Απόψεις Παρασκευή 8/01/2021, 07:40
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τελευταίοι σπασμοί του κτήνους

Ήταν μια νύχτα που πολλοί περίμεναν, αλλά κανείς δεν φανταζόταν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποκίνησε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας, διότι αδυνατεί να αποδεχθεί αυτό που δέχεται σύμπας ο πολιτισμένος κόσμος: Ότι έχασε τις εκλογές και πως στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ κατάφερε να προσθέσει μια ακόμα μαύρη σελίδα στο ενεργητικό του, ίσως την πιο ερεβώδη. Ένας όχλος ακροδεξιών και παρανοϊκών συνωμοσιολόγων οπαδών του, εισέβαλε στο Καπιτώλιο και για ώρα εξελίχθηκαν σκηνές που θα φάνταζαν απίστευτες σε δυστοπική ταινία με εσχατολογικά χαρακτηριστικά.

Και κατάφερε το χειρότερο, πετυχαίνοντας παράλληλα κάτι σπουδαίο: Ένωσε τους πάντες εναντίον του, δείχνοντας ότι η δημοκρατία έχει γερά θεμέλια, αλλά και ισχυρά αντανακλαστικά απέναντι στους κλυδωνισμούς των εχθρών της.

Πέτυχε να διχάσει τις ΗΠΑ όσο λίγοι, αλλά με την τελευταία αυτή πράξη της απελπισίας του, προσέφερε και τη συγκολλητική ουσία για την επόμενη ημέρα. Μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο, ο δημοκρατικός κόσμος εμφανίστηκε ενωμένος.

Όλοι οι εν ζωή πρώην πρόεδροι προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις. Το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, με προεξάρχοντα τον αντιπρόεδρο Πενς και τον επικεφαλής του κόμματος Μιτς Μακκόνελ, καταδίκασαν τα επεισόδια χωρίς να λειάνουν τα λόγια τους. Η συνεδρίαση, λίγες ώρες μετά την εισβολή, συνεχίστηκε προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων, παρέμενε προκλητικός κι έριχνε διαρκώς λάδι στη φωτιά, οδηγώντας το Twitter στο να μπλοκάρει τον λογαριασμό του, ενώ Facebook και Youtube ακολούθησαν κόβοντας βίντεο, στο οποίο συνέχιζε τη προπαγάνδα, που υποκίνησε όλο αυτό το πρωτοφανές σκηνικό.

Τι απομένει; Μια σειρά διδάγματα για πάσα πολιτική χρήση: Η δημοκρατία είναι εύθραυστη και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της- τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Το 2020 μας το έμαθε σκληρά, τα γεγονότα στο Καπιτώλιο το θύμισαν με κρότο. Και για τέλος μια κραυγή από το στόμα ενός ανεκδιήγητου προέδρου που επιτέλους αποχωρεί- ηττημένος δημοκρατικά, ταπεινωμένος πολιτικά.

Ζήσαμε τον τελευταίο σπασμό του κτήνους…

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News