The New York Times Τρίτη 25/10/2022, 07:14 RACHEL FAIRBANK
THE NEW YORK TIMES

Σηκώνετε βάρη ξυπόλυτοι; Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Σηκώνετε βάρη ξυπόλυτοι; Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Σε social media όπως το TikTok, όπου το hashtag #barefoottraining έχει κερδίσει περίπου 1,8 εκατ. χρήστες, ο κόσμος δείχνει πώς να κάνει deadlift, squat και σηκώνει βάρη ξυπόλυτος, εξηγώντας τα υποτιθέμενα οφέλη. Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με όσους την ακολουθούν, μπορεί να ενδυναμώσει τα πόδια, να βελτιώσει την ισορροπία και να σας βοηθήσει να σηκώσετε περισσότερο βάρος. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με πολλούς ακόμη ισχυρισμούς γύρω από τη γυμναστική, τα οφέλη συνοδεύονται από κινδύνους, όπως τραυματισμούς, στην περίπτωση που οι ασκήσεις γίνουν με λάθος τρόπο.

Το να είναι κανείς ξυπόλυτος – είτε τρέχει είτε κάνει ενδυνάμωση είτε απλώς περπατά – απαιτεί από τους μύες των ποδιών να «δουλεύουν» πιο σκληρά. Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό αληθεύει ιδίως για τους μικρότερους μύες που δεν χρησιμοποιούνται τόσο όταν φορά κανείς παπούτσια, όπως ο προσαγωγός του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, ο οποίος εκτείνεται στην καμάρα του ποδιού και ελέγχει το μεγάλο δάκτυλο, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει την καμάρα.

«Όταν δεν φοράτε παπούτσια, αυτοί οι μύες αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο και στο τέλος σας δίνουν ένα πιο δυνατό και πιο προσαρμόσιμο πόδι», δήλωσε ο Δρ. Bruce Moseley, ορθοπεδικός στο Baylor College of Medicine στο Τέξας. Τα βάρη έτσι μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη στα πόδια, την ισορροπία και τη σταθερότητα, αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την απόδοσή σας ή να σας βοηθήσουν να σηκώσετε περισσότερα. «Όλα είναι ατεκμηρίωτα», δήλωσε ο Kevin Valenzuela, επίκουρος καθηγητής βιομηχανικής στο California State University.

Παρότι αυτού του είδους η γυμναστική μπορεί πράγματι να έχει κάποια οφέλη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν ρίσκα, όπως το ενδεχόμενο τραυματισμού, εάν δεν γίνει σωστά.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι «κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καλή σταθερότητα στον αστράγαλο, ώστε να το κάνουν σωστά», δήλωσε ο Δρ. Valenzuela. Εάν ένα άτομο με αδύναμους αστραγάλους ξεκινά να σηκώνει βάρη ξυπόλυτο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στους αστραγάλους.

Αυτή η αστάθεια μπορεί να κάνει τις καμάρες των ποδιών να στραφούν προς τα μέσα, το οποίο σταδιακά μπορεί να ρίξει προς τα μέσα και τα γόνατα και τους γοφούς. «Αυτή η κίνηση προς τα μέσα συνήθως δεν είναι πολύ καλή για τις αρθρώσεις και τους ιστούς στις αρθρώσεις», δήλωσε ο Δρ. Valenzuela. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε αστραγάλους, γόνατα και γοφούς. «Ό,τι συμβαίνει στον αστράγαλο επηρεάζει ό,τι συμβαίνει στο γόνατο, το οποίο επηρεάζει τον γοφό», δήλωσε.

Εάν σκέφτεστε να σηκώσετε βάρη ξυπόλυτοι, να προσέχετε τη σταθερότητα των αστραγάλων σας, που μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης πριν ξεκινήσετε. Μέχρι τότε, καλό είναι να βάζετε ειδικά παπούτσια που θα στηρίζουν τους αστραγάλους σας.

Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε και τα εξής: Η πρώτη ανησυχία είναι ότι εάν είστε ξυπόλυτοι στο γυμναστήριο μπορεί να μεταδώσετε ασθένειες, όπως μύκητες ή μυρμηγκιές. «Οι μύκητες με το που φτάσουν στα ντουζ ή τον χώρο γυμναστηρίου, γίνονται ανεξέλεγκτοι», δήλωσε ο κ. Moseley. Εάν σας απασχολεί, υπάρχουν ειδικά παπούτσια, τα οποία σας δίνουν την αίσθηση ότι είστε ξυπόλυτοι.

Ο άλλος κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί στα πόδια. Παρότι τα παπούτσια δεν θα κάνουν πολλά εάν ρίξετε ένα εικοσάκιλο στα πόδια σας, μπορεί να σας προσφέρουν κάποια προστασία για τα μικρότερα βάρη.

Το να σηκώσετε πολύ μεγάλο βάρος πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση, όπως κατάγματα κόπωσης ή πόνο στις φτέρνες. Ξεκινώντας όμως με χαμηλό βάρος και περιορισμένες επαναλήψεις ξυπόλυτοι, «θα στρεσάρει σταδιακά αυτούς τους ιστούς», δήλωσε ο Δρ. Moseley, εννοώντας ότι δίνεται χρόνος στο σώμα να προσαρμοστεί.

Εάν όσοι αθλείστε ξυπόλυτοι εμφανίσετε πόνους στα πόδια ή πονάει το σώμα σας, είναι ένα σημάδι ότι σηκώνετε υπερβολικά πολλά κιλά πολύ γρήγορα και θα πρέπει να σταματήσετε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να μην χάσετε το μυαλό σας

Ο «χρυσός αριθμός» του ύπνου: Εάν κοιμάστε λιγότερες ώρες, κινδυνεύει η υγεία σας

Η «τρέλα» του καφέ έφτασε στα παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τους δίνετε καφεΐνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News