The New York Times Τρίτη 21/06/2022, 07:28 AMANDA HESS
THE NEW YORK TIMES

Πρέπει ένα νήπιο να έχει NFT;

Πρέπει ένα νήπιο να έχει NFT;

Όταν η Olympia Ohanian – η κόρη της τενίστριας Serena Williams και του επιχειρηματία του κλάδου του Ίντερνετ Alexis Ohania – ήταν σε βρεφική ηλικία, οι γονείς της αγόρασαν σε αυτήν ένα πλαστικό μωρό – κούκλα. Έπειτα έφτιαξαν στην κούκλα λογαριασμό στο Instagram. Η Qai Qai, όπως λεγόταν η κούκλα, έκανε την πρώτη την πρώτη της εμφάνιση στην πλατφόρμα το 2018. Παρότι το feed του λογαριασμού της έμοιαζε με μία σειρά φωτογραφιών από σκηνή εγκλήματος – η Qai Qai πεταμένη σε ένα κουτί με άμμο ή πατημένη στην άσφαλτο – έβγαζε μία νοσταλγική νότα.

Όσο η κούκλα κέρδιζε followers, όμως, μετατράπηκε σε μία ψηφιακή φιγούρα καρτούν με ελαφίσια μάτια. Αυτή η νέα Qai Qai μπορούσε να τραγουδήσει viral βίντεο. Έπειτα, η πρωτότυπη κούκλα Qai Qai αντικαταστάθηκε από μία που έμοιαζε περισσότερο με την εκδοχή του καρτούν και ήταν διαθέσιμη για αγορά μέσω του Amazon. Τώρα, η Qai Qai έχει την πρώτη της συλλογή NFT.

Πρέπει ένα νήπιο να έχει NFT;-1

*εικόνα: Saehan Parc

Η Qai Qai είναι μέρος μίας τάσης, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει την ψυχαγωγία των παιδιών στο ψηφιακό μέλλον. Έγινε κινούμενο σχέδιο από την τεχνολογική εταιρεία Invisible Universe, η οποία δημιουργεί ψηφιακούς χαρακτήρες καρτούν, που βασίζονται σε διασημότητες. Και τα NFT της Qai Qai διοχετεύθηκαν στην αγορά μέσω του Zigazoo, μίας εφαρμογής για παιδιά ακόμη και 3 ετών.

Χρειάζεται το νήπιο σας ένα NFT; Το Zigazoo απαντά ναι. Στόχος της εφαρμογής είναι «να δώσει την δυνατότητα στα παιδιά να διαμορφώσουν το τοπίο και τις υποδομές των NFT και του Web3». Πλατφόρμες όπως το Zigazoo δημιουργούν ενθουσιασμό στα παιδιά και παρουσιάζουν τις δραστηριότητες αυτές ως μία δημιουργική διέξοδο, μία εκπαιδευτική ευκαιρία.

Αγόρασα μία σειρά από εικόνες της Qai Qai, όπου φοράει μία φούστα τουτού. Πρώτα έπρεπε να κατεβάσω το Zigazoo, ένα είδος TikTok για παιδιά, το οποίο διαχειρίζεται κάποιος ενήλικος κηδεμόνας. Όταν μπεις, η εφαρμογή δείχνει διάφορα βίντεο, τα οποία θέτουν ανώδυνες «δοκιμασίες», όπως «Μπορείς να τραγουδίσεις σε άλλη γλώσσα;» Το περιεχόμενο φαίνεται λιγότερο σημαντικό από τον σχεδιασμό της εφαρμογής, που ενθαρρύνει τους χρήστες να συγκεντρώσουν followers, να αυξήσουν τα likes και να γίνουν διάσημοι στο Zigazoo.

Κάθε φορά που άνοιγα το Zigazoo, μάθαινα ότι είχα κερδίσει «Zigabucks», το νόμισμα που χρησιμοποιείται εντός της εφαρμογής, διότι επισκεπτόμουν επιτυχώς την εφαρμογή κάθε μέρα. Επίσης, μου υπενθύμιζαν να δείχνω ενδιαφέρον για τα τελευταία NFT της Zigazoo: εικόνες με τον JJ, το καρτούν ενός βρέφους που πρωταγωνιστεί στο CoComelon, ένα εξαιρετικά διάσημο κανάλι στο YouTube που έχει παραποιημένα βίντεο CGI και επαναλαμβανόμενα παιδικά τραγούδια.

Τα NFT του CoComelon πουλήθηκαν πριν μπορέσω να τα αποκτήσω, οπότε περίμενα τα NFT της Qai Qai, παρακολουθώντας το ρολόι αντίστροφης μέτρησης στην εφαρμογή Zigazoo, ώστε να έρθει η στιγμή μου να «επενδύσω». Τα NFT της Qai Qai πωλούνταν έναντι 5.99 δολάρια στα 49,99 το πακέτο, ενώ με περισσότερα χρήματα είχες μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσεις όχι ένα «κοινό» NFT, αλλά ένα «σπάνιο» (rare) ή «μυθικό» (legendary). Επέλεξα ένα πακέτο συλλεκτικών «σπάνιων» με 19,99 δολάρια, το οποίο μου χάρισε τέσσερις σταθερές εικόνες της Qai Qai και ένα «σπάνιο» επαναλαμβανόμενο βίντεο της Qai Qai που έκανε τον χορό «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια».

Το δικό μου NFT της Qai Qai ήταν εντάξει. Όπως και τα πολλά άλλα μωρά που χορεύουν και που προηγήθηκαν της Qai Qai, είναι χαριτωμένη και η αγορά του ψηφιακού αγαθού στηρίζει ένα ευρύτερο πρότζεκτ: Η Serena Williams ανέπτυξε την Qai Qai, ώστε η γενιά της κόρης της να έχει πρόσβαση σε μαύρες κούκλες. Ο λογαριασμός της Qai Qai στο Instagram αποτέλεσε ένδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε ένα περίεργο δημιουργικό πρότζεκτ και να το μοιραστούμε με τον κόσμο – όχι επειδή θα σας «διδάξει» πώς να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα, αλλά επειδή απλώς θέλετε.

Σε περιγραφή στην εφαρμογή υπό τον τίτλο «Γιατί θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν NFTs», η Zigazoo μοιρολογεί ότι «τόσα πράγματα στο Ίντερνετ κινούνται γύρω από την κατανάλωση», αλλά δηλώνει ότι «το μέλλον του Ίντερνετ είναι αυτό που μπορείς να δημιουργήσεις εσύ». Τώρα, όμως, είναι ό,τι μπορείς να αγοράσεις χρησιμοποιώντας Zigabucks.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Κλοπές και απάτες στον κόσμο των NFTs

Τα 20 δημοφιλέστερα passwords στο dark web – Μήπως είναι και το δικό σας;

Κατέρρευσε διαδικτυακή «πυραμίδα» με 10.000 θύματα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News