The New York Times Παρασκευή 11/02/2022, 07:05 CHRISTINA MORALES
THE NEW YORK TIMES

Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύουμε

Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύουμε

Πριν από ένα χρόνο, η Rebecca Abbott, φωτογράφος τροφίμων και blogger στη Mesa της Αριζόνα, αγόρασε την πρώτη της φριτέζα αέρος. Ξεκίνησε με τις συνηθισμένες σπεσιαλιτέ -κατεψυγμένα ρολάκια πίτσας και πατάτες- αλλά δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να φτιάξει σχεδόν ό,τι ήθελε. Τέσσερις μήνες αργότερα, έμεινε έκπληκτη όταν το σπιτικό cheesecake «βγήκε» από τη συσκευή, ψημένο τέλεια μέσα σε 20 λεπτά. 

«Τότε άνοιξαν οι πύλες» δήλωσε η Abbott. Σκέφτηκε, τι άλλο θα μπορούσε να μαγειρέψει στη φριτέζα αέρος; 

Αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσιο και χοιρινό ψαρονέφρι, μπριζόλα, φιλέτο μινιόν, καβούρια, αστακό, πεκάν και κολοκυθόπιτα -τα έχει φτιάξει όλα στη συσκευή, την οποία αποκαλεί ως «μαγικό κουτί». Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια έξι – επτά διαφορετικών εμπορικών σημάτων και διευθύνει ένα blog, το οποίο ονομάζεται Air Frying Foodie, μαζί με τη φίλη της Jennifer West. 

Και οι δύο είναι επίσης, διαχειρίστριες σε μία ομάδα στο Facebook, Easy Air Fryer Recipes, όπου οι χρήστες μοιράζονται δεκάδες συνταγές και συμβουλές για τη συσκευή. Η ομάδα έχει ένα εκατομμύριο μέλη. 

Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύουμε-1
Φωτ. Patrick Breen για τους The New York Times

Οι μάγειρες έχουν στραφεί στη φριτέζα αέρος, εν μέρει, επειδή μπορούν να αντιγράψουν το τηγάνισμα, δίνοντας μια τραγανή αίσθηση στα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Αλλά έχουν επίσης, ανακαλύψει ότι μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από απλά τραγανά φαγητά. Μια φριτέζα αέρος μπορεί να ετοιμάσει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Για ορισμένους μάγειρες έχει σχεδόν αντικαταστήσει τους φούρνους ή τους φούρνους μικροκυμάτων για το ζέσταμα κατεψυγμένων φαγητών, κρύων τροφίμων ή το μαγείρεμα έτοιμων γευμάτων και γλυκών. Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, έχουν κάνει καριέρα μοιράζοντας νέες συνταγές και απροσδόκητες χρήσεις της φριτέζας αέρος. 

Η Farrah Jalanbo, food influencer στο Chino Hills της Καλιφόρνια, βρήκε μια συνταγή για παϊδάκια καλαμποκιού, η οποία έγινε η αγαπημένη της. Η δική της εκδοχή -καλαμπόκι που έχει τεμαχιστεί, τηγανιστεί στον αέρα και έχει περιχυθεί με τυρί Cotija και κόλιανδρο- έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 14 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. 

«Οποιαδήποτε συνταγή για φριτέζα αέρος είναι πολύ καλή, γιατί οι άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης αυτής της συσκευής, για την οποία πλήρωσαν» δήλωσε η Jalanbo. 

Ο Fred van der Weij, ένας εφευρέτης από την Ολλανδία, έψαχνε έναν τρόπο να τραγανίσει τις γαλλικές πατάτες, χωρίς να τις τηγανίσει, όταν άρχισε να αναπτύσσει τη φριτέζα αέρος το 2005. 

Χρειάστηκε τρία χρόνια για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο. Η φριτέζα του, σε σχήμα αυγού, η οποία παράγεται από τη Philips, παρουσιάστηκε το 2010 στη Internationale Funkausstellung, μια μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στο Βερολίνο. Συνδύαζε ακτινοβολία κοντινής εμβέλειας και αυξημένη ροή αέρα, προκειμένου να θερμαίνει καλύτερα την επιφάνεια του φαγητού. 

«Ήταν ένα είδος ιερού δισκοπότηρου, το οποίο έψαχναν πολλές εταιρείες για να φτιάξουν καλύτερες τηγανιτές πατάτες» επεσήμανε. «Το να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τον χειρισμό πολύ πιο εύκολο και τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα, θα ήταν μια πολύ μεγάλη δυνατότητα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Αλλά δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μεγάλο όσο είναι τώρα». 

Για να κατανοήσουμε την εμμονή που έχουν πολλοί άνθρωποι με τη φριτέζα αέρος, αρκεί να κοιτάξουμε στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν οι κατασκευαστές τροφίμων έμαθαν ότι η τραγανή γεύση  συγκαταλεγόταν στις βασικές προτιμήσεις των καταναλωτών, σημείωσε η Nadia Berenstein, ιστορικός της γεύσης. Αυτές οι υφές, οι οποίες απαιτούσαν πολλή θερμότητα και λάδι για να επιτευχθούν, ήταν δύσκολο να παραχθούν σε μια οικιακή κουζίνα. 

Αλλά τώρα η φριτέζα αέρος είναι «στον πάγκο σας, φέρνοντας στο σπίτι αυτό το είδος της αίσθησης, για το οποίο έπρεπε να βασιστείτε σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε η Berenstein. 

Η Megha Ramesh, φοιτήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί τη φριτέζα για να φτιάχνει χορτοφαγικά φαγητά. Ζεσταίνει πίτες και τόφου στο διαμέρισμά της, ετοιμάζει τα momos (παραδοσιακό φαγητό του Νεπάλ), βγάζει τα υγρά από τα μάνγκο και μαγειρεύει ολόκληρα φιστίκια. 

«Το να πάρουμε μια φριτέζα αέρος δεν αποσκοπούσε στο να φτιάξουμε τηγανητά πράγματα, αλλά στο πώς να κάνουμε καλύτερο το φαγητό που φτιάξαμε χθες» σημείωσε η Ramesh. 

Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα των συνταγών για φριτέζες αέρος, προωθώντας τη συσκευή στο νεότερο κοινό. Στο TikTok, μια εφαρμογή βίντεο που είναι δημοφιλής στους χρήστες ηλικίας 16 έως 24 ετών, οι δημιουργοί περιεχομένου έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, υπερβαίνοντας τα όρια του τι μπορεί να παρασκευαστεί στη φριτέζα -από καλαμπόκι έως ντόνατς και μπισκότα. 

Το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτός ο έρωτας είναι άγνωστο. 

Για την Chinyerem Uguru, μία blogger της Νέας Υόρκης που χρησιμοποιεί το όνομα Chichi, είναι ο φούρνος, ο οποίος τώρα ξεκουράζεται. Τον έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές τους τελευταίους έξι μήνες. 

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μάτι της κουζίνας για να βράσετε αυγά ή τον φούρνο για να φτιάξετε ντόπιο φαγητό της Νιγηρίας, όπως ρύζι jollof ή κρεατόπιτες. Η φριτέζα, δήλωσε, είναι «εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι τιμές των τροφίμων πλήττουν τους φτωχότερους

Γιατί έχουμε πάντα όρεξη για γλυκό (όσο χορτασμένοι κι αν είμαστε)

Πώς τα «λαχανικά στο λεπτό» αλλάζουν τη ζωή στις πόλεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News