The New York Times Τρίτη 21/12/2021, 07:26 JASON HOROWITZ
THE NEW YORK TIMES

Ο Άι Βασίλης είναι δημιούργημα της Coca-Cola: Ο «πόλεμος» για τα Χριστούγεννα

Ο Άι Βασίλης είναι δημιούργημα της Coca-Cola: Ο «πόλεμος» για τα Χριστούγεννα

Ρώμη – Το μόνο πράγμα που χώριζε τα γελαστά παιδιά από τη Σικελία από το να συναντήσουν τον Άγιο Νικόλαο -που έρχεται καβάλα σε άλογο, με τη μακριά άσπρη γενειάδα του, την βαθυκόκκινη ρόμπα και τον σάκο γεμάτο δώρα- ήταν ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Επίσκοπο του Noto. 

«Ο Santa Claus», βρόντηξε το επίσκοπος Antonio Staglianò, «είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας». 

Τα σαγόνια των παιδιών έπεσαν στην Βασιλική Santissimo Salvatore, όμως ο επίσκοπος συνέχισε να κυνηγά τον Άγιο, ο οποίος, όπως είπε, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις οικογένειες που δεν έχουν χρήματα. «Το κόκκινο χρώμα του παλτού του επιλέχθηκε από την Coca-Cola για διαφημιστικούς σκοπούς», είπε ο επίσκοπος. Η μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών, πρόσθεσε, «χρησιμοποιεί την εικόνα για να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν ένα έμβλημα των υγιών αξιών». 

Οι δηλώσεις του επισκόπου κατά του Babbo Natale, όπως αποκαλείται ο Άι Βασίλης εδώ, ήταν μόνο το τελευταίο επεισόδιο μιας νέας εορταστικής παράδοσης στην Ιταλία. Οι Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί επιμένουν ότι για να κρατήσουν οι Ιταλοί τον Χριστό στα Χριστούγεννα, ο Άγιος πρέπει να μείνει έξω. 

Το 2019, ένας ιερέας από την βορεινή πόλη του Magliano Alpi είπε στα παιδιά ότι δεν υπήρχε άνδρας ντυμένος στα κόκκινα που να παραδίδει με «μαγικό» τρόπο δώρα. Το 2018, στην πόλη Quartu Sant’Elena, ένας ιερέας προκάλεσε δάκρυα αποκαλύπτοντας ότι ο Santa Claus ήταν στην πραγματικότητα μόνο οι μαμάδες και οι μπαμπάδες. 

Το επεισόδιο με τον Επίσκοπο, στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα γιορτής του Αγίου Νικολάου, ήταν ιδιαίτερα σκληρό, είπε η Giuliana Scarnato, μία δασκάλα που συνόδευε τα παιδιά, όλα κάτω των 9 ετών, σε σχολική εκδρομή στην εκκλησία του Noto.

Η κα Scarnato είπε ότι ο επίσκοπος «θα μπορούσε να αφήσει τον Santa Claus έξω από αυτό». Είπε ότι όταν ένα από τα παιδιά διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας στον επίσκοπο ότι οι γονείς της την είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Άγιος ήταν αληθινός, ο κληρικός απάντησε ότι το παιδί πρέπει να πει στους γονείς της «λέτε ψέματα». 

Σε μία συνέντευξη, ο επίσκοπος Staglianò είπε ότι θυμάται να το έχει θέσει πιο διακριτικά και επέμεινε ότι απλά εξήγησε πως οι ρίζες του Αγίου – τον οποίο παρουσίασε σαν ένα δηλητηριώδες προϊόν του συμπλέγματος βιομηχανίας-αναψυκτικών-καταναλωτισμού – βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο, έναν φιλάνθρωπο επίσκοπο του 4ου αιώνα στη Myra, τη σύγχρονη Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, πρόσεχε τους φτωχούς. 

Ο επίσκοπος θυμήθηκε με θέρμη τις μέρες όταν τα παιδιά της Ιταλίας απηύθυναν τις λίστες με τις επιθυμίες τους στον Μικρό Χριστό, «όχι στον Santa Claus και τους ταράνδους και ας πάμε στο σινεμά και για μπόουλινγκ και όλες αυτές τις αμερικανικές αηδίες». 

Φέτος, εθνικιστές άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στη μάχη της Ιταλίας για τη μορφή των Χριστουγέννων. Απελπισμένοι για ένα θέμα που να αρέσει στους πολλούς σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, διάλεξαν τον ισχυρισμό της αμερικανικής δεξιάς ότι αντιτίθεται σε έναν πόλεμο στα Χριστούγεννα. 

Για αυτούς, ο βασικός στόχος δεν ήταν ο Santa Claus, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Ο Matteo Salvini, ο εθνικιστής ηγέτης και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, πόσταρε online μία εικόνα ενός αποκεφαλισμένου αγάλματος της Παρθένου Μαρίας σε ένα χαντάκι. Ο κ. Salvini, που δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος αλλά συχνά παρουσιάζει τον εαυτό του σαν υπερασπιστή του Χριστιανισμού, έγραψε στο Facebook, «η Κομισιόν μας καλεί να μην γιορτάζουμε τα Άγια Χριστούγεννα για να μην προσβάλουμε τους άλλους και κάποιος ηλίθιος κάνει αυτά τα φρικτά πράγματα». 

Ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει υιοθετήσει τις απόψεις των εθνικιστών ηγετών για την ακύρωση των Χριστουγέννων. 

Όταν τον ρώτησαν για ένα έγγραφο της Ε.Ε. νωρίτερα αυτό τον μήνα που ζητούσε γλώσσα με λιγότερους αποκλεισμούς, πιο ουδέτερη ως προς το φύλο και λιγότερες αναφορές στις γιορτές, ο Φραγκίσκος είπε «αυτός είναι ένας αναχρονισμός» και κατηγόρησε την ένωση ότι ακολουθεί τα βήματα των απολυταρχικών. «Στην ιστορία, πολλές δικτατορίες έχουν προσπαθήσει» να υπονομεύσουν την εκκλησία, είπε. 

‘Όμως ο Φραγκίσκος μέχρι  στιγμής δεν έχει κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί τον Άγιο από τις δηλώσεις του δικού του επισκόπου. 

Παρά το μένος του επισκόπου Staglianò κατά του Αγίου, τελικά τίποτα δεν μπορούσε να τα βάλει με το θέαμα του Αγίου Νικολάου καβάλα στο άλογο έξω από την εκκλησία. Τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω του καθώς κατέβαινε από το άλογο, πήρε θέση στον κόκκινο θρόνο και μοίρασε μολύβια, γλυκά και άλλα δώρα, είπε η κα Scarnato, η δασκάλα. 

«Ο λόγος ξεθώριασε γιατί ενθουσιάστηκαν με τον Άγιο Νικόλαο», είπε. «Ήταν χαρούμενα». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει να είσαι ο φύλακας του πιο δημοφιλούς χριστουγεννιάτικου δέντρου στον κόσμο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News