The New York Times Τρίτη 10/08/2021, 14:24 KEITH BRADSHER ΚΑΙ TARIQ PANJA
THE NEW YORK TIMES

Η Ολυμπιακή Φούσκα του Πεκίνου

Η Ολυμπιακή Φούσκα του Πεκίνου

Φύλακες με ειδικές στολές προστασίας έναντι βιολογικών όπλων, έτοιμοι να σταματήσουν τον οποιοδήποτε. Αθλητές που δίνουν συνεντεύξεις πίσω από πλαστικούς τοίχους. Θερμόμετρα με μικροσκοπικούς μεταδότες που σημαίνουν συναγερμό όταν κάποιος ανεβάσει πυρετό. 

Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου να έρχονται σε έξι μήνες, οι κινεζικές αρχές περιγράφουν ποιο είναι το σχέδιο θωράκισης έναντι της Covid-19. Τα μέτρα αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρά εκείνων που ελήφθησαν στους Αγώνες του Τόκιο οι οποίοι έληξαν στις 8 Αυγούστου με περισσότερα από 400 καταγεγραμμένα κρούσματα. 

Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποτροπή μετάδοσης του ιού είναι η κορυφαία προτεραιότητά της. Στις 30 Ιουλίου καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβαινε στο Τόκιο, οι διοργανωγές του Πεκίνου ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για επανασχεδιασμό 39 ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι αλλαγές έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι αθλητές δεν θα έχουν καμία επαφή με διαιτητές ή δημοσιογράφους. 

«Τα συμπληρωματικά αυτά μέτρα προστασίας δεν είναι πολύ δύσκολα από άποψη κατασκευής. Όλες οι εγκαταστάσεις θα παραδοθούν εγκαίρως» διαβεβαίωσε ο Λιου Γιουμίν της οργανωτικής επιτροπής. 

Η Κίνα ακολουθεί τακτική μηδενική ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό, τον οποίο έθεσε υπό έλεγχο πέρυσι. Τα σύνορά της είναι σχεδόν απολύτως σφραγισμένα και η απολυταρχική κυβέρνηση έχει σταματήσει την εξάπλωση του ιού με αυστηρά lockdown σε πόλεις και μαζικά τεστ. 

Στο Τόκιο οι αρχές απαγόρευσαν σχεδόν το σύνολο των θεατών και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό να μείνουν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και να χρησιμοποιούν ειδικά μόνο λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο οι κάτοικοι της Ιαπωνίας, που μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στην ολυμπιακή «φούσκα», ευθύνονταν τελικά για τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που συνδέονται με τους Αγώνες.

Η Κίνα σχεδιάζει μία πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση. Για τους Χειμερινούς Αγώνες σκοπεύει να χτίσει ένα τείχος ανάμεσα στα 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζων και τους αθλητές, προπονητές, διαιτητές, οδηγούς, συνοδούς και όσους συνδέονται με τη διοργάνωση. Όταν τελειώσουν οι Αγώνες θα ζητηθεί από όσους συμμετείχαν σε αυτούς είτε να φύγουν από την Κίνα είτε να περάσουν αρκετές εβδομάδες στην απομόνωση, σε κρατικά ελεγχόμενα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. 

Οι χιλιάδες Κινέζοι που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Αγώνες θα κληθούν επίσης να μπουν σε καραντίνα, πριν επιστρέψουν στη ζωή τους εκτός ολυμπιακής φούσκας.

Όπως έγινε στο Τόκιο έτσι και στο Πεκίνο θα υπάρξει αυστηρός περιορισμός στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις τελετές έναρξης και λήξης. Η Ιαπωνία είχε απαγορεύσει τους θεατές από το εξωτερικό, αλλά είχε δώσει πάσο σε 42.000 συμμετέχοντες που ήρθαν στη χώρα. Το Πεκίνο δεν σκοπεύει να επιτρέψει την είσοδο σε περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News