The New York Times Τρίτη 29/06/2021, 15:37 SUI-LEE WEE, ELSIE CHEN
THE NEW YORK TIMES

Ο «Κόκκινος Τουρισμός» ανθίζει στην Κίνα

Εν όψει της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο «Κόκκινος Τουρισμός» ανθίζει στην Κίνα

Μια ομάδα τουριστών, ντυμένη με κοστούμια του Κόκκινου Στρατού, στέκεται μπροστά από το κόκκινο σφυροδρέπανο. Με τις δεξιές γροθιές υψωμένες, υπόσχεται πίστη στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα για το κόμμα και τον λαό. Δεν θα προδώσουμε ποτέ το κόμμα» φωνάζουν, ενώ στέκονται υπηρήφανοι δίπλα σ’ ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μάο Τσε Τουνγκ στη βόρεια πόλη Υan’an, την έδρα της επανάστασης έως το 1948.

Στη συνέχεια, αποχωρούν προτού μία άλλη ομάδα προσέλθει να πράξει το ίδιο.

Το μαζικό προσκύνημα δεν αποτελεί μια τυπική τουριστική δραστηριότητα. Όμως, αναδεικνύεται σ’ ένα είδος «κόκκινου τουρισμού» στην Κίνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν σε μέρη, όπως το Υan’an, προκειμένου να μάθουν την επίσημη εκδοχή της ιστορίας του κόμματος. Σ’ αυτά τα μέρη, οι μαθητές μαθαίνουν πώς δημιουργήθηκε ο Κόκκινος Στρατός, ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Οι τουρίστες χαζεύουν ένα σύνολο καρεκλών, το οποίο χρησιμοποιεί ο ηγέτης της Κίνας, Xi Junping, αλλά και κι άλλοι ηγέτες, όταν επισκέπτονται το σπίτι του Μάο. Οι συνταξιούχοι βγάζουν σέλφι στα αγάλματα του Μάο και του Ζου Ντε, διοικητή του Κόκκινου Στρατού.

Η 100η επέτειος της ίδρυσης του κόμματος (1η Ιουλίου 1921) έδωσε στον Xi μια ευκαιρία να ενισχύσει την αξία τέτοιου είδους «προσκυνημάτων». Ώθησε επίσης, τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων να «ζωντανεύσουν» τα κόκκινα τουριστικά αξιοθέατα, όπως τις θαμπές εκθεσιακές αίθουσες, και να τα καταστήσουν πιο φιλικά για την εποχή του Instagram και του TikTok.

Αυτό τον μήνα, ο Dalian Wanda, επενδυτής ακινήτων, παρουσίασε ένα θεματικό πάρκο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Γιαν. Σ’ αυτό, μασκότ, οι οποίες είναι ντυμένες με κοστούμια του Κόκκινου Στρατού, παρελαύνουν στην Κόκκινη Οδό, μια μεγάλη εμπορική λεωφόρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες και να αγοράζουν σνακς και αναμνηστικά.

«Νομίζω ότι η πατριωτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη, είτε για ένα παιδί είτε για έναν ενήλικα» δηλώνει ο Gao Wenwer, ένας 26χρονος δάσκαλος, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα το πάρκο. «Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το βρουν βαρετό, αλλά αν συνδυάσεις την πατριωτική εκπαίδευση μ’ αυτό που οι άνθρωποι αγαπούν να κάνουν, όπως το φαγητό, το ποτό και τη διασκέδαση, θα αισθανθούν αποζημιωμένοι».

Το προσκύνημα συμπίμπτει με την έκκληση του Xi στους Κινέζους πολίτες να ενημερωθούν για την ιστορία του κόμματος. Ακόμη και πριν αναρριχηθεί στην εξουσία το 2012, ο Xi υποστήριζε ότι κάθε «κόκκινο τουριστικό» αξιοθέατο ισοδυναμεί μ’ ένα ζωντανό μάθημα, το οποίο περιλαμβάνει «πλούσια πολιτική σοφία και ηθική τροφή».

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Xi έχει αξιοποιήσει τη δύναμη της προπαγάνδας για να βάλει το κόμμα πίσω στις ζωές των ανθρώπων. Ανήσυχος ότι το κόμμα θα μπορούσε να χάσει τη σημασία του για τους Κινέζους, και ιδίως για τους νέους, ο Xi διαμηνύει ότι η επαναστατική εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει με τα μωρά, ώστε «το κόκκινο γονίδιο να διεισδύσει στο αίμα και τις καρδιές και να καθοδηγήσει τους νέους σε μια σωστή προοπτική για τον κόσμο».

Με τα διεθνή σύνορα να παραμένουν κλειστά λόγω του κορωνοϊού, το Trip.com, ένα ταξιδιωτικό site που είναι δημοφιλές στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι αυτό τον μήνα ο αριθμός των κρατήσεων για τα «κόκκινα τουριστικά» αξιοθέατα έχει διπλασιαστεί στο α’ μισό του 2021. Η εταιρεία περιμένει δε, ότι οι αριθμοί θα σκαρφαλώσουν περαιτέρω πριν την επέτειο των 100 ετών, αυτή την εβδομάδα.

Οι περισσότερες εκδρομές έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να απεικονίσουν μια συγκεκριμένη οπτική της ιστορίας του κόμματος. Δείχνουν: Ένα μουσείο στη Σαγκάη, όπου το κόμμα έκανε το πρώτο συνέδριο το 1921 και τα σπίτια του Μάο στα βουνά Jinggangshan και Υan’an. Δεν δείχνουν: Ό,τι θυμίζει τα αιματηρά συμβάντα στη Υan’an, όπου εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας ή των διωγμών και των θανάτων της Πολιτισμικής Επανάστασης.

«Το θέμα για την Κίνα είναι ότι υπάρχει μόνο μία αληθινή ιστορία και αυτή δεν μπορεί να αναθεωρηθεί» τονίζει ο Richard McGregor, συνεργάτης του Lowy Institute στην Αυστραλία και ειδικός στην κινεζική πολιτική. «Η ιστορία είναι στον πυρήνα της προπαγάνδας της Κίνας. Είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα οι άνθρωποι να αισθάνονται συναισθηματικά ενωμένοι μ’ αυτή την ιστορία».

Ήταν στο Υan’an, όπου οι κορυφαίοι κομμουνιστές ηγέτες υπέμειναν τους βομβαρδισμούς από τους Ιάπωνες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημάδεψε επίσης, και τη Μεγάλη Πορεία, όταν ο Κόκκινος Στρατός υπαναχώρησε από τα εθνικιστικά στρατεύματα, γνωστά ως Kuomintang.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News