The New York Times Πέμπτη 25/03/2021, 14:45 DAVID E. SANGER
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Έτσι είναι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Έτσι είναι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε μία γεύση του πώς θα είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια: μία νέα εποχή πικρού ανταγτωνισμού των υπερδυνάμεων, στιγματισμένη ίσως από τις χειρότερες σχέσεις που είχε η Ουάσιγκτον με τη Ρωσία από την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, αλλά και με την Κίνα από τότε που άνοιξαν οι διμερείς διπλωματικές επαφές. 

Η κατάσταση αυτή ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έκαναν απότομη στροφή προς τον αυταρχισμό. Αλλά είχαμε μία «έκρηξη» όταν ο Μπάιντεν συμφώνησε δημοσίως με την ιδέα ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» και όταν οι Κινέζοι, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, έκαναν κήρυγμα στους Αμερικανούς ομολόγους τους για την υπεροπτική στάση τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. 

Πολλά από αυτά ήταν για το σόου από όλες τις πλευρές. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αν και δεν έχει επιστρέψει ο Ψυχρός Πόλεμος- δεν είναι τόσο αισθητή η πυρηνική απειλή και ο σημερινός ανταγωνισμός έχει να κάνει με την τεχνολογία, τον κυβερνοχώρο και τις επιχειρήσεις επιρροής- οι σκηνές που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα ξυπνούν μνήμες από εκείνη την εποχή. Η συνάντηση στην Αλάσκα ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους θύμιζε εκείνη του Σοβιετικού πρωθυπουργού, Νικίτα Χρουστσόφ πριν από 60 χρόνια. Έμεινε στην ιστορία καθώς χτύπησε το παπούτσι του στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών και φώναζε για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. 

Αλλά ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων σήμερα ελάχιστα κοινά έχει με εκείνον του παρελθόντος. Ο ίδιος ο κ. Πούτιν έχει ομολογήσει ότι η Ρωσία στις αρχές του 21ου αιώνα είναι μία «σκιά» της Σοβιετικής Ένωσης, που τον εκπαίδευσε ως πράκτορα της KGB. Η μεγαλύτερη δύναμή της τώρα είναι να προκαλεί φόβο, να χρησιμοποιεί νευροπαραλυτικούς παράγοντες ανά τον κόσμο και να αξιοποιεί τις ικανότητές στον κυβερνοχώρο για να επιτίθεται σε αμερικανικά δίκτυα. 

Ο κ. Πούτιν έχει αποδειχθεί άκρως ανθεκτικός μπροστά στις κλιμακούμενες διεθνείς κυρώσις που άρχισαν το 2014, όταν προέβη σε προσάρτηση της Κριμαίας και οι οποίες αυξήθηκαν μετά τις κυβερνοεπιθέσεις και τις επιθέσεις με νευροπαραλυτικούς παράγοντες. Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι οι κυρώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τη συμπεριφορά του. 

Οι κυρώσεις δεν αποδίδουν ιδιαίτερα, λέει ο Ρόμπερτ Γκέιτς πρώην διευθυντής της CIA, προσθετοντας ότι η Ρωσία θα είναι μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ όσο παραμένει στην εξουσία ο Πούτιν.  

Για τους Κινέζους η ιστορία είναι διαφορετική. Η δύναμή τους πηγάζει από την επεκτεινόμενη οικονομική επιρροή τους. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση της Αλάσκα, έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε γραπτά του ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η Κίνα σχεδιάζει να επικρατήσει, βάζοντάς τα ευθέως με τις ΗΠΑ, με μία στρατιωτική επέμβαση στον Ειρηνικό. «Τα κεντρικά στοιχεία της εναλλακτικής προσέγγισής της είναι η τεχνολογική και οικονομική δύναμη» έχει εξηγήσει. 

Στόχος της συνάντησης στην Αλάσκα ήταν να πείσει τους Κινέζους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να ανταγωνιστεί με το Πεκίνο σε τομείς, όπως η κατασκευή ημιαγωγών και η τεχνητή νοημοσύνη. Οι Κινέζοι έχουν όμως και έναν νέο σύμμαχο: τους Ρώσους, που θέλουν πολύ να δουν την αμερικανική επιρροή να επηρεάζεται. Τα δύο κράτη μοιράζονται την αγάπη τους στις κυβερνοεπιθέσεις σε δίκτυα ζωτικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα. Δύο μεγάλες επιθέσεις είχαμε μόλις τους τελευταίους μήνες, με τη μία να αποδίδεται στη Ρωσία και την άλλη στην Κίνα. Και οι δύο ήταν παραδείγματα του πώς οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τις ψηφιακές ικανότητές τους για πολιτικές επιδιώξεις.  

Οι βοηθοί του κ. Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσει στις κυβερνοεπιθέσιες και η απάντηση δεν θα περιλαμβάνει μόνο κυρώσεις. Αλλά ο κ. Γκέιτς είπε πρόσφατα: «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί με τις δικές μας ικανότητες στον κυβερνοχώρο». Ο κίνδυνος είναι εκείνος που είχαμε και στον Ψυχρό Πόλεμο: κλιμάκωση. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News