The New York Times Δευτέρα 22/03/2021, 13:30 WILLIAM J. BROAD
THE NEW YORK TIMES

Πώς ξεκλειδώθηκαν μυστικά αιώνων

Πώς ξεκλειδώθηκαν μυστικά αιώνων

Το 1587 λίγες ώρες πριν από τον αποκεφαλισμό της η Μαρία, Βασίλισσα των Σκωτσέζων, είχε στείλει επιστολή στον κουνιάδο της, Ερρίκο ΙΙΙ, Βασιλιά της Γαλλίας. Αλλά δεν την υπέγραψε απλώς. Δίπλωσε επανειλημμένα το χαρτί, έκοψε ένα κομμάτι της σελίδας και το άφησε να κρέμεται. Χρησιμοποίησε αυτό τη λωρίδα χαρτιού για να «κλειδώσει» το γράμμα με ράμματα.

Πριν από τους σφραγισμένους φακέλους, αυτή η τεχνική, που ονομάζεται σήμερα κλείδωμα επιστολών, ήταν τόσο σημαντική για την διαφύλαξη μυστικών όσο και η κωδικοποίηση στο inbox του email μας σήμερα. Αν και αυτή η τεχνική σταμάτησε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 1830, πρόσφατα προσέλκυσε και πάλι την προσοχή ερευνητών. Πώς όμως μπορείς να κοιτάξεις το περιεχόμενο τέτοιων επιστολών χωρίς να καταστρέψεις ανεκτίμητα στοιχεία της ιστορίας; 

Αυτόν τον μήνα ομάδα 11 επιστημόνων και ερευνητών αποκάλυψε την ανάπτυξη μίας τεχνικής εικονικής πραγματικότητας, που επιτρέπει αυτή τη λεπτή εργασία χωρίς να σκίζεται το περιεχόμενο ιστορικών αρχείων. Στο περιοδικό Nature Communications η ομάδα αναφέρει ότι ξεκλείδωσε τέσσερες επιστολές που είχαν γραψεί από το 1680 έως και το 1706 και δεν παραδόθηκαν ποτέ. Είχαν μείνει σε ένα ξύλινο γραμματοκιβώτιο στην Χάγη. Γνωστό ως η Συλλογή Brienne το κουτί περιλαμβάνει 3.148 δέματα, μεταξύ των οποίων και 577 γράμματα που δεν ξεκλειδώθηκαν ποτέ.  

Πώς ξεκλειδώθηκαν μυστικά αιώνων-1

Η νέα τεχνική θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο στην μακρά ιστορία της ασφάλειας επικοινωνιών. Και ξεκλειδώνοντας ιδιωτικές συνομιλίες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές που μελετούν τις ιστορίες, οι οποίες ήταν σφραγισμένες σε εύθραυστες σελίδες να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα. «Αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε εικονά τα κλειδωμένα γράμματα και να αποκαλύπτουμε τα μυστικά τους» λέει ο Daniel S. Smith, μέλος της ομάδας στο King’s College του Λονδίνου. 

Η Jana Dambrogio, επικεφαλής της μελέτης από το MIT, είπε ότι από το 2014 σκεφτόταν εάν υπάρχει τρόπος για να βλέπουμε ψηφιακά το περιεχόμενο των επιστολών αυτών, αφού τότε οι μελετητές μπορούσαν να τα διαβάσουν μόνο κόβοντάς τα. «Πραγματικά χρειάζετια να διατηρούμε τα αυθεντικά» λέει η κα. Dambrogio. 

Το πρώτο βήμα του ψηφιακού ανοίγματος είναι να σκανάρεις το γράμμα με μία προηγμένη συσκευή ακτίνων Χ. Το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης εικόνας, όπως και ενός ιατρικού σκαναρίσματος, αποκαλύπτει την εσωτερική δομή της επιστολής. Ένας υπολογιστής στη συνέχεια αναλύει την εικόνα ξεδιπλώνοντας την επιστολή και μετατρέποντας τις πτυχώσεις σε επίπεδη σελίδα, αποκαλύπτοντας το χειρόγραφο κείμενο. 

Η ομάδα μετέφρασε μία από τις ψηφιακά ανοιγμένες επιστολές της Συλλογής Brienne. Έφερε ημερομηνία 31 Ιουλίου 1697 και εστάλη από τη Λιλ της Γαλλίας σε έναν Γάλλο έμπορο στη Χάγη. Ήταν ένα αίτημα για ένα αντίγραφο πιστοποιητικού θανάτου. 

Πέρα από την ανακοίνωση της τεχνικής για το ξεκλείδωμα των επιστολών, η ομάδα μελέτησε 250.000 ιστορικές επιστολές που είχαν ως αποτέλεσμα την «πρώτη συστηματοποίηση τεχνικών κλειδώματος επιστολών». Οι επιστήμονες βρήκαν 12 τύπους κλειδωμένων επιστολών και 64 υποκατηγορίες. Ο Dr. Smith ανέφερε ότι η τέχνη αυτή είχε τόσες διαφοροποιήσεις ώστε ουσιαστικά η «κλειδαριά» που έβαζε ο καθένας μπορούσε να λειτουργήσει ως υπογραφή του. 

Χωρίς την ικανότητα να ξεκλειδώσουμε επιστολές ψηφιακά, χρειάστηκε μία δεκαετία για να καταλήξουν οι μελετητές στο συμπέρασμα ότι η βασίλισσα Μαρία είχε διασφαλίσει την επιστολή προς τον κουνιάδο της με ένα χαρακτηριστικό «ράψιμο». Με την ψηφιακή επεξεργασία θα ήταν θέμα ημερών για να δουν τι ακριβώς κλείδωμα είχε επιλέξει.

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News