The New York Times Τετάρτη 14/07/2021, 11:25 HIKARI HIDA, MIKE IVES
THE NEW YORK TIMES

Μια… ηλεκτρονική γάτα σαγηνεύει τα πλήθη στην Ιαπωνία

Μια… ηλεκτρονική γάτα σαγηνεύει τα πλήθη στην Ιαπωνία

Η Ριγιόκο Κικούτσι επέστρεφε σπίτι της από μια κινηματογραφική αίθουσα στο Τόκιο, όταν είδε μια γάτα στο μέγεθος ενός ιστιοφόρου να εκτείνεται ψηλά πάνω από το πεζοδρόμιο, γλείφοντας ντροπαλά τα πόδια της. 

«Ο τρόπος με τον οποίο νιαούριζε ήταν πολύ χαριτωμένος!», είπε. 

Πολλοί κάτοικοι στο Τόκιο αισθάνονται το ίδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η γάτα είναι απλώς ένα ψηφιδωτό από pixels σε μια πινακίδα. Η οθόνη με ανάλυση 4K, η οποία ανοίγει επίσημα την Δευτέρα, έχει ήδη προσελκύσει πλήθη τα οποία κρατούν τις αποστάσεις και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την εγκατάστασή της τον προηγούμενο μήνα. 

Η ψηφιακή αναπαράσταση συμπεριφέρεται σχεδόν σαν πραγματική γάτα, με την έννοια ότι κάνει ό,τι θέλει. Οι επισκέπτες επιβραβεύονται με μόνο λίγες σύντομες εμφανίσεις ανά ώρα, ανάμεσα σε μία ροή διαφημίσεων και μουσικών βίντεο. 

Αραιά και που η γάτα χασμουριέται, και στη 1 το πρωί πέφτει για ύπνο για περίπου 6 ώρες, ακουμπώντας το κεφάλι της πάνω στις λευκές πατούσες οι οποίες αγκαλιάζουν την πλευρά ενός υπαίθριου παρατηρητηρίου κοντά στον σταθμό του μετρό Σιντζούκου. (Η τρισδιάστατη εμφάνιση είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε από μια καμπύλη οθόνη LED, διαστάσεων 26 επί 62 ποδιών.)

Η γάτα επίσης μιλάει, χαιρετώντας τους πεζούς με το «νιγιανίτσιγουα», το οποίο είναι ένας συνδυασμός από «κονιτσιγουά» ή «γεια», και «νιγιάν» ή «μιάου» στα Ιαπωνικά. 

Σε αντίθεση με πολλές από τις διαφημιστικές πινακίδες που αναβοσβήνουν στην περιοχή, η γάτα δεν διαφημίζει ένα συγκεκριμένο προϊόν ή κάποια μάρκα. 

Ο Τακαγούκι Οκάγουα, εκπρόσωπος του ιαπωνικού ομίλου Ουνίκα, μια από τις δύο εταιρείες που «τρέχουν» την ηλεκτρονική αναπαράσταση των αιλουροειδών, δήλωσε ότι η γάτα δεν έχει επίσημο όνομα. (Οι θαυμαστές της την αποκαλούν «γάτα της ανατολικής εξόδου της περιοχής Σιντζούκου», λόγω της τοποθεσίας του σταθμού.)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποφασίσαμε να δείξουμε την γάτα, αλλά ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι λόγω της πανδημίας Covid-19, ο κόσμος έγινε πιο σκοτεινός, πρόσθεσε ο κ. Οκάγουα, αναφερόμενος στην πανδημία. «Μέσω της ηλεκτρονικής αναπαράστασης της γάτας, θέλαμε να αναβιώσουμε την περιοχή του Σιντζούκου και να την κάνουμε πιο φωτεινή». 

Οι αρχές στο Τόκιο κατέγραψαν 920 νέα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη Τετάρτη, νούμερο που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό από τα μέσα Μαΐου. Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έθεσε το Τόκιο κάτω από την τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την έναρξη της πανδημίας, λίγες εβδομάδες πριν η πόλη υποδεχθεί τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Όταν ένας θαυμαστής της γάτας, ο Κεντζίρο Σιμόντα, σταμάτησε πρόσφατα στον σταθμό Σιντζούκου, είδε ανθρώπους να περιμένουν να καταγράψουν πολλά στιγμιότυπα της γάτας. Παρέμεινε για να δει τελικά ένα μόνο, δυστυχώς, αλλά δήλωσε ότι άξιζε. 

«Ο αντίκτυπος της γάτας ήταν πιο ισχυρός από όσο νόμιζα», δήλωσε ο Σιμόντα ο οποίος εργάζεται στον τομέα του μάρκετινγκ. 

Δεν είναι ο πρώτος τρισδιάστατος διαφημιστικός πίνακας που ευχαριστεί τους πεζούς και τους χρήστες κοινωνικών μέσων σε όλη την Ασία. Ένας παρόμοιος πέρσι στην Σεούλ προκάλεσε ένα συντριπτικό κύμα. Ένας άλλος, στην νοτιοδυτική κινεζική πόλη Τσενγκντού, εμφάνισε ένα διαστημόπλοιο τύπου «Star Trek» που φαινόταν σαν να βγαίνει μέσα από ένα κτίριο. 

Μια ροή με βίντεο της γάτας μεταδίδεται ζωντανά για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή. Περίπου το μεσημέρι την περασμένη Πέμπτη, περίπου 200 χρήστες του YouTube παρακολουθούσαν καθώς η γάτα κυμάτιζε την ουρά της και κοίταζε μερικά βαγόνια του υπαίθριου μετρό. 

Ωστόσο, οι δημιουργοί της γάτας έχουν αναγνωρίσει το γεγονός ότι η τρισδιάστατη αναπαράσταση της γάτας δεν είναι τόσο εντυπωσιακή σε μια ηλεκτρονική ροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο είναι από κοντά. 

Μερικοί –ακόμα και λάτρεις των αιλουροειδών– μπορούν να παρατηρήσουν ότι το ρεπερτόριο της γάτας του Σιντζούκου μπορεί να παρουσιάσει μια επαναληπτικότητα. Ο Οκάγουα δήλωσε ότι νέα γραφικά ενδέχεται να εισαχθούν την Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να αναλύσει το θέμα περαιτέρω. 

«Θα πρέπει να περιμένετε και να το διαπιστώσετε μόνοι σας», δήλωσε. 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News