The New York Times Παρασκευή 2/07/2021, 11:12 ANDREW HIGGINS
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Πέρασε η «μόδα» των λαϊκιστών στην Ευρώπη

Πέρασε η «μόδα» των λαϊκιστών στην Ευρώπη

Το  δεξιό κύμα λαϊκισμού που εμφανίστηκε στην ανατολική Ευρώπη, συνέπεια της αναπάντεχης εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ το 2016, δεν έχει κοπάσει ως αποτέλεσμα της εκλογικής του ήττας τον Νοέμβριο. Αντιθέτως, έχει συναντησει ένα σημαντικό εμπόδιο: το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί του πλέον δεν είναι πολύ δημοφιλείς.

Έπειτα από την νίκη τους εναντίον μελών μιας ανεπιθύμητης ελιτίστικης ομάδας, λαϊκιστές πολιτικοί σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ φαίνεται να μην είναι πια πολύ επιθυμητοί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας COVID-19 καθώς και, όπως και όπως συμβαίνει και για άλλους ηγέτες, στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους για την υγειονομική κρίση. Παρ ’όλα αυτά, βρίσκονται επίσης υπό αυξανομένης πίεσης λόγω των διχαστικών πολιτικών που ακολουθούν.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ασυνήθιστα ενωμένη αντιπολίτευση. Στην Πολωνία, η βαθιά συντηρητική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια ξαφνική στροφή προς την αριστερά σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική σε προσπάθειά της να επανακερδίσει υποστηρικτές. Και στην Σλοβενία η ακροδεξιά, που εκπροσωπείται από τον φιλικά προσκείμενο προς τον Τραμπ πρωθυπουργό, πέφτει καταστροφικά στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, είναι πιθανότατα ο λαϊκιστής που χαίρει της λιγότερης πολιτικής υποστήριξης από τον λαό στην ευρύτερη περιοχή. Έχει γλιτώσει μια ψήφο δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο καθώς και μια πρόσφατη απόπειρα πολιτικής απομάκρυνσής του από νομοθέτες της αντιπολίτευσης και τους αποστάτες από τον δικό του συνασπισμό.

Η πολιτική του δύναμη έχει μειωθεί τόσο με αποτέλεσμα ‘να μην έχει την δύναμη να κάνει το οτιδήποτε’, πέραν της κατάρας του Τουίτερ, είπε ο Ζιγκά Τούρκ, ένας καθηγητής και υπουργός υπουργικού συμβουλίου σε προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Γιάνσα, ο οποίος παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα το 2019.

Ο κ. Γιάνσα έχει δημιουργήσει μια πιστή βάση που αποτελεί περίπου το 25 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, αλλά  εκτός από αυτό ‘ήταν πιο επιτυχής στο να κινητοποιήσει πολλούς από τους αντιπάλους του’, ανέφερε ο Λούκα Λίσγιακ Γκαμπριγιέλκικ, ένας Σλοβένος ιστορικός και πρώην υποστηρικτής. ‘Η πολιτική του βάση τον υποστηρίζει, αλλά πολλοί άνθρωποι τον αντιπαθούν βαθιά’.

Ο κ. Γκαμπριγιέλκικ ανέφερε ότι έφυγε από το κόμμα του κου. Γιάνσα επειδή ‘μετατράπηκε σε κάτι πολύ μοχθηρό’, απομακρυνόμενο από κάτι το οποίο είχε θεωρήσει ως μια υγιής απάντηση σε κάτι το οποίο μετατράπηκε σε μια στεγνή κέντρο-αριστερή ορθοδοξία, καταφύγιο για παρανοϊκούς και εθνικιστές.

Σε όλο το μήκος της περιοχής, προσέθεσε, ‘όλο το κίνημα έχει χάσει την ορμή του.’

Αντιμέτωπος με την προοπτική του να χάσει τις εκλογές του επόμενου χρόνου, ο κος. Ορμπάν έχει επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της πολιτικής του βάσης με θέματα όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και το μεταναστευτικό, όπως έκανε το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία τον προηγούμενο χρόνο.

Σε ότι αφορά την αποξένωση των ψηφοφόρων ωστόσο κανένας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τον κ. Γιάνσα της Σλοβενίας, ο οποίος έχει καταβάλει μηδαμινές προσπάθειες για να φτάσει πέρα από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του, ονομάζοντας τους κριτικούς του ως κουμουνιστές.

Ο Ντάμιρ Σρνσές, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Σλοβενίας και κάποτε θερμός υποστηρικτής, ανέφερε ότι εξεπλάγη από την τάση του κου. Γιάνσα για αντιδημοτικότητα.

Ρώτησε, ‘Όλοι εδώ αναζητούν ένα σκεπτικό: πως μπορείς να κερδίσεις στην πολιτική εάν συνεχώς συγκρούεσαι με τους πάντες;’

 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News