The New York Times Κυριακή 25/04/2021, 08:12 DENNIS OVERBYE
THE NEW YORK TIMES

Ο διαστρικός επισκέπτης που κάτι μας θυμίζει

Ο διαστρικός επισκέπτης που κάτι μας θυμίζει

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια που γοητεύει τους αστρονόμους είναι η φύση του διαστρικού αντικειμένου Oumuamua, που ήρθε στο ηλιακό σύστημα το 2017. Διαστρικός κομήτης; Κοσμικό παγόβουνο; Εξωγήινο ναυάγιο αεροσκάφους; Τον περασμένο μήνα δύο αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο Άλαν Τζάκσον και ο Στίβεν Ντες, πρόσφεραν την πιο πειστική εξήγηση έως τώρα: Το Oumuama ήταν ένα κομμάτι ενός πλανήτη από άλλο ηλιακό σύστημα. Η σύγκροση με έναν αστεροϊδή το έσπασε και το έστειλε να πλοηγείται στο διάστημα. 

«Πιθανόν λύσαμε το μυστήριο του Oumuamua. Μπορούμε λογικά να το προσδιορίσουμε ως ένα κομμάτι ενός “εξω- Πλούτωνα”, ενός νάνου πλανήτη σαν τον Πλούτωνα σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα» έγραψε ο Δρ. Ντες σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. «Έως τώρα, δεν είχαμε τρόπο να γνωρίζουμε εάν άλλα ηλιακά συστήματα έχουν πλανήτης όπως ο Πλούτωνας. Αλλά τώρα είχαμε ένα κομμάτι ενός τέτοιου πλανήτη να περνάει από τη Γη» πρόσθεσε. Επέμεινε βέβαια στο «πιθανώς λύθηκε».

«Αυτό που καθιστά το Oumuamua τόσο ενδιαφέρον αλλά και “ενοχλητικό” είναι πως καμία από τις θεωρίες που έχουν ακουστεί δεν μπορεί να απορριφθεί ως ανόητο» λέει ο Γκρέγκορι Λάφλιν, αστρονόμος στο Γιέιλ. 

Οι αστρονόμοι στη Χαβάι, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 στο Μάου, πρώτα εντόπισαν ένα αντικείμενο που έτρεχε μακριά από τον ήλικο με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Το ονόμασαν Oumuamua (ανιχνευτή). Η πορεία του άφηνε να εννοηθεί ότι προερχόταν έξω από το ηλιακό σύστημα και ότι αφού θα περνούσε από τον δικό μας κόσμο θα συνέχιζε το ταξίδι του στο διάστημα. Έως την στιγμή που το παρατηρήσαμε, είχε ήδη περάσει τη Γη. 

Οι αστρονόμοι εδώ και χρόνια πίστευαν ότι ένας ορφανός κομήτης θα μπορούσε να είναι ο πρώτος διαστρικός επισκέπτης γιατί οι κομήτηες αποκόπτονται εύκολα από την έδρα τους. Το Oumuamua δεν είχε όμως ουρά ούτε νέφος που σχηματίζεται γύρω από τον πυρήνα του κομήτη. Αλλά καθώς έβγαινε από το ηλιακό σύστημα, ανέβαζε ταζύτητα. Οι κομήτες συχνά φέρονται κατά αυτόν τον τρόπο. Μία απεικόνιση που συνοδεύει την έρευνα των Τζάκσον και Ντες το δείχνει να μοιάζει με ένα μπισκοτάκι. 

Πέρυσι ο Δρ. Λάφλιν και ο φοιτητής του Ντάριλ Σέλιμαν άφησε να εννοηθεί ότι το Oumuamua ήταν ένα αρχέγονο παγόβουνο υδρογόνου που είχε σχηματιστεί σε μοριακό νέφος. Αλλά πώς το υδρογόνο που παγώνει στο απόλυτο μηδέν, μένει παγωμένο σε όλο το ταξίδι;

Οι Δρ. Τζάκοσον και Δρ. Ντεσ έχουν ερευνήσει και άλλα είδη παγόβουνων. Κατέληξαν στο άζωτο. Το Oumuamua ήταν «πολύ λαμπερό», έγραψαν στην έρευνά τους. «Η λάμψη του είναι περίπου ίδια με εκείνη στην επιφάνεια του Πλούτωνα και του Τρίτωνα, που επίσης καλύπτονται από πάγο αζώτου».

Στο σενάριο που προκρίνουν οι Ντες και Τζάκσον το νεοεμφανιζόμενο Oumuamua χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο σαν τον Πλούτωνα που γύριζε γύρω από ένα μακρινό αστέρι πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Αρχικά θα ήταν πιθανόν κυκλικό, αλλά καθώς ταξίδευε, σκαλίστηκε από κοσμικές ακτίνες. Μόνο το 10% θα είχε παραμείνει έως τη στιγμή που έφυγε από το ηλιακό σύστημα. 

Οι Δρ. Ντες και Δρ. Τζάκσον κατέληξαν: «Ένα βασικό πλεονέκτημα της θεωρίας μας είναι ότι ο πάγος αζώτου μπορεί να εξηγήσει όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Oumuamua και ότι αντικείμενα τέτοιας σύνθεσης απαντούνται στο ηλιακό σύστημα». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News