The New York Times Δευτέρα 21/12/2020, 15:31 DENNIS OVERBYE
THE NEW YORK TIMES

Το διάστημα δείχνει λίγο πιο λαμπερό

Το διάστημα δείχνει λίγο πιο λαμπερό

Το σύμπαν δείχνει κατά ένα τόνο πιο λαμπερό.

Πιθανόν αυτά θα ήταν τα τελευταία νέα που θα περιμένατε να ακούσετε στο τέλος μιας ζοφερής χρονιάς. Ωστόσο αυτή την εκδοχή έχουν ανακαλύψει μια ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας κάμερες στο διαστημόπλοιο New Horizon, το οποίο κάποτε επισκέφθηκε τον Πλούτωνα, με σκοπό να μετρήσει το σκοτάδι του διαπλανητικού διαστήματος.

«Εκεί έξω βρίσκεται κάτι άγνωστο», δήλωσε ο Τοντ Λάουερ του National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory, στην πόλη Τουσόν στην Αριζόνα. «Το σύμπαν δεν είναι εντελώς σκοτεινό και ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως τι το συνθέτει».

Περισσότερο από έξι δισ. χιλιόμετρα από τον ήλιο, μακριά από τους φωτεινούς πλανήτες και το φως που διαχέεται από την αστρική σκόνη, το διάστημα είναι δύο φορές πιο φωτεινό από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα ευρήματα του Λάουερ και των συναδέλφων του. Η πιο ρεαλιστική εξήγηση, όπως λέει, είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι γαλαξίες ή αστρικά συμπλέγματα, που συνεισφέρουν στο φως που διαχέεται στο φόντο του σύμπαντος, από αυτά που έχουν υποδείξει τα μοντέλα. Ακόμη και οι μαύρες τρύπες στο κέντρο των μη αναγνωρισμένων γαλαξιών συνεισφέρουν περαιτέρω ενέργεια στο γαλαξιακό κενό. 

Μια λιγότερο συναρπαστική εξήγηση, όπως αναφέρει ο Λάουερ σε ένα email, «είναι ότι υποβαθμίσαμε ή χάσαμε μια πηγή φωτός ή ένα πλάνο κάμερας, τα οποία θα έπρεπε να είχαμε λάβει υπόψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχώ το περισσότερο».

Μια περισσότερο ενδιαφέρουσα αν όχι θεωρητική πρόταση, εμπλέκει αυτό που αποκαλείται ψυχρά, σκοτεινή ύλη. Το σύμπαν θεωρείται ότι είναι γεμάτο με «σκοτεινή ύλη», η άγνωστη ύλη της οποίας όμως η βαρύτητα διαμορφώνει τον ορατό κόσμο. Μερικές θεωρίες προτείνουν ότι αυτή η ύλη μπορεί να είναι σύννεφα εξωτικών υποατομικών μερών, τα οποία εξασθενούν ραδιενεργά, ή συγκρούονται και εξουδετερώνονται σε αναλαμπές ενέργειας, οι οποίες προσθέτουν στη λάμψη του σύμπαντος.

Ο Μαρκ Πόστμαν, αστρονόμος στο Space Telescope Science Institute, στη Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ και συγγραφέας μιας έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, υποστηρίζει: «Είναι σημαντικό να κάνουν μια συνολική αποτίμηση του ενεργειακού περιεχομένου στο σύμπαν και η οποία θα μας βοηθήσει να ενημερωθούμε για τη συνολική κοσμική ιστορία του αστρικού σχηματισμού».

Η ποσότητα του επιπλέον φωτός το οποίο ανακάλυψαν ότι αντανακλά στο σύμπαν είναι περί των 10 nanowatts ανά τετραγωνικό μέτρο, μια σοβαρή μέτρηση για τον ουρανό. (Χρειάζεται 4π αστεροειδών για να καλυφθεί ολόκληρος ο ουρανός). Ο δρ. Λάουερ σύγκρινε αυτή τη μέτρηση με την ποσότητα φωτός από το αστέρι Σείριος ή από ένα ανοιχτό ψυγείο σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

«Για να το φέρουμε πιο κοντά σε αυτά που γνωρίζουμε, μπορείτε να σκεφτείτε να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι με τις κουρτίνες ανοιχτές σε μια σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι», έγραψε σε email. «Πιθανώς είστε ξύπνιοι κοιτώντας τους τοίχους. Όταν ο Σείριος υπερβεί τα βουνά, ή ο γείτονας σας ανοίγει το ψυγείο, το φως στο δωμάτιο γίνεται λίγο πιο δυνατό».

Οι μετρήσεις του δρ. Λάουερ βασίζονται σε επτά εικόνες από την κάμερα Long-Range Reconnaissance Imager του New Horizons, η οποία ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2006 και πάρθηκαν όταν το διαστημόπλοιο ήταν περίπου 6 δισ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Σε αυτή την απόσταση το διαστημόπλοιο ήταν πολύ μακριά από τη λάμψη των πλανητών της αστρικής σκόνης.

Η κάμερα, σύμφωνα με τον δρ. Πόστμαν, αποτυπώνει το άσπρο φως, δεχόμενη φως από ένα ευρή φάσμα ορατών και μερικών υπεριωδών κυμάτων.

Όταν η ομάδα μέτρησε το επίπεδο φωτός στο φόντο του ουρανού, έπρεπε στη συνέχεια να ανατρέξουν σε μαθηματικά μοντέλα, για να διαπιστώσουν πόσοι γαλαξίες «βρίσκονταν» στα όρια της ανακάλυψης. Όταν αυτή η ποσότητα φωτός προέκυψε από τα αποτελέσματα, μία ισοδύναμη ποσότητα φωτός παρέμεινε χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή του.

«Είναι σαν να έχετε καταμετρήσει όλους τους ανθρώπους στη Γη, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί από την Ασία», τονίζει ο δρ. Πόστμαν.

Ότι δεν μπορούμε να δούμε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν, όμως ο Νταν Χούπερ, φυσικός στο Fermi National Accelerator Laboratory, στην Μπατάβια στο Ιλλινόι, απέρριψε την ιδέα ότι ο «ένοχος» ήταν η σκοτεινή ύλη.

Σε email, έγραψε ότι στις μελέτες που κάνουν αυτός και οι συνάδελφοί του, δεν έχει προκύψει κάποιο νέο φυσικό γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το προστιθέμενο φως «με την εξαίρεση κάποιων μπαρόκ ή ειδάλλως μη ελκυστικών επιλογών».

© 2020 The New York Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News