The New York Times Παρασκευή 12/02/2021, 13:19 CLIFFORD KRAUSS
THE NEW YORK TIMES

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «μικραίνουν»

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «μικραίνουν»

Οι Big Oil δεν είναι τόσο μεγάλες πια. Οι Exxon Mobil, BP και άλλες μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες είχαν αθροιστικά ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, στη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και δεκαετίες. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία. Μειώθηκε η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών, καθώς οι χώρες έκαναν προχώρησαν σε lockdοwn και οι άνθρωποι έμειναν σπίτι. Αλλά τέτοιου είδους επώδυνα χρόνια μπορεί να γίνουν κοινός τόπος καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και η άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φροτητών πιέζουν την βιομηχανία που είχε κυρίαρχη παρουσία στην παγκόσμια οικονομία για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίο αιώνα να επανεξετάσει τη θέση της. 

Η πετρελαϊκή βιομηχανία μεταβαίνει αργά προς ένα μέλλον στο οποίο κυριαρχεί η καθαρή ενέργεια. Οι BP, Royal Dutch Shell, Total και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύσουν πόρους σε offshore αιολική και ηλιακή ενέργεια, ενώ περιορίζουν τις επενδύσεις στο πετρέλαιο. Αλλά οι νέες επενδύσεις τους στις ανανεώσιμες πηγές πιθανότατα δεν θα αποδώσουν για αρκετά χρόνια ακόμη, ίσως σε μία ή δύο δεκαετίες. 

Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν καθυστερήσει περισσότερο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά δέχονται πίεση από επενδυτές να αλλάξουν τα μοντέλα τους. Παρόλα αυτά τα στελέχη τους προσπαθούν να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας όταν μιλούν για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι θα ανακάμψουν το 2021, καθώς ο εμβολιασμός για την Covid19 θα επιταχύνεται και η οικονομία θα βγαίνει από την κρίση της πανδημίας. «Βλέπουμε περισσότερες ευκαιρίες μπροστά μας» λέει ο Ντάρεν Γουντς, επικεφαλής της Exxon. 

H βιομηχανία υπέφερε επανειλημμένα σοκ τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να βυθίζονται κατά την  ύφεση, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2007 και ξανά το 2015 όταν ο ΟΠΕΚ πλημμύρισε την αγορά με αργό για να ανακόψει την αύξηση μεριδίου των Αμερικανών παραγωγών. Και πέρυσι βυθίστηκαν και πάλι, όταν ξέσπασε η πανδημία. Ο πόνος του κλάδου ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις και να μειώσουν μερίσματα. Δεκάδες άλλοτε ευημερούσες επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση τα τελευταία χρόνια. 

Ακόμη και τώρα που οι συνθήκες φαίνεται να βελτιώνονται οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν αβέβαιες. Μετά την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορωνοϊού δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλες μεγάλες οικονομίες θα θέσουν υπό έλεγχο τον ιό. Και μετά υπάρχουν μεγαλύτερα ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, έχει ωθήσει την εταιρεία του να επενδύσει βαριά σε αιολικές φάρμες και παραγωγή υδρογόνου για να ετοιμαστεί για έναν κόσμο που χρησιμοποιεί λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις ενδεχομένως να μην αποδώσουν έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και ότι η εταιρεία θα παρεμείνει εξαρτημένη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα κέρδη της για κάποιο διάστημα ακόμη. 

Ο κ. Γουντς φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η βιομηχανία ετοιμάζεται για περισσότερες αναταράξεις. «Δεν γνωρίζουμε πού θα πάνε οι τιμές» είπε στους αναλυτές. «Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε αλλαγές, ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε σοκ, που ίσως έρθουν στο μέλλον».

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News