The New York Times Παρασκευή 5/02/2021, 12:39 CARL ZIMMER
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Πού «κολλάνε» οι έρευνες για φάρμακα κατά της Covid-19

Πού «κολλάνε» οι έρευνες για φάρμακα κατά της Covid-19

Η ανάπτυξη υποσχόμενων φαρμάκων, αντιϊκών, που θα μπορούσαν να σταματήσουν την επέλαση του νέου κορωνοϊού έχει αγνοηθεί καθώς μαίνεται η κούρσα για την ανάπτυξη των εμβολίων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπάνησε 18,5 δισ. δολάρια για τα εμβόλια, με τα χρήματα να έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε αποτελεσματικά προϊόντα. Αλλά οι επενδύσεις της στα φάρμακα είναι μόνο 8,2 δισ. δολάρια. 

Λίγες θεραπείες- το remdesivir, τα μονοκλωνικά αντισώματα και η δεξαμεθαζόνη- έχουν βελτιώσει την φροντίδα των ασθενών με Covid-19. Αλλά τα φάρμακα αυτά δεν είναι για όλους. Οι προσπάθειες να χρησιμοποιήσουμε για τον κορωνοϊό φάρμακα που προορίζονταν για άλλες ασθένεις ή να ανακαλύψουμε νέα δεν έχει στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία.  

Εν τω μεταξύ κάποια φάρμακα έχουν λάβει βιώσιμη επένδυση παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φάρμακα για την ελονοσία, υδροχλωροκίνη και χλωροκίνη, δεν δουλεύουν στην περίπτωση της Covid-19. Παρόλα αυτά 179 κλινικές δοκιμές με 169.370 ασθενείς συνεχίζονται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. 

Και η κυβέρνηση διοχέτευσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόσβασης σε πλάσμα αίματος, κάνοντας μεταγγίσεις σε 100.000 ασθενείς με Covid-19 πριν ακόμη υπάρξει η όποια ένδειξη ότι αυτές λειτουργούν. Τον Ιανουάριο οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον για τους ασθνείς που νοσηλεύονται δεν λειτουργούν. 

Η απουσία κεντρικού συντονισμού σήμαινε ότι πολλές κλινικές δοκιμές για φάρμακα κατά της Covid ήταν υπερβολικά μικρές και ελλιπώς χεδιασμένες ώστε να προσφέρουν χρήσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την Δρ. Τζάνετ Γουντκοκ, την επίτροπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αλλά είπε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αρχίσει μεγάλες και καλά οργανωμένες δοκιμές για υφιστάμενα φάρμακα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της Covid-19. 

Και μόλις τώρα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συγκρότησε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Δεν θα είναι έτοιμα για τη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19. 

Αλλά ακόμη κα καθώς οι θάνατοι αυξάνονται στις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης έχει βελτιωθεί. Ερευνητές αναφέρουν ότι η βελτίωση οφείλεται εν μέρει στη δεξαμεθαζόνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα εκείνων που νοσούν βαριά αντί να μπλοκάρει τον ιό. 

Η ρεμδεσιβίρη από την άλλη, η οποία σταματάει ιούς από το να αναπαράγονται μέσα σε κύτταρα, μπορεί να περιορίσει μετριοπαθώς τον χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής για αναρρώσει, αλλά δεν μειώνει τα ποσοστά θνητότητας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά, αλλά μόνο όταν χορηγούνται πριν ακόμη ο ασθενής είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση ώστε να χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

Τον Απρίλιο καθώς τα κρούσματα κάλπαζαν στην Νέα Υόρκη, ο Τσαρλς Μομπς, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή Icahn άκουσε για μία μελέτη στη Γαλλία που άφηνε ενδείξεις για αποτελεσματικότητα ενός αντιψυχωτικού φαρμάκου. Οι γιατροί σε γαλλικά ψυχιατρικά νοσοκομεία είχαν παρατηρήσει ότι σχετικά λίγοι ασθενείς αρρώστησαν από Covid19 σε σχέση με το προσωπικό των ψυχιατρείων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα φάρμακα, που ελάμβαναν οι ασθενείς, τους προστάστευσαν. 

Ένα από αυτά τα φάρμακ, το αντιψυχωτικό χλωροπρομαζίνη, σε εργαστηριακά πειράματα φαίνεται να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Οι γιατροί προσπάθησαν να αρχίσουν τη δοκιμή της χλωροπρομαζίνης, αλλά εκείνη την περίοδο η πανδημία ήταν σε ύφεση στη Γαλλία. Ο Δρ. Μομπς προσπάθησε να οργανώσει δοκιμές ασθενών στις ΗΠΑ, αλλά αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα. «Ξεμείναμε από ασθενείς» είπε. 

Τον Μάιο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι άρχισαν δοκιμή για το φάρμακο καμοστάτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την θεραπεία φλεγμονής στο πάγκρεας. Οι επιστήμονες σκέφτηκαν πως η καμοστάτη, που είναι σε μορφή χαπιού, μπορεί να λειτουργεί και κατά της Covid-19 γιατί καταστρέφει μία πρωτεΐνη στην οποία ο ιός στηρίζεται για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά το να βρουν εθελοντές ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με Covid ήταν πρόβλημα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Σάμιτ Τσάντα, επιδημιολόγος στο Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute στην Καλιφόρνια και η ομάδα του εξέτασαν 13.000 φάρμακα, αναμειγνύοντας το καθένα με κύτταρα και κορωνοϊούς για να δουν εάν σταματούσαν τις μολύνσεις. Δοκίμασαν ένα φάρμακο, ένα φθηνό χάπι που ονομάζεται κλοφαζιμίνη. Η κλοφαζιμίνη πολεμούσε τον ιό σε ζώα, εάν την ελάμβαναν αρκετά σύντομα αφότου είχαν προσβληθεί. Ο δρ. Τσάντα ψάχνει χρηματοδότηση για κλινικές μελέτες.

Η ισπανική φαρμακευτική PharmaMar κατέγραψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μία μικρή δοκιμή τον Οκτώβριο της πλιτιδεψίνης, ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που είναι στην αγορά εδώ και 24 χρόνια και ήταν πιο αποτελεσματικό στο να φρενάρει τον κορωνοϊό στο εργαστήριο από τη ρεμδεσιβίρη. H PharmaMar σχεδιάζει να αρχίσει το τελικό στάδιο κλινικής δοκιμής στην Ισπανία. Ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck τρέχει επίσης το τελευταίο στάδιο μεγάλης κλινικής δοκιμής για την μολνουπιραβίρη, που είχε αρχικά αναπτυχθεί για τη γρίπη. Τον Απρίλιο επιστήμονες διεπίστωσαν ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί να θεραπεύσει ποντίκια με άλλους κορωνοϊούς, που προκαλούν SARS και MERS. 

Οι Noah Weiland και Katie Thomas συνέβαλαν στο ρεπορτάζ. 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS