The New York Times Τρίτη 9/02/2021, 16:25 RAPHAEL MINDER
THE NEW YORK TIMES

Πώς η Πορτογαλία έφτασε να «λυγίσει» από τον ιό

Πώς η Πορτογαλία έφτασε να «λυγίσει» από τον ιό

Η Πορτογαλία παλεύει να ανακόψει την πανδημία που έχει οδηγήσει στο υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στην Ευρώπη, έχει γεμίσει ασφυκτικά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19 και να αναγκάζεται να γυρίσει την πλάτη σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. 

Νοσοκομεία που έχουν «πλημμυρίσει» με ασθενείς, ειδικά στην περιοχή της Λισαβόνας, ζητούν από κάποιους να επιστρέψουν στο σπίτι τους για θεραπεία, ενώ ορισμένοι ασθενείς μεταφέρονται σε περιοχές όπου δεν είναι τόσο έντονη η έξαρση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει επίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθεια. Αυτοί που σπεύδουν στα νοσοκομεία της Λισαβόνας βρίσκουν ένα σύστημα στο χείλος του γκρεμού, με ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές έξω περιμένοντας να τους εξετάσουν. 

«Πραγματικά δεν πίστευα ότι αυτό θα συνέβαινε ποτέ στην Πορτογαλία, να έχουμε ασθενείς να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρουν ένα νοσοκομείο να σωθούν» λέει ο Tomás Lamas, γιατρός που εργάζεται σε ΜΕΘ δύο νοσοκομείων της Λισαβόνας. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται τώρα να αποφασίσουν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν. «Πριν από τρεις μήνες είχαμε ασθενείς που εισάγονταν σε ΜΕΘ, αλλά τώρα δεν λαμβάνουν τέτοια μεταχείριση, γιατί έχουν χρόνια νοσήματα ή είναι πολύ μεγάλης ηλικίας».

Η Πορτογαλία, ένα έθνος 10 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει περισσότερους από 14.000 θανάτους, που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, με περίπου τους μισούς εξ αυτών μόνο τον τελευταίο μήνα. Την περασμένη άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα των μολύνσεων, η Πορτογαλία ήταν ένα από τα success stories της Ευρώπης, έχοντας εφαρμόσει αυστηρό lockdown, που τη βοήθησε να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των θανάτων. Αλλά από τα Χριστούγεννα, η Πορτογαλία έχει έρθει αντιμέτωπη με έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων. 

«Για κάποιες εβδομάδες τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» είπε ο Pedro Siza Vieira, υπουργός Οικονομίας, ο οποίος κόλλησε τον περασμένο μήνα κορωνοϊό. Περίπου το 1/3 των κορυφαίων αξιωματούχων έχουν νοσήσει ή χρειάστηκε να μπουν σε απομόνωση ύστερα από επαφή με κρούσμα. Ο Siza Vieira είπε ότι «πολλοί άνθρωποι» στην Πορτογαλία επισκέφθηκαν συγγενείς κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Πολλοί, πρόσθεσε, είχαν διασχίσει τη χώρα, αγνοώντας τα μέτρα για τα εσωτερικά ταξίδια. Οι αρχές πιστεύουν επίσης ότι η κρίση οξύνθηκε από την ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία. Πιθανότατα την έφεραν στη χώρα Πορτογάλοι που εργάζονταν στη Βρετανία σύμφωνα με τον Siza Vieira. 

Τα νέα κρόυσματα άρχισαν μόλις να εμφανίζουν ενδείξεις επιβράδυνσης ύστερα από ένα πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Ιανουρίου. Όλοι καλούνται να μείνουν σπίτι και τα καταστήματα (πλην αυτών με αγαθά πρώτης ανάγκης) είναι κλειστά. Η Πορτογαλία ήταν αρχικά ένας από τους ουραγούς στην Ευρώπη σε όρους χορήγησης του εμβολίου. Αλλά τώρα έχει ανεβάσει ταχύτητα και υπολογίζει ότι θα έχει εμβολιάσει περίπου το 10% του πληθυσμού έως τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό 270.000 είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 70.000 τη δεύτερη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου. 

Στα νοσοκομεία της Λισαβόνας οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για αύξηση των ασθενών. Ολόκληρες πτέρυγες μετατρέπονται σε χώρους για ασθενείς με Covid19, λέει ο Δρ. Lamas. «Το να προσθέτεις κλίνες δεν είναι το ίδιο με το να προσθέτεις ανθρώπινο δυναμικό. Καλούμε γιατρούς και νοσηλευτές από άλλες ειδικότητες να μας βοηθήσουν» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν». 

Η Πορτογαλία ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο και προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Siza Vieiria τονίζει ότι η ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει «ενιαία κριτήρια για το πώς να ανοίγει και να κλείνει τα σύνορά της». Όπως αναφέρει «ένα από τα μαθήματα της κρίσης είναι πως πραγματικά χρειαζόμαστε μία Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή με πόρους να αντιμετωπίσεει τις απειλές, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και που μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπιστούν».  

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News