The New York Times Παρασκευή 15/09/2023, 07:17
THE NEW YORK TIMES

Ερευνα: Τα χωροκατακτητικά είδη βλάπτουν τη διεθνή οικονομία

Ερευνα: Τα χωροκατακτητικά είδη βλάπτουν τη διεθνή οικονομία

Χιλιάδες χωροκατακτητικά είδη σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλούν ζημία τουλάχιστον 423 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο στη διεθνή οικονομία, βλάπτοντας τη φύση, τις τροφικές αλυσίδες και απειλώντας την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Το κόστος τετραπλασιάζεται κάθε δεκαετία από το 1970, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2019. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν συντηρητικές λόγω της δυσκολίας υπολογισμού όλων των επιπτώσεων.

Τους τελευταίους αιώνες, οι άνθρωποι έχουν φέρει επίτηδες και κατα λάθος τουλάχιστον 37.000 είδη από το φυσικό τους πεδίο, καθώς ο κόσμος συνδέεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα. Τουλάχιστον 3.500 από αυτά θεωρούνται χωροκατακτητικά, διότι είναι βλαβερά στα νέα τους οικοσυστήματα.

Τα μη ενδημικά χωροκατακτητικά είδη είναι βασικός παράγοντας για το 60% των καταγεγραμμένων αφανισμών φυτών και ζώων, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες.

«Βλέπουμε πρωτοφανή αύξηση στους αριθμούς των μη ενδημικών ειδών παγκοσμίως», δήλωσε η Helen Roy, οικολόγος και μία εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Πρόκειται για περίπου 200 νέα μη ενδημικά είδη κάθε χρόνο. Και ναι, με τέτοιου είδους αριθμούς, θα δούμε και τις επιπτώσεις να αυξάνονται.»

Η έκθεση συντάχθηκε από 86 ειδικούς από 49 χώρες, οι οποίοι συνέλεξαν χιλιάδες έρευνες και στοιχεία από ντόπιους και τοπικές κοινότητες.

Τα χωροκατακτητικά είδη έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σοβαρά τις τροφικές αλυσίδες. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο χωροκατακτητικό μύδι έχει επιβαρύνει τον πληθυσμό ορισμένων ειδών ψαριού στην Ινδία.

Τα είδη αυτά μπορούν να βλάψουν και τους ανθρώπους. Τα κουνούπια που φέρουν ελονοσία, δάγγειο πυρετό ή τον ιό Ζίκα έχουν γίνει χωροκατακτητικά σε όλο τον κόσμο.

«Συνήθως οι φτωχές κοινότητες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε ο Aníbal Pauchard, άλλος επικεφαλής της έρευνας. «Ταυτόχρονα, με την κλιματική αλλαγή, θα δούμε αυξημένους αριθμούς κουνουπιών, έτσι δεν είναι; Να φτάνουν, για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη».

Τα οικοσυστήματα που έχουν διαταραχθεί ίσως να χάσουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες, στις οποίες βασίζονται οι άνθρωποι, όπως η αλιεία και ο καθαρισμός του νερού. Τα χωροκατακτητικά είδη επίσης καθιστούν τα οικοσυστήματα πιο ευαίσθητα μειώνοντας τη βιοποικιλότητα, η οποία ενισχύει την αντίστασή τους σε ασθένειες και άλλες απειλές.

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα νησιά. Ο αριθμός των μη ενδημικών χωροκατακτητικών ειδών ξεπερνά τον αριθμό των ενδημικών σε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νησιών παγκοσμίως.

Αυτό έγινε αισθητό τον περασμένο μήνα, όταν οι πυρκαγιές στη Χαβάη, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από μη ενδημικά χωροκατακτητικά χόρτα και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, άφησαν τουλάχιστον 115 νεκρούς. Τα τελευταία χρόνια, τα χωροκατακτητικά χόρτα έχουν προκαλέσει κι άλλες πυρκαγιές στη Χιλή και την Αυστραλία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο συμφώνησε να μειώσει την εμφάνιση και εγκατάσταση χωροκατακτητικών ειδών κατά τουλάχιστον 50%. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πιο σημαντική λύση ήταν η πρόληψη της άφιξης τους. Ανάμεσα στις λύσεις που προτάθηκαν είναι η αξιολόγηση των κινδύνων πριν τη μεταφορά διάφορων ειδών ή η υιοθέτηση μέτρων βιοασφάλειας, τα οποία συχνά είναι απλά.

Αντιθέτως, το κόστος της αδράνειας είναι υψηλό. Όταν ένα είδος εγκατασταθεί, ιδίως σε θαλάσσια περιβάλλοντα, η απομάκρυνσή του είναι συνήθως πολύ ακριβή ή ακόμη και αδύνατη.

«Το πρόβλημα εντείνεται και είναι σοβαρή απειλή στην ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Peter Stoett, ένας ακόμη επικεφαλής της έρευνας. Είναι όμως παράλληλα «ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα, εάν υπάρχει διάθεση και δέσμευση».

Copyright:
2023 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Τα υπερμικρόβια κοστίζουν 28,9 δισ. δολάρια τον χρόνο – Συναγερμός για την Ελλάδα

Το πιο δύσκολο πρόβλημα μαθηματικών του κόσμου και ο άνθρωπος που το έλυσε μετά από 356 χρόνια

Μπορούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν την ηλικία των 120; Νέα έρευνα λέει ναι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News