The New York Times Τετάρτη 19/07/2023, 07:16
THE NEW YORK TIMES

Canary Wharf: Η ερημική αποβάθρα που έγινε κέντρο του finance και η έξοδος των τραπεζών

Η αποχώρησή της HSBC έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με το μέλλον του Canary Wharf

Canary Wharf: Η ερημική αποβάθρα που έγινε κέντρο του finance και η έξοδος των τραπεζών

Οι αστραφτεροί ουρανοξύστες του ανατολικού Λονδίνου, που χτίστηκαν πριν από σχεδόν 40 χρόνια, φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Οταν όμως ξεκινάει η εργάσιμη εβδομάδα, οι πύργοι στο Canary Wharf είναι πιο ήσυχοι και τα κοντινά εστιατόρια πιο άδεια. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εργασία εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας. Καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην υβριδική εργασία, πολλές μειώνουν το φυσικό τους αποτύπωμα.

Η HSBC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει την έδρα της στο Canary Wharf στα τέλη του 2026 και θα μεταφέρει τους 8.000 υπαλλήλους της σε έναν μικρότερο χώρο στην κεντρική τραπεζική περιοχή του Λονδίνου, περίπου τρία μίλια δυτικά. Η αποχώρησή της έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με το μέλλον του Canary Wharf. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς οι ιδιοκτήτες του κόμβου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των 128 στρεμμάτων, προσπαθούν να προσελκύσουν εταιρείες του κλάδου των βιοεπιστημών και να φιλοξενήσουν πολιτιστικές παραστάσεις και δραστηριότητες. Στόχος τους η αναζωογόνηση της περιοχής. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσπάθεια αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Οι πολυκατοικίες είναι γεμάτες από κατοίκους, οι χώροι με το γρασίδι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους υπαίθριους κινηματογράφους και οι ορισμένοι κολυμπούν ανάμεσα στα γυάλινα κτίρια. 

Αρκετές startup βιοεπιστημών και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης έχουν μετακομίσει και η κίνηση στον σιδηροδρομικό σταθμό Canary Wharf τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από την πανδημία.

«Θα ήταν αφελές να σκεφτεί κανείς ότι οι ιδιοκτήτες της Canary Wharf δεν σκέφτονται εδώ και πολύ καιρό πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποχώρησης των τραπεζών», δήλωσε ο Alexander Jan, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της London Property Alliance, μιας συμβουλευτικής ομάδας για επενδυτές και κατασκευαστές ακινήτων. 

Το Canary Wharf ήταν πρώην ερημική αποβάθρα μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες είδαν τις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών χώρων. Το Canary Wharf άντεξε την κατάρρευση των εμπορικών ακινήτων τη δεκαετία του 1990, την κρίση του 1992 και τον έντονο ανταγωνισμό με το City του Λονδίνου, πριν εξαγοραστεί από τον επενδυτικό όμιλο Brookfield Property Partners και το κρατικό ταμείο πλούτου του Κατάρ το 2015.

Ο όμιλος Canary Wharf Group αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση της HSBC. Αλλά οι πιέσεις που αντιμετωπίζει έχουν πλήξει επίσης τις κεντρικές συνοικίες σε πόλεις όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Χιούστον και το Σαν Φρανσίσκο, καθώς οι ιδιοκτήτες πασχίζουν να μισθώσουν ελεύθερους χώρους γραφείων. Η αξία των εμπορικών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατρακύλησε κατά 506,3 δισεκατομμύρια δολάρια το διάστημα 2020 – 2022. 

Αυτό έχει επίσης αφήσει πολλούς ιδιοκτήτες σε διαμάχη με τους δανειστές, οι οποίοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να χορηγήσουν δάνεια, σε μια εποχή που η άνοδος των επιτοκίων έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Σε έκθεσή του τον Μάιο, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε το χρέος του Canary Wharf Group, επικαλούμενος την προβληματική αγορά και την επικείμενη αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Σε απάντηση στην υποβάθμιση, ο όμιλος δήλωσε ότι βρίσκεται σε «ισχυρή οικονομική θέση», χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως αντανάκλαση της ευρύτερης αγοράς και επισημαίνοντας ότι το ενεργητικό του ανέρχεται σε 3,6 δισεκατομμύρια λίρες ή 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από την HSBC, από το Canary Whaft αποχώρησε η Clifford Chance, μια διεθνή δικηγορική εταιρεία, ενώ φήμες έχουν αναπτυχθεί μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS.

Αλλά ακόμη και αν αποχωρήσουν και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα αντικατασταθούν. 

«Θα με εξέπληττε αν αυτό ήταν η αρχή του τέλους», δήλωσε ο Anthony Travers, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο London School of Economics and Political Science.

«Είναι ένα εμβληματικό κτίριο σε όλο τον ορίζοντα του Λονδίνου – δεν πρόκειται απαραίτητα να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Kanav Gupta, αρχιτέκτονας που εργάζεται στην περιοχή. «Ενα μεγαθήριο φεύγει – πάντα υπάρχει κάτι που παίρνει τη θέση του».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

McKinsey: Η τηλεργασία μειώνει την αξία των γραφείων κατά 800 δισ. δολάρια

Goldman Sachs: Τα δεινά από την αγορά εμπορικών ακινήτων δεν έχουν τελειώσει

Λονδίνο: Ρεκόρ στις ανακαινίσεις κτιρίων με στόχο τα «πράσινα» γραφεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News