Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 21:45
ΒUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Τα δεινά από την αγορά εμπορικών ακινήτων δεν έχουν τελειώσει

Goldman Sachs: Τα δεινά από την αγορά εμπορικών ακινήτων δεν έχουν τελειώσει

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε ότι η τράπεζά του θα αποκαλύψει τις απομειώσεις από το ενεργητικό της σε εμπορικά ακίνητα, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλότερα επιτόκια.

Ο Σόλομον ανέφερε ότι η εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη θα δημοσιοποιήσει τις απομειώσεις σε δάνεια και επενδύσεις σε μετοχές που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα στο δεύτερο τρίμηνο. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες αναγνωρίζουν τις αθετήσεις δανείων και την πτώση των αποτιμήσεων ως απομειώσεις που επηρεάζουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα τα εμπορικά ακίνητα έχουν δεχθεί πιέσεις», ανέφερε. 

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων και υψηλών αποτιμήσεων για κτίρια γραφείων, ο κλάδος βρίσκεται στη δίνη μιας επώδυνης προσαρμογής σε υψηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας λόγω της στροφής στην εξ αποστάσεως εργασία. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προτιμήσει να απαλλαγούν από το ενεργητικό τους αντί να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Οι χρεοκοπίες μόλις άρχισαν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Goldman κατέγραψε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε απομειώσεις πρώτου τριμήνου σε δάνεια ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τον Σόλομον. 

Εκτός από τις χορηγήσεις δανείων, η Goldman έχει αγοράσει άμεσα μερίδια σε ακίνητα καθώς αύξησε τις εναλλακτικές επενδύσεις της στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Σόλομον.

Αν και οι απομειώσεις είναι αρνητική εξέλιξη για την τράπεζα, είναι «διαχειρίσιμες» στο πλαίσιο των συνολικών δραστηριοτήτων της Goldman, είπε.

Ωστόσο, ενδέχεται να είναι λιγότερο διαχειρίσιμες για τις μικρότερες τράπεζες. Περίπου τα δύο τρίτα των δανείων του κλάδου προέρχονται από περιφερειακά και μεσαίου μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα, είπε ο Σόλομον. 

«Αυτό είναι απλώς κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιθανότατα θα υπάρξουν κάποια χτυπήματα και κάποιος πόνος στην πορεία για έναν αριθμό συμμετεχόντων».

Ο Σόλομον πάντως εμφανίστηκε έκπληκτος από την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και βλέπει να αναδύονται κάποιοι «πράσινοι βλαστοί» μετά από μια περίοδο υποτονικών δραστηριοτήτων στις κεφαλαιαγορές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Αρνείται να πληρώσει τα ενοίκια του Twitter και επιβαρύνει τη Goldman

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν τη σταθερότητα – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης στα ακίνητα

Πρόβλημα στα εμπορικά ακίνητα βλέπει ο Charlie Munger της Berkshire Hathaway

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News