The New York Times Δευτέρα 21/11/2022, 07:07
THE NEW YORK TIMES

Προβλήματα σε δορυφόρους και αγορές: Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα μονο δευτερόλεπτο;

Προβλήματα σε δορυφόρους και αγορές: Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα μονο δευτερόλεπτο;

Κάθε περίπου τέσσερα χρόνια, μία επιπλέον ημέρα ξεπηδάει στο τέλος Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της παράδοσης που ονομάζουμε δίσεκτο έτος. Η τακτική της προσαρμογής των ημερολογίων με μία επιπλέον ημέρα καθιερώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν και τροποποιήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’, κληροδοτώντας σε εμάς το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Η επιπλέον ημέρα είναι ένας τρόπος για την ευθυγράμμιση του ημερολογίου των 365 ημερών με το πόσο χρειάζεται πραγματικά για την περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο, που είναι μεγαλύτερο κατά σχεδόν ένα τέταρτο της ημέρας. Η πρόσθετη ημέρα διασφαλίζει ότι οι εποχές παραμένουν σταθερές, αντί να μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο όσο μεγαλώνει η απόκλιση.

Η ανθρωπότητα δυσκολεύεται επίσης να επιβάλει τάξη στα μικρότερα μερίδια της χρονικής κλίμακας. Παραδοσιακά, το δευτερόλεπτο καθοριζόταν σε αστρονομικούς όρους, ως το 1/86.400ό της μέσης ηλιακής μέρας (ο χρόνος που απαιτείται ώστε η Γη να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό της). Το 1967 οι μετρολόγοι άρχισαν όμως να μετρούν τον χρόνο με ατομικά ρολόγια. Η επίσημη διάρκεια της βασικής μονάδας, του δευτερολέπτου, καθορίστηκε στις 9.192.631.770 δονήσεις ενός ατόμου Καισίου 133. Μία ημέρα συντίθεται από 86.400 τέτοιου είδους άτομα. Ωστόσο, η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται ελαφρώς από χρόνο σε χρόνο και το αστρονομικό δευτερόλεπτο έγινε σταδιακά μεγαλύτερο από το ατομικό.

Για να εξισορροπηθεί η διαφορά, οι μετρολόγοι άρχισαν το 1972 να προσθέτουν περιστασιακά ένα επιπλέον δευτερόλεπτο στο τέλος μίας ατομικής ημέρας. Ως αποτέλεσμα, όποτε ο ατομικός χρόνος βρίσκεται ένα πλήρες δευτερόλεπτο μπροστά, σταματά για ένα δευτερόλεπτο, ώστε να επιτρέψει στη Γη να προφτάσει. Συνολικά 37 δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί στην ατομική χρονική κλίμακα.

Προβλήματα σε δορυφόρους και αγορές: Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα μονο δευτερόλεπτο;-1
φωτ. NASA

«Εφιάλτης» για τη σημερινή τεχνολογία

Η περιστροφή της Γης είναι ελαφρώς ασταθής, επομένως το επιπλέον δευτερόλεπτο είναι και ακανόνιστο και απρόβλεπτο. Πριν από πενήντα χρόνια, αυτές οι αξίες κατέστησαν δύσκολη την προσθήκη ενός επιπλέον δευτερολέπτου. Σήμερα, το εγχείρημα αυτό είναι ένας τεχνικός εφιάλτης.

«Αυτό που προηγουμένως υπήρχε για τη μέτρηση της ροής του χρόνου, σήμερα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις, την τοποθεσία, την άμυνα, την οικονομία και τον ανταγωνισμό στο διάστημα», δήλωσε η Felicitas Arias, πρώην διευθύντρια του τμήματος χρόνου στο Διεθνές Γραφείο Βαρών και Μετρήσεων, το οποίο είναι γνωστό ως B.I.P.M. και έχει έδρα έξω από το Παρίσι. «Ο χρόνος κυριαρχεί στον κόσμο».

Η διαδικασία ευθυγράμμισης σε αυτές τις δύο χρονικές κλίμακες έχει γίνει τόσο απείθαρχη, ώστε οι παγκόσμιοι ειδικοί σε θέματα χρόνου έκαναν μία τολμηρή πρόταση: να εγκαταλειφθεί πλήρως το επιπλέον δευτερόλεπτο μέχρι το 2035. Ο πολιτισμός θα υιοθετήσει πλήρως τον ατομικό χρόνο και η διαφορά μεταξύ αυτού και του χρόνου της Γης θα παραμείνει ως έχει μέχρι να υπάρξει καλύτερο πλάνο για να συμβαδίσουν. Η ψήφος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή σε συνεδρίαση των μελών του Γραφείου.

Προβλήματα σε δορυφόρους και αγορές: Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα μονο δευτερόλεπτο;-2
φωτ. Επιστήμονες προσαρμόζουν το πρώτο ατομικό ρολόι του Εθνικού Γραφείο Προτύπων στις ΗΠΑ το 1949 (φωτ. NIST)

Η Patrizia Tavella, η τρέχουσα διευθύντρια του τμήματος χρόνου της B.I.P.M. δήλωσε «συνάδελφοι σε ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούν ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι».

Μία τέτοια αλλαγή θα ήταν ανεπαίσθητη για τους περισσότερους. Ωστόσο, ένα δευτερόλεπτο είναι μεγάλη διάρκεια για την τεχνολογία του Διαδικτύου. Η σύνδεση στο κινητό, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τα δίκτυα υπολογιστών συγχρονίζονται σε μικροσκοπικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας σε χρηματαγορές εκτελούν εντολές σε χιλιοστά ή ακόμη και δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Βάσει του διεθνούς δικαίου, αυτές οι συναλλαγές πρέπει να φέρουν χρονοσήμανση στο αντίστοιχο επίπεδο ακρίβειας, να καταγράφονται και αντιστοιχούν στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, την διεθνώς αναγνωρισμένη βάση την οποία διαχειρίζεται η B.I.P.M.

Κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο αυξάνει τον κίνδυνο ότι ορισμένα ψηφιακά δίκτυα δεν θα εφαρμόσουν την αλλαγή σωστά και δεν θα καταφέρουν να συγχρονιστούν κατάλληλα. Για τον λόγο αυτό, η κατάργηση του επιπλέον δευτερολέπτου έχει λάβει ευρεία στήριξη σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψήφου σε μία τέτοια πρόταση δεν είναι δεδομένο. Η Ρωσία προσπάθησε να καθυστερήσει την κατάργηση του επιπλέον δευτερολέπτου, διότι θα απαιτούσε μετατροπές στο δορυφορικό σύστημα GLONASS, το οποίο λειτουργεί με βάση το επιπλέον δευτερόλεπτο. Και η Βρετανία, ιστορικά και συναισθηματικά, το έχει συνδυάσει με τα αστρονομικά πρότυπα που έθεσε ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς και αποφεύγει να συμφωνήσει.

Ο Judah Levine, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας στο Κολοράντο, ο οποίος βοήθησε στην σύνταξη της πρότασης, δήλωσε «Θα έπρεπε να είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια και εάν δεν υπήρχαν οι πολιτικές μανούβρες, θα είχε κατά πάσα πιθανότητα συμβεί πριν από 20 χρόνια».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ρολόι Αποκάλυψης: 100 δευτερόλεπτά πριν τα μεσάνυχτα – Ο κόσμος δεν έγινε πιο ασφαλής

Ενεργειακή κρίση: Η αλλαγή της ώρας ρίχνει λάδι στη φωτιά

«Προτιμώ να βάλω φούστα»: Πώς η Rolex έπεισε τους άνδρες να φορέσουν ρολόι και έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News