ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ένα πέρασμα για τα ζώα πάνω από αυτοκινητόδρομο 10 λωρίδων

Ένα πέρασμα για τα ζώα πάνω από αυτοκινητόδρομο 10 λωρίδων

Σε ύψος 61 μέτρων πάνω από έναν αυτοκινητόδρομο με δέκα λωρίδες (!) στο Λος Άντζελες, θα βρίσκεται η μεγαλύτερη γέφυρα/διάβαση άγριας ζωής στον κόσμο, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, τα λιοντάρια και τα άλλα άγρια ζώα της περιοχής θα μπορούν να τη διασχίζουν με ασφάλεια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οδός διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την πολιτεία της Καλιφόρνια, το Wallis Annenberg Wildlife Crossing θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Με πλάτος 50 μέτρων, η γέφυρα θα καλυφθεί με χώμα, βλάστηση και τοίχους που θα μπλοκάρουν τα φώτα και τον θόρυβο από τον πολυσύχναστο δρόμο.

Ένα πέρασμα για τα ζώα πάνω από αυτοκινητόδρομο 10 λωρίδων-1
Η άσπρη περιοχή είναι εκεί που θα δημιουργηθεί το πέρασμα.

Τα ζώα συνήθως δεν προσπαθούν να διασχίσουν τον αυτοκινητόδρομο, όπου υπολογίζεται ότι καθημερινά περνούν 300.000 οχήματα την ημέρα, αν και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δυστυχήματα.

Το πρότζεκτ θα κοστίσει 92 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχουν υπάρξει πάνω από 5.000 δωρεές όλο τον κόσμο. Η χρηματοδότηση γίνεται κατά το ήμισυ από το δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές.

Η διάβαση θα είναι καλή και για το οικοσύστημα, αφού μέχρι πρότινος τα λιοντάρια δεν μπορούσαν να περιφέρονται και αναγκάζονταν να ζευγαρώνουν με συγγενείς τους, μειώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής τους.

Ένα πέρασμα για τα ζώα πάνω από αυτοκινητόδρομο 10 λωρίδων-2

Στον περσινό προϋπολογισμό της Καλιφόρνια, 105 εκατομμύρια δολάρια είχαν διατεθεί για τέτοιες διαβάσεις άγριας ζωής.

Παρόμοιες διαβάσεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ: στην έρημο Μοχάβε υπάρχει πέρασμα για τις χελώνες της ερήμου και στη Μασαχουσέτη τούνελ για τις σαλαμάνδρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News