ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα

Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα

Κάποιοι ίσως ξέρουν την πόλη αυτή από τη δημοφιλή ταινία τρόμου «Train to Busan». Το Μπουσάν της Νότιας Κορέας, λοιπόν, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι αρχές τις πόλεις και η αρχιτεκτονική εταιρεία Oceanix αποκάλυψαν τα σχέδια για μια πλωτή και βιώσιμη εκδοχή του σημαντικού αυτού λιμανιού της Νότιας Κορέας.

Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα-1

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από πλατφόρμες που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες και καλύπτουν μια έκταση περίπου 63 στρεμμάτων. Κάθε πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να έχει συγκεκριμένη χρήση, πχ. μία θα φιλοξενεί κατοικίες, άλλη θα έχει εργαστήρια, άλλη ξενοδοχεία.

Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα-2

Αρχικά, θα φιλοξενηθούν περίπου 12.000 άτομα, ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης για να μένουν πάνω από 100.000 άτομα. Το Μπουσάν έχει 3,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Η πλωτή πόλη είναι, επίσης, πλήρως βιώσιμη καθώς θα διαθέτει ηλιακά πάνελ και όλο το νερό που θα χρησιμοποιείται θα ανακυκλώνεται.Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα-3

Οι πλωτές πόλεις είναι η απάντηση στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση αυτή απειλεί αρκετές παραλιακές περιοχές και μικρά νησιά, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές, σύμωνα με τον ΟΗΕ.

Από το 1880, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως ανέβηκε κατά μέσο όρο 20 με 23 εκατοστά. Το ένα τρίτο αυτής της ανόδου συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια.

Το λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα-4

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News