ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το περιπετειώδες ταξίδι 14 ελεφάντων στην Κίνα

Το περιπετειώδες ταξίδι 14 ελεφάντων στην Κίνα

Δεκατέσσερις ελέφαντες κατευθύνονται νότια προς τον προστατευόμενο βιότοπό τους στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας μετά από ένα ταξίδι 1.300 χιλιομέτρων που προσήλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ειδικοί στην προστασία της άγριας ζωής ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ελέφαντες πέρασαν με ασφάλεια μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γιουάν, επιστρέφοντας νότια προς ένα φυσικό καταφύγιο της πόλης Πουέρ.

Το περιπετειώδες ταξίδι 14 ελεφάντων στην Κίνα-1

Μια ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εποπτεύει το «οδοιπορικό» τους χρησιμοποίησε ηλεκτρικούς φράχτες και δολώματα και τοποθέτησε τεχνητούς δρόμους για να διασφαλίσει ότι οι ελέφαντες θα ακολουθήσουν τη σωστή διαδρομή. Όπως ανέφερε ο Γιανγκ Γινγκγιόνγκ, μέλος της επιτροπής, η ειδική ομάδα «θα προσπαθήσει να βοηθήσει στους ελέφαντες να επιστρέψουν στο βιότοπό τους το συντομότερο δυνατό». 

Οι αρχές της επαρχίας Γιουνάν ανέπτυξαν πάνω από 25.000 αστυνομικούς και υπαλλήλους, καθώς και 1.500 οχήματα έκτακτης ανάγκης για να εντοπίζουν και να ταΐζουν τους ελέφαντες, αλλά και για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα περισσότερα από 5 εκατομμύρια γιουάν (771.000 δολάρια) χρειάστηκε να εκταμιευθούν για να καλύψουν υλικές ζημιές, στη διάρκεια της περιπλάνησής τους.

Το κοπάδι που αρχικά αποτελείτο από 16 ελέφαντες εγκατέλειψε το καταφύγιό του στο Σισουανγκμπάνα τον Μάρτιο του περασμένου έτους και τελικά εγκαταστάθηκε σε προστατευόμενο βιότοπο στο Πουέρ. Τον περασμένο Απρίλιο 15 από τους ελέφαντες έφυγαν από το Πουέρ και περιπλανήθηκαν πάνω από 1.300 χιλιόμετρα μέσω των πόλεων Γιούξι και Χονγκέ, για να φτάσουν στα περίχωρα της επαρχιακής πρωτεύουσας Κούνμινγκ τον Ιούνιο. 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η απαγόρευση των κυνηγετικών δραστηριοτήτων έχει κάνει τους ελέφαντες πιο πρόθυμους να εισέλθουν σε κατοικήσιμες περιοχές. Προειδοποιούν παράλληλα ότι οι οικότοποί τους έχουν συρρικνωθεί λόγω της ταχείας αστικοποίησης, των υποδομών μεταφορών και της αύξησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 

Το περιπετειώδες ταξίδι 14 ελεφάντων στην Κίνα-2

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News