ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ένας ουρανοξύστης από «καθαρή» ενέργεια

Ένας ουρανοξύστης από «καθαρή» ενέργεια

H αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase αποκάλυψε τα σχέδιά της για τα νέα της κεντρικά γραφεία: ένας ουρανοξύστης 60 ορόφων ο οποίος θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

To κτίριο ύψους 423 μέτρων θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα είναι το μεγαλύτερο στη Νέα Υόρκη που θα βασίζεται «μόνο στον ηλεκτρισμό» για τις ενεργειακές του ανάγκες, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners που έχει αναλάβει το χτίσιμό του.

Ένας ουρανοξύστης από «καθαρή» ενέργεια-1

Σε κοινή ανακοίνωση, JPMorgan και Foster + Partners ανέφεραν ότι ο ουρανοξύστης θα έχει καθαρές μηδενικές λειτουργικές εκπομπές – εν μέρει, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ένα κρατικό εργοστάσιο υδροηλεκτρισμού.

Ο πύργος έχει ενεργειακό σχεδιασμό με παράθυρα τριπλής μόνωσης και σύστημα για την αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, που μπορεί να μειώσει τη συνολική του χρήση κατά 40%. Θα χρησιμοποιεί επίσης «έξυπνη τεχνολογία» καθώς αισθητήρες θα ελέγχουν και θα αυξομειώνουν την ενεργειακή χρήση.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο σημείο όπου κάποτε στεκόταν το κτίριο Union Carbide με ύψος 215,7 μέτρα. Οι αρχιτέκτονες αναφέρουν ότι το 97% των υλικών του παλιού κτιρίου θα ανακυκλωθούν ή θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Ένας ουρανοξύστης από «καθαρή» ενέργεια-2

Με βάση το νέο σχέδιο, όπως αναφέρει το CNN, ο εξωτερικός χώρος στο ισόγειο του νέου ουρανοξύστη θα υπερδιπλασιαστεί και θα περιλαμβάνει πλατεία και μεγάλους διαδρόμους για πεζούς.

Η JPMorgan φαίνεται πως επενδύει στην επιστροφή στο γραφείο, καθώς ο νέος πύργος της θα χωράει έως και 14.000 εργαζόμενους σε συνολική επιφάνεια 232.257 τετραγωνικών μέτρων – έχει δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω χωρητικότητα σε σχέση με το κτίριο της Union Carbide.

O oυρανοξύστης δεν θα είναι μόνο ενεργειακά καθαρός, αλλά θα ωφελεί και την υγεία όσων εισέρχονται μέσα σε αυτόν, καθώς θα περιέχει σύγχρονο σύστημα εξαερισμού, γυμναστήριο, εσωτερικούς χώρους πρασίνου και ανέπαφη τεχνολογία.

Ένας ουρανοξύστης από «καθαρή» ενέργεια-3

Βρίσκεται στην Park Avenue, έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους στην πόλη. Ολόκληρη η γειτονιά από το 2017 βρίσκεται σε φάση μεταμόρφωσης για να υπάρχει περισσότερος χώρος για τους πεζούς, καλύτερη εξυπηρέτηση από τα ΜΜΜ και να γίνουν μια σειρά από επενδύσεις σε μια νέα γενιά κτιρίων που θα αφήσουν το στίγμα τους στη Νέα Υόρκη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News