ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πίνακας του Botticelli αξίας 100 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία

Πίνακας του Botticelli αξίας 100 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία

Ένας πίνακας του μάστερ του 15ου αιώνα Sandro Botticelli, που έχει καταγραφεί ως αγνοούμενος από τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε σε ένα σπίτι στη νότια Ιταλία.

Η απεικόνιση της Παναγίας και του Χριστού ως βρέφους ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Gragnano, κοντά στη Νάπολη. 

Ο πίνακας του καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων τα «The Birth of Venus» και «Primavera» εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως μεταδίδει το CNN, είχε δημιουργηθεί για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1470.

Το έργο διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών, ζωγραφισμένο με τέμπερα σε ξύλο, κρεμόταν σε μια εκκλησία στο ναπολιτάνικο προάστιο Santa Maria la Carità από τις αρχές του 1900, αφού η εκκλησία στην οποία είχε αρχικά παραχωρηθεί, κάηκε.  

Όταν ένας σεισμός κατέστρεψε την δεύτερη εκκλησία το 1982, ο πίνακας δόθηκε από την ενορία σε μια οικογένεια με το όνομα Somma που έμενε κοντά, για να τον φυλάει, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος είπε στο CNN ότι υπάρχει επίσημο σχετικό διάταγμα στο αρχείο, με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να μην αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές έλεγξαν την κατάστασή του, δίνοντας συμβουλές σχετικά με τη φύλαξη και τον καθαρισμό.

Ωστόσο για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται συχνά και αυτό το καλοκαίρι ο πίνακας εντοπίστηκε στην οικογένεια Somma, που τον είχε στα σπίτια της όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο διοικητής Massimiliano Croce κατά την παρουσίαση του ευρήματος.

Αφού εντόπισε το άτομο της οικογένειας που κρατούσε εκείνη τη στιγμή τον πίνακα, η αστυνομία συνεργάστηκε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος γνώριζε ήδη την παρουσία του Botticelli στο σπίτι των Somma και βοήθησε στην ανάκτησή του, είπε ο Croce.

 

«Η οικογένεια συνεχίζει να έχει τον τίτλο του έργου, το οποίο, ωστόσο, θα διατηρηθεί σε μουσείο», πρόσθεσε.

Από τον πίνακα λείπει λίγο χρώμα και έχει γρατσουνιστεί, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του σεισμού της δεκαετίας του 1980 ή και σε μεταγενέστερες μετακομίσεις από σπίτι σε σπίτι.

Δεν είναι σαφές γιατί το κράτος σταμάτησε να ελέγχει τον πίνακα.

Να σημειωθεί ότι θεωρείται πως είναι ένας από τους τελευταίους πίνακες του καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε το 1510.

Ο πίνακας θα εκτεθεί σε ένα από τα μουσεία της Νάπολης, αλλά η αποκατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS