ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ανθρωποκυνηγητό για έναν ιεροκήρυκα: Πώς κατέληξαν 27 εκατομμύρια άτομα χωρίς Ίντερνετ

Ανθρωποκυνηγητό για έναν ιεροκήρυκα: Πώς κατέληξαν 27 εκατομμύρια άτομα χωρίς Ίντερνετ

Ένα «κινηματογραφικό» κυνηγητό με αυτοκίνητα, αρκετά οδοφράγματα, ακόμη και μια γενική διακοπή στο Ίντερνετ σε μία ολόκληρη περιοχή δεν ήταν αρκετά, ώστε οι αρμόδιες αρχές να πιάσουν τον Amritpal Singh. Η διαφυγή του Ινδού ιεροκήρυκα που προσπαθεί να αναβιώσει έπειτα από δεκαετίες την ιδέα της αυτονομιστικής πατρίδας των Σιχ, το Χαλιστάν, έχει προκαλέσει από το Σάββατο γενικό συναγερμό στην περιοχή Punjab.

Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα πως το Ίντερνετ δεν θα λειτουργήσει στην περιοχή για τέταρτη ημέρα, επηρεάζοντας τουλάχιστον 27 εκατ. άτομα. Στόχος του blackout είναι να αποτραπεί η συγκέντρωση των ακολούθων του και κατά συνέπεια τα περιστατικά βίας. Στο μεταξύ περίπου 112 υποστηρικτές του έχουν τεθεί υπό κράτηση. Μέχρι στιγμής, όμως, ο 30χρονος ιεροκήρυκας έχει ξεφύγει από τις αρχές.

Ανθρωποκυνηγητό για έναν ιεροκήρυκα: Πώς κατέληξαν 27 εκατομμύρια άτομα χωρίς Ίντερνετ-1
Ο Amritpal Singh με υποστηρικτές του (φωτ. AP)

Tο κίνημα ήταν εξαιρετικά δημοφιλές κατά τη δεκαετία του 1990, αλλά εξακολουθεί να βρίσκει υποστηρικτές εντός της Ινδίας, αλλά και στη διασπορά των Σιχ στη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Πρόκειται για ορισμένους Σιχ, οι οποίοι απαιτούν τη δημιουργία ανεξάρτητου έθνους, του Χαλιστάν, εντός της περιοχής Punjab, για τους θρησκευόμενους.

Τα τελευταία χρόνια οι υποστηρικτές του κινήματος έχουν βρεθεί σε βίαιες εμπλοκές με τις αστυνομικές αρχές της Ινδίας, ορισμένες φορές οδηγώντας και σε θανάτους. To αποκορύφωμα ήταν τον Ιούνιο του 1984, όταν ο ινδικός στρατός εισέβαλε στον Χρυσό Ναό του Amritsar, τον ιερότερο ναό του Σιχισμού, για να συλλάβει ένοπλους αυτονομιστές, σκοτώνοντας χιλιάδες άτομα και προκαλώντας σοβαρές φθορές στο κτίριο. Το περιστατικό συντάραξε την κοινότητα των Σιχ και η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi, που έδωσε την εντολή για την επιχείρηση, δολοφονήθηκε από τους Σιχ σωματοφύλακές της στη συνέχεια.

Την Κυριακή, η παγκόσμια οργάνωση Σιχ στον Καναδά καταδίκασε την «δρακόντια» επιχείρηση σύλληψης του Singh και δήλωσε ότι ανησυχεί πως η σύλληψή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να τον δολοφονήσουν χωρίς δίκη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένα απίστευτο οικονομικό πείραμα: Η χώρα που κατάργησε το χρήμα μέσα σε ένα βράδυ – Τι έγινε

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια

Είναι ο νέος επικεφαλής των ιερέων στο Χάρβαρντ. Και είναι άθεος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News