Σαν Σήμερα Παρασκευή 22/10/2021, 10:16
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο πλανήτης βρέθηκε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου

Όταν ο πλανήτης βρέθηκε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου

22 Οκτωβρίου 1962 

Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο πρόεδρος Κέννεντι ανακοινώνει ότι αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα ανακάλυψαν πυραυλικές βάσεις στην Κούβα. Οι βάσεις, που βρίσκονταν υπό κατασκευή αλλά κοντά στην ολοκλήρωσή τους, έκρυβαν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, ικανούς να χτυπήσουν μία σειρά από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσιγκτον. 

Ο Κέννεντι ανακοίνωσε ότι θέτει την Κούβα σε ναυτική «καραντίνα» ώστε σοβιετικά πλοία να μην μεταφέρουν άλλα όπλα στο νησί και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν την ύπαρξη των πυραύλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δώσει τέλος σε αυτό που χαρακτήρισε σαν μία «κρυφή, απερίσκεπτη και προκλητική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».  

Διαβάστε ακόμη:

=> Ο Έλληνας σχεδιαστής του Mini Cooper που πήρε τον τίτλο του… σερ

=> Η «καταραμένη» Porsche που σκότωσε έναν θρύλο

=> Από το Backrub έως το googol: Η ιστορία της εταιρείας που έγινε ρήμα

=> Ο τσάρος που φορολόγησε ακόμη και τα γένια

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας αποδείχθηκε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, καθώς για  13 ημέρες, ο κόσμος φάνηκε να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις της ψυχροπολεμικής εποχής, όπου οι δύο υπερδυνάμεις της εποχής ήρθαν σε απευθείας σύγκρουση. 

Τελικά, ο Κέννεντι και ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ συμφώνησαν στις 28 Οκτωβρίου μία φόρμουλα που έδωσε τέλος στην κρίση. Στις 2 Νοεμβρίου, ο Κέννεντι ενημέρωσε ότι οι βάσεις στην Κούβα διαλύονταν. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από την στήλη «Σαν σήμερα στην οικονομία» ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News