Σαν Σήμερα Σάββατο 9/10/2021, 09:49
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο θάνατος ενός επαναστάτη

Ο θάνατος ενός επαναστάτη

9 Οκτωβρίου 1967 

Ο σοσιαλιστής επαναστάτης και ηγέτης των ανταρτών Τσε Γκεβάρα, εκτελείται από τον στρατό της Βολιβίας. Ήταν 39 ετών. 

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, συνέλαβαν τον Γκεβάρα στις 8 Οκτωβρίου, σε μάχη με τους αντάρτες του και τον εκτέλεσαν την επόμενη ημέρα. Μάλιστα έκοψαν τα χέρια του, για να έχουν αποδεικτικό του θανάτου του πριν τον θάψουν στο έδαφος.  

Το 1997, τα οστά του Γκεβάρα βρέθηκαν και επιστράφηκαν στην Κούβα, όπου και θάφτηκαν, σε μία τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί. 

Ο Ερνέστο Ραφαέλ Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε σε εύπορη οικογένεια στην Αργεντινή το 1928. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ταξίδεψε στη Ν. Αμερική με τη μηχανή του, όπου είδε τη φτώχεια και την καταπίεση της κατώτερης τάξης. 

Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λ. Αμερική, αναπτύσσοντας δράση σε αριστερές οργανώσεις. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, συνάντησε τον Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών του στο Μεξικό. Όταν ο Κάστρο πήρε την εξουσία από τον Κουβανό δικτάτορα Μπατίστα, το 1959, ο Γκεβάρα είχε βασικό ρόλο και αργότερα ήταν το δεξί χέρι και υπουργός Βιομηχανίας του Κουβανού προέδρου. 

Αποχώρησε από την κυβέρνηση το 1965, πιθανότατα εν μέσω διαφωνιών με τον Κάστρο για τις οικονομικές και άλλες πολιτικές. 

Μετά, εξαφανίστηκε από την Κούβα, ταξίδεψε στην Αφρική και τελικά επανεμφανίστηκε στην Βολιβία, όπου και σκοτώθηκε. 

Μετά τον θάνατό του, ο Τσε Γκεβάρα απέκτησε το προφίλ του ήρωα σε όλο τον κόσμο και έγινε σύμβολο της επανάσταση και του αντι-ιμπεριαλισμού. 

Όμως, ο Γκεβάρα δεν θεωρείται ήρωας από όλους: Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι διέταξε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις φυλακές της Κούβας, κατά τη διάρκεια της επανάστασης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News