Σαν Σήμερα Κυριακή 29/08/2021, 08:31
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η Κατρίνα σάρωσε τη Ν. Ορλεάνη: Πάνω από 1.300 νεκροί και ζημιές δεκάδων δισ. δολ. 

Όταν η Κατρίνα σάρωσε τη Ν. Ορλεάνη: Πάνω από 1.300 νεκροί και ζημιές δεκάδων δισ. δολ. 

29 Αυγούστου

1995 – Ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε γίνεται στόχος απόπειρας δολοφονίας, όταν αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του.

1996 – Ένα Tupolev 154, το οποίο είχε ναυλωθεί από ρωσική εταιρεία εξόρυξης και πετούσε με προορισμένο το απομακρυσμένο αρκτικό νησί Σπιτσμπέργκεν συντρίβεται, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 129 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος.

1998 – Αεροπλάνο των κουβανικών αερογραμμών συνετρίβη μετά την απογείωσή του από το Κίτο του Ισημερινού. Το αεροπορικό δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε 81 άτομα.

2003 – 83 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε τέμενος στη Νατζάφ του Ιράκ.

2004 – Πέφτει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με μία εντυπωσιακή τελετή λήξης.

2005 – Κινούμενος με ανέμους 140 μίλια / ώρα ο τυφώνας Κατρίνα σφυροκοπά την πόλη της Νέας Ορλεάνης σκοτώνοντας 1.330 ανθρώπους στην περιοχή και προκαλώντας καταστροφές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή ως προς το ύψος των ζημιών και από τις πιο φονικές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το National Geographic οι υλικές ζημιές από το σαρωτικό πέρασμα της Κατρίνα ανήλθαν σε περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν οριστικά λόγω του τυφώνα. Οι καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα έφεραν στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο μία σειρά από βαθιά ριζωμένα προβλήματα, ενώ πυροδότησαν αντιπαραθέσεις σχετικά με την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την έλλειψη ετοιμότητας των αρχών.  

2007 – Η Βρετανία τιμά τον Νέλσον Μαντέλα κάνοντας τα αποκαλυπτήρια ενός χάλκινου αγάλματος, ύψους 2,7 μέτρων, του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής μπροστά από το κοινοβούλιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News