Σαν Σήμερα Σάββατο 21/08/2021, 07:46
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο σερβιτόρος που έκλεψε τον διασημότερο πίνακα του κόσμου και έγινε εθνικός ήρωας

Ο σερβιτόρος που έκλεψε τον διασημότερο πίνακα του κόσμου και έγινε εθνικός ήρωας

1911 – Ο πίνακας της Μόνα Λίζα εκλάπη στο μουσείο του Λούβρου από έναν Ιταλό σερβιτόρο, τον Vicenzo Perrugia. Ανακτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1913. Ο πίνακας, γνωστός και ως Τζοκόντα, είναι μια προσωπογραφία της συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόνντο, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και μέχρι σήμερα εκτίθεται στο μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι. Η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής, εξαιτίας της αινιγματικής έκφρασης του προσώπου της Τζοκόντο. Όσον αφορά τον δράση, εκτιμάται ότι εισήλθε στο μουσείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρύφτηκε σε μία ντουλάπα και το βράδυ έκλεψε τον πολύτιμο πίνακα, αφού τον έκρυψε μέσα στο μπουφάν του. Ο ίδιο πίστευε ότι ο πίνακας ανήκει στην Ιταλία και ότι έπρεπε να εκτίθεται σε κάποιο ιταλικό μουσείο. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, αν και στη χώρα του θεωρήθηκε ως εθνικός ήρωας. 

1944 – Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Κίνας συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να σχεδιάσουν τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Τελικά, ο οργανισμός ιδρύθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1945, έχοντας 51 μέλη – κράτη. Το 2011 έγινε η προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νότιου Σουδάν, με τα κράτη – μέλη να αριθμούν σε 193.

1994 – Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Ρουάντα της Αφρικής. Λίγο νωρίτερα, είχε λάβει χώρα μία από τις χειρότερες γενοκτονίες όλων των εποχών, με τους Τούτσι να εξοντώνεται συστηματικά από τον Χούτο πρόεδρο Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι. Μέσα στο 2021, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησε συγγνώμη από τη Ρουάντα και ανέλαβε τις ευθύνες της Γαλλίας για τα τραγικά γεγονότα του 1994. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News