Σαν Σήμερα Δευτέρα 16/08/2021, 10:21
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η Σφαγή του Πίτερλου

Ένας πολιτικός σεισμός στην Αγγλία της βιομηχανικής επανάστασης

Η Σφαγή του Πίτερλου

16 Αυγούστου 1819

Η φιλελεύθερη εφημερίδα «Manchester Observer» καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Σεντ Πίτερς στο Μάντσεστερ εργάτες από όλη τη χώρα με κύριο αίτημα την πολιτική εκπροσώπηση των εργατών και τις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις. Οι διοργανωτές ζήτησαν νηφαλιότητα και τάξη. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και οικογένειες με παιδιά, δίνουν το «παρών» σε μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις έως τότε. Τις πρώτες ώρες όλα κυλούν ομαλά.

Οι συγκεντρωμένοι ακούν τον αγρότη ακτιβιστή Χένρι Χαντ να μιλάει για τα δικαιώματα των αγροτών και ευρύτερα των εργατών και να ζητεί μεταρρυθμίσεις και επέκταση του δικαιώματος ψήφου. Η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της περιοχής θεωρεί την ειρηνική συγκέντρωση απειλή. Η τοπική κυβέρνηση δεν αργεί να στείλει τον στρατό για να τη διαλύσει. 

Το ιππικό παρασύρει μία γυναίκα και τον δίχρονο γιο της με άλογο. Το παιδί σκοτώνεται και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι έφιπποι στρατιώτες συνεχίζουν την επέλασή τους σκοτώνοντας και τραυματίζοντας συγκεντρωμένους. 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ τους και παιδιά, ενώ σχεδόν 600 τραυματίστηκαν. Ο ιστορικός Ρόμπερτ Πουλ κάνει λόγο για «το πιο αιματηρό συμβάν του 19ου αιώνα σε αγγλικό έδαφος» και «έναν πολιτικό σεισμό στη βόρεια υπερδύναμη της βιομηχανικής επανάστασης». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News