Σαν Σήμερα Παρασκευή 13/08/2021, 10:38
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα διαβόητα εργατοκάτεργα της Αγγλίας

Τα διαβόητα εργατοκάτεργα της Αγγλίας

13 Αυγούστου 1834

Ψηφίζεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο o «Νόμος περί Πτωχών», που καθεριώνει το διαβόητο σύστημα υποχρεωτικής εργασίας στα εργατοκάτεργα και τα πτωχοκομεία. Καταργείται έτσι μία η πολιτική αιώνων, με την οποία το κράτος στήριζε με επιδόματα όσους ελάμβαναν εξαιρετικά χαμηλό μισθό.

Αν και όσοι έπασχαν από σοβαρές νόσους και αναπηρίες, όπως και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν πια, ελάμβαναν κρατική βοήθεια, όσοι άλλοι ήταν παγιδευμένοι στη φτώχεια έπρεπε να ζήσουν και να εργαστούν στα λεγόμενα «workhouses», στα οποία χωρίζονταν σύζυγοι και παιδιά από τους γονείς τους, ενώ οι συνθήκες ήταν για όλους πολύ σκληρές. Οι τρόφιμοι εξασφάλιζαν στέγη και τροφή. Αλλά έπρεπε μεταξύ άλλων να σπάνε πέτρες και να λειαίνουν οστά. 

Στο State of the Poor o Σερ Φρέντερικ Ίντεν έγραφε: 

«Το εργατοκάτεργο είναι ένα αφιλόξενο κτίριο, με μικρά παράθυρα, χαμηλά δωμάτια και σκοτεινές σκάλες. Περιβάλλεται από ψηλό τοίχο που δίνει την εντύπωση φυλακής και αποτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Υπάρχουν 8 με 10 κρεβάτια σε κάθε δωμάτιο, με άσχημη μυρωδιά και κάθε είδους παράσιτα. Οι διάδρομοι χρειάζονται πλύσιμο. Δεν υπάρχει καμία τακτική καταγραφή γεννήσεων και θανάτων, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους η ανεμοβλογιά, η ιλαρά ή πυρετοί, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά. Από τους 131 τροφίμους σε ένα σπίτι, οι 60 είναι παιδιά». 

Ο θεσμός των εργατοκάτεργων καταργήθηκε τυπικά με νόμο το 1930. Ωστόσο στην πράξη τα τελευταία από αυτά έκλεισαν το 1948. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News