Σαν Σήμερα Πέμπτη 20/05/2021, 09:57
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ταχυδρόμος που έχτισε μία αυτοκρατορία πληρωμών

Ο ταχυδρόμος που έχτισε μία αυτοκρατορία πληρωμών

20 Μαΐου 

1818 

Γεννιέται στο Πομπέι της Νέας Υόρκης ο Γουίλιαμ Τζορτζ Φάργκο, συνιδρυτής της Wells Fargo και της American Express. Είναι το πρώτο από τα συνολικά 12 παιδιά της οικογένειας. Και είναι αυτό που θα ξεχωρίσει με τον δυναμισμό του.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών αρχίζει να εργάζεται σε εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μετέφερε αλληλογραφία δύο φορές την εβδομάδα σε απόσταση 30 μιλίων. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως ταχυδρόμος ενώ είχε πάντα στο νου να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. 

Το 1884 έχοντας τολμήσει διάφορα επιχειρηματικά εγχειρήματα αποδέχεται την πρόταση του Χένρι Γουέλς να ιδρύσουν μαζί και με τον Ντάνιελ Ντάνινγκ την Wells & Co., την πρώτη εταιρεία ταχυμεταφορών που λειτούργησε στο Μπάφαλο. Αυτή η εταιρεία συγχωνεύθηκε με ακόμη ακόμη το 1850 για να ιδρυθεί η American Express. Η Wells Fargo ήρθε δύο χρόνια αργότερα. 

H Αmerican Express λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως εταιρεία ταχυμεταφορών. Ήταν ένα όνομα που εμπιστεύονταν οι Αμερικανοί για να μεταφέρουν ορισμένα από τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία τους. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα εισήγαγε στην αγορά νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανταποκρινόμενη σε ανάγκες που έβλεπε ότι έχουν οι πελάτες της. Τη δεκαετία του 1950 λάνσαρε και την πρώτη χρεωστική κάρτα, προσφέροντας στους πελάτες της έναν νέο και εύκολο τρόπο πληρωμής. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πληρωμών στον κόσμο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News