Σαν Σήμερα Τετάρτη 19/05/2021, 09:51
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Οι δασμοί που έριξαν τον πρόεδρο

Οι δασμοί που έριξαν τον πρόεδρο

19 Μαΐου 

1828

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κουίνσι Άνταμς υπογράφει νόμο με τον οποίο αυξάνονται ραγδαία οι δασμοί σε μία σειρά πρώτων υλών και βιομηχανικών αγαθών. Ήταν από τους πλέον ακραίους προστατευτικούς δασμούς στην ιστορία των ΗΠΑ (38% σε ορισμένα προϊόντα και 45% σε άλλα), οι οποίοι και ένωσαν Βορρά και Νότο, αγρότες και βιομηχανίες, χάρη… στο μίσος τους για αυτούς. 

Η απόφαση για τους δασμούς θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστική σημασία στην ήττα του Άνταμς στις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν έναντι του Άντριου Τζάκσον, ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον του προστατευτισμού. 

Στόχος του Άνταμς ήταν να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες από τα χαμηλής τιμής εισαγόμενα προϊόντα της Βρετανίας. Ωστόσο οι παραγωγοί βάμβακος θεώρησαν ότι πλήττονται σφόδρα από την απόφαση, ενώ και σε αρκετές βιομηχανίες το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών έκανε ζημιά. Συνολικά οι δασμοί κρίθηκαν αντιπαραγωγικοί. 

«Φοβάμαι ότι αυτό το εργαλείο των δασμών με κάποιον περίεργο μηχανισμό θα μετατραπεί σε μηχανή παραγωγής προέδρων, αντί για μηχανή προστασίας υλικών» φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον Άνταμς ένας εκ των συμβούλων του.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News