Σαν Σήμερα Δευτέρα 22/04/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O δισεκατομμυριούχος που πουλούσε Ρενουάρ και τζιτζιμπίρες – Πώς κατέληξε στη φυλακή

O δισεκατομμυριούχος που πουλούσε Ρενουάρ και τζιτζιμπίρες – Πώς κατέληξε στη φυλακή

22 Απριλίου 2002

Ο Alfred Taubman, πρώην πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους και μίας ημέρας. Το έγκλημά του; Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, είχε έρθει σε συμφωνία με τον μεγάλο του ανταγωνιστή, τον οίκο Christie’s, για να «στήσουν» τις προμήθειες στις αγοραπωλησίες έργων τέχνης, με το καρτέλ αυτό να κοστίζει στους πελάτες τους πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Οι εννέα μήνες που πέρασε στη φυλακή επισκίασαν την ιστορία ενός επιχειρηματία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν οι Αμερικανοί –και όχι μόνο- μέχρι και σήμερα. 

Όπως έγραψαν μετά τον θάνατό του, το 2015, οι New York Times, «ο Alfred Taubman, (ήταν) ένας συλλέκτης έργων τέχνης και μεγιστάνας των εμπορικών κέντρων που πουλούσε Ρενουάρ και τζιτζιμπίρα με την ίδια άνεση και μετέτρεψε τον κοιμισμένο οίκο δημοπρασιών Sotheby’s σε μια παγκόσμια δύναμη στις πωλήσεις τέχνης, αλλά πήγε στην φυλακή σε ένα σκάνδαλο χειραγώγησης των προμηθειών στο οποίο εμπλεκόταν ο μεγάλος του ανταγωνιστής, Christie’s». 

Ο Taubman γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1924. Γιος εβραίων μεταναστών από τη Γερμανία, μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και άρχισε να δουλεύει από τα εννέα του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, αυτό το φτωχό παιδί έζησε το Αμερικανικό Όνειρο, αφού κατάφερε να γίνει ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αλλά και ένας γενναιόδωρος φιλάνθρωπος, που έδωσε πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε διάφορους σκοπούς, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ντιτρόιτ.

Τη δεκαετία του 1950, βλέποντας την μεταπολεμική άνθηση της αμερικανικής μεσαίας τάξης, ο Taubman άρχισε να ασχολείται με τις κατασκευές. Στα χρόνια που ακολούθησαν, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψώνιζε ο κόσμος, δημιουργώντας εμπορικά κέντρα που είχαν το πάρκινγκ στο μπροστινό μέρος και τα καταστήματα στο πίσω.

Ο Taubman ήταν ένας επιθετικός επιχειρηματίας που ασχολείτο με τα ακίνητα, την τζιτζιμπίρα, τους κινηματογράφους, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και ένας συλλέκτης έργων τέχνης και πελάτης των δύο οίκων δημοπρασιών Sotheby’s και Christie’s. Η εμπλοκή του στον Sotheby’s ξεκίνησε το 1983, όταν ο επιχειρηματίας αγόρασε ένα πλειοψηφικό ποσοστό του οίκου, που την εποχή εκείνη απειλούνταν με κατάρρευση.

Ο Taubman διέκρινε ότι εάν ο οίκος είχε τη σωστή καθοδήγηση, θα μπορούσε να είναι κερδοφόρος. Σύμφωνα με τον Guardian, βέβαια, κάποιοι είδαν την εμπλοκή του με αυτή την εταιρεία της βρετανικής αριστοκρατίας διαφορετικά: Αυτός ο Αμερικανός «χωριάτης» που είχε καταφέρει να ανέβει κοινωνικά, ήθελε το στάτους που θα του έδινε ο Sotheby΄s, αλλά και να εντυπωσιάσει τη σύζυγό του, την πρώην Μις Ισραήλ, Judy Mazor.

Πραγματικά, ο οίκος δημοπρασιών μεταμορφώθηκε υπό την ηγεσία του Taubman. Προσέλκυσε πωλητές προσφέροντάς τους εγγυημένες ελάχιστες τιμές και τράβηξε το ενδιαφέρον των ιδιωτών συλλεκτών στέλνοντας πολυτελείς καταλόγους και καθιερώνοντας καινοτόμες υπηρεσίες, όπως πιστώσεις, χρηματοδοτήσεις, ασφαλίσεις και δυνατότητες αποθήκευσης.

Έτσι, έως το 1989, οι πωλήσεις του Sotheby’s  είχαν αυξηθεί στα 2,9 δισ. δολάρια, έναντι των 2,1 δισ. δολαρίων των Christie’s.

Όμως, το 2001 αποκαλύφθηκε ότι ο Taubman και ο πρόεδρος των Christie’s, Anthony Tennant, διατηρούσαν ένα καρτέλ στις προμήθειες, από το 1993 έως το 1996. Αφήνοντας στην άκρη τον ανταγωνισμό που έπληττε και τις δύο εταιρείες, τα αφεντικά των οίκων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε βάρος των πελατών τους.

Ο Taubman πέρασε σχεδόν ένα χρόνο σε μια φυλακή χαμηλής ασφάλειας στη Μινεσότα και πλήρωσε πρόστιμο 7,5 εκατ. δολαρίων.

«Έχασα ένα κομμάτι της ζωής μου, το καλό μου όνομα και περίπου 13 κιλά», έγραψε το 2007 στην αυτοβιογραφία του. Πάντα επέμενε για την αθωότητά του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα και τιμωρία: Η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία και ο θάνατος πίσω από τα σίδερα

Η πρώτη influencer: Έγινε δισεκατομμυριούχος, πήγε φυλακή, αλλά «πουλάει» ακόμα

Ο Pablo Picasso, μια κατσίκα και απλά μαθήματα για το χρήμα – Πώς να παίρνετε αυτό που αξίζετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News