Σαν Σήμερα Πέμπτη 18/04/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η απλή σοφία μιας ιδιοφυΐας – Οι δύο συμβουλές του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τη ζωή

Η απλή σοφία μιας ιδιοφυΐας – Οι δύο συμβουλές του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τη ζωή

18 Απριλίου 1955 

Πεθαίνει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η ιδιοφυΐα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την πραγματικότητα και άνοιξε τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της φυσικής στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές ή ακόμα και σε εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά σήμερα στη ζωή μας, όπως το GPS. 

Όταν δεν ήταν απασχολημένος να αποκωδικοποιεί τα μυστήρια του σύμπαντος, ο φυσικός μοίραζε τη σοφία του για πιο καθημερινά ζητήματα.  

Δύο σημειώματα με τις συμβουλές για την ευτυχισμένη ζωή που έδωσε αντί φιλοδωρήματος σε έναν ταχυδρόμο στο Τόκιο το 1922, πουλήθηκαν σε δημοπρασία το 2017 αντί 1,5 εκατ. δολαρίων. 

«Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία από το κυνήγι της επιτυχίας και την συνεχή ανησυχία που αυτό συνεπάγεται», έγραφε το ένα σημείωμα. 

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», έγραφε το δεύτερο.  

Ο Αϊνστάιν είχε μόλις πληροφορηθεί ότι θα πάρει το Νόμπελ Φυσικής και έτσι φέρεται να είπε στον ταχυδρόμο που του παρέδωσε ένα μήνυμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στο Τόκιο, πως εάν είναι τυχερός, αυτά τα σημειώματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα κανονικό φιλοδώρημα. 

Τα λόγια το Αϊνστάιν γράφτηκαν δεκαετίες πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν τα βιβλία αυτο-βοήθειας και οι συμβουλές των coaches, ουσιαστικά καλώντας τον καθένα να συνεχίσει να κάνει καλή δουλειά, ακόμα και όταν αυτή είναι δύσκολη, αντί να κυνηγά τη φήμη, το χρήμα και όλα τα υπο-προϊόντα της δουλειάς που τελικά, προσφέρουν μικρότερη ικανοποίηση.  

Γιατί, όμως, έκανε αυτές τις σκέψεις ο Αϊνστάιν; Κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να μην ήταν πολύ ευχαριστημένος με το μονοπάτι που είχε πάρει τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν βρισκόταν σε περιοδεία ανά το κόσμο, σαν μια διασημότητα της φυσικής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Fred Smith: Ο «Στάλιν» με τους 530.000 υπαλλήλους που έριξε το αεροπλάνο του Tom Hanks 

Η «εταιρεία για τα πάντα» μόλις διαλύθηκε – Την κατέστρεψε ο μάνατζερ του αιώνα

Η ιδέα των 20 δισ. δολαρίων που γεννήθηκε σε μια μπανιέρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News