Σαν Σήμερα Δευτέρα 15/04/2024, 07:51
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η «εταιρεία για τα πάντα» μόλις διαλύθηκε – Την κατέστρεψε ο μάνατζερ του αιώνα

Η «εταιρεία για τα πάντα» μόλις διαλύθηκε – Την κατέστρεψε ο μάνατζερ του αιώνα

15 Απριλίου 1892

Δημιουργείται η General Electric Company μέσα από τη συγχώνευση της εταιρείας του Thomas Edison με την Thomson-Houston Electric Company. Πρόκειται για ένα deal το οποίο «ενορχήστρωσε» ο πανίσχυρος τότε τραπεζίτης J. P. Morgan.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η General Electric έγινε η «εταιρεία για τα πάντα» της Αμερικής.

Μια τυπική αμερικανική οικογένεια στηριζόταν πάνω της για την τηλεόραση που έβλεπε, για τις λάμπες που φώτιζαν το σπίτι της, για τις συσκευές που έκαναν τη ζωή της ευκολότερη αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονταν όλα αυτά για να λειτουργήσουν. Πολλοί είχαν πάρει από την General Electric ακόμα και το δάνειο που τους επέτρεψε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον  Edison έφτασε να γίνει η μεγαλύτερη και πολυτιμότερη του κόσμου. Και ο άνθρωπος που την έφερε σε αυτή τη θέση δεν ήταν άλλος από τον Jack Welsh, τον CEO που κάποτε στέφθηκε ο «μάνατζερ του αιώνα», αλλά τελικά αποκαθηλώθηκε μετά θάνατον.

Ο Welch παρέμεινε στο τιμόνι της GE από το 1981 έως το 2001 και στα χρόνια αυτά έγινε ένας από τους διασημότερους και πιο σεβαστούς ηγέτες του επιχειρείν. Αποτέλεσε το πρότυπο του CEO κατά την επιχειρηματική άνθηση των τελών της δεκαετίας του 1990, όταν η μετοχή της εταιρείας έφτασε σε τέτοια ύψη ώστε της έδωσε τον τίτλο της πολυτιμότερης εισηγμένης στον κόσμο.

Αυτός ο χημικός μηχανικός που έγινε μάνατζερ μεταμόρφωσε την GE από μια εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών και λαμπών σε μια υπερδύναμη της βιομηχανίας αλλά και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επί των ημερών του, τα έσοδα της εταιρείας σχεδόν πενταπλασιάστηκαν και η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε 30 φορές.

Το 1999, το περιοδικό Fortune απένειμε στον Welch τον τίτλο του «μάνατζερ του αιώνα». Μετά την αποχώρησή του από την GE, ο πρώην CEO συνέχισε να θεωρείται ένας γκουρού του επιχειρείν. Για να γράψει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Jack: Straight From the Gut”, έλαβε προκαταβολή 7,1 εκατ. δολαρίων. Παρότι το βιβλίο κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, έγινε best seller, με αποτέλεσμα ο Welch να λαμβάνει βροχή από προσκλήσεις για ομιλίες. Η επιτυχία του και ο ευθύς τρόπος με τον οποίο μιλούσε τον έκαναν έναν σταρ.

Όμως, πλέον είναι γνωστό ότι αυτή η επιτυχία  στηρίχθηκε πάνω στους χιλιάδες εργαζόμενους της GE που έχασαν τη δουλειά τους στις αδίστακτες προσπάθειες του Welch να μειώσει το κόστος και να ξεφορτωθεί τα μη κερδοφόρα κομμάτια του ομίλου.

Ο ίδιος ο Welch πέθανε το 2020, σε ηλικία 84 ετών και πλέον θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα των υπερβολών του επιχειρείν.

Δύο έντονα επικριτικές βιογραφίες έχουν γραφτεί τελευταία για αυτόν, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους “The Man Who Broke Capitalism” (από τον David Gelles) και “Power Failure” (από τον William D. Cohan).

Εδώ και μερικές ημέρες, η General Electric του Edison και του Welch δεν υπάρχει πια. 

Η εταιρεία έσπασε σε κομμάτια, με αποτέλεσμα ο άλλοτε πανίσχυρος κολοσσός να αφανιστεί. 

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα είχε γίνει ένας προβληματικός, παραφουσκωμένος γίγαντας, που αδυνατούσε να κινηθεί υπό το βάρος των κακών deals και των υψηλών χρεών του. 

Αντί να αντιμετωπίσει τα τόσα προβλήματά της, η GE ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να στηρίξει την μετοχή της που κατρακυλούσε. 

Όμως η στρατηγική αυτή  δεν δούλεψε και έως το 2018, η GE είχε εκδιωχθεί από τον  Dow Jones, τον δείκτη με τις 30 εταιρείες που θεωρούνται οι σημαντικότερες της Αμερικής. Και αυτό, παρότι συμμετείχε αδιαλείπτως στον δείκτη από τη στιγμή που αυτός δημιουργήθηκε, το 1907. 

Τον Νοέμβριο του 2021, η GE ανακοίνωσε το σχέδιό της να σπάσει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, την GE Healthcare (η οποία αποσχίστηκε πέρυσι), την GE Aerospace και την GE Vernova.

Πριν από λίγες ημέρες, άρχισαν να διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι μετοχές των δύο τελευταίων από αυτές τις εταιρείες.

Το ιστορικό ticker GE κράτησε η GE Aerospace.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η ιδέα των 20 δισ. δολαρίων που γεννήθηκε σε μια μπανιέρα

Πώς ο Steve Jobs απολύθηκε από την Apple – Ποιος ήταν ο μάνατζερ που τον πρόδωσε

Το deal του αιώνα; Όταν ένας εργαζόμενος αξίζει 70 εκατομμύρια ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News