Σαν Σήμερα Τετάρτη 10/04/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που χάρισε μια περιουσία: Κατά συρροή εφευρέτης – Αποτυχημένος επιχειρηματίας

Ο άνθρωπος που χάρισε μια περιουσία: Κατά συρροή εφευρέτης – Αποτυχημένος επιχειρηματίας

10 Απριλίου 1849 

Ο Walter Hunt βημάτιζε πάνω-κάτω, παίζοντας με ένα κομμάτι σύρμα, καθώς σκεφτόταν ένα χρέος 15 δολαρίων (περίπου 350 δολαρίων σε σημερινά χρήματα) που έπρεπε να αποπληρώσει σε έναν γνωστό του.

Ο Hunt ήταν ένας κατά συρροή εφευρέτης: Είχε αρχίσει να εφευρίσκει πράγματα σαν έφηβος ακόμα και δεν σταματούσε ποτέ.

Έτσι, το πιο εύκολο πράγμα για εκείνον ήταν να σκεφτεί άλλη μία εφεύρεση, για να καλύψει το χρέος του. Κάπως έτσι, μέσα σε τρεις ώρες, λέγεται ότι γεννήθηκε η παραμάνα, η πατέντα της οποίας κατοχυρώθηκε στις 10 Απριλίου του 1849.

Παραμάνες κυκλοφορούσαν ήδη, αλλά η δημιουργία του Hunt ήταν φτιαγμένη από ένα μόνο κομμάτι σύρμα και θεωρήθηκε ασφαλείας. Μέσα σε τρεις ώρες, είχε πουλήσει τα δικαιώματα για 400 δολάρια. Αγοραστής ήταν ο άνθρωπος που του έγραφε τις αιτήσεις για τις πατέντες του.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία της ζωής του Hunt. Ενός ανθρώπου με πολλές ιδέες, αλλά χωρίς την επιχειρηματική δεινότητα που χρειαζόταν για να τις εκμεταλλευτεί. Ο ίδιος πίστευε περισσότερο στο να βοηθά τους άλλους από το να βγάζει κέρδος. Για αυτό και έμεινε στην ιστορία ως «ο άνθρωπος που χάρισε μια περιουσία».

Ανάμεσα στις εκατοντάδες εφευρέσεις του ήταν ένα πριόνι, βάσεις για μελάνια, ένα μηχάνημα που έφτιαχνε  καρφιά, ένα περίστροφο, ένα τουφέκι, σφαίρες, ένα τακούνι για μπότες, διάφορες βελτιώσεις για ποδήλατα, ένα χάρτινο κολάρο για πουκάμισα και μια συσκευή για να περπατούν στο ταβάνι οι ακροβάτες του τσίρκου.

Εφτιαξε μέχρι και μια προηγμένη ραπτομηχανή, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε, γιατί φοβόταν ότι θα άφηνε τις μοδίστρες άνεργες. Μέχρι να καταθέσει τα χαρτιά για την πατέντα, τον είχαν προλάβει άλλοι.

Κάποια από αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Και παρότι το όνομα του Hunt δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, οι εφευρέσεις του είναι παντού.

Ο άνθρωπος αυτός έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην  ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας των όπλων, καθώς ένα σχέδιο που έκανε το 1849 αποτέλεσε τη βάση για το τουφέκι Henry, που θα πρωταγωνιστούσε αργότερα τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Όμως όπως έκανε συνήθως, ο Hunt πούλησε το σχέδιό του, το οποίο, κατόπιν διάφορων βελτιώσεων οδήγησε στη γέννηση της Smith & Wesson.

Πάντα χρεωμένος, ο Hunt ξόδευε όλα του τα χρήματα στις πατέντες του, αφού απολάμβανε περισσότερο τη διαδικασία της ανακάλυψης, παρά τα τυχόν πλούτη που θα μπορούσαν να του φέρουν οι δημιουργίες του.

Όπως γράφει το περιοδικό του Smithsonian, θα μπορούσε να γίνει ένας άλλος Edison, αλλά ποτέ δεν είχε την απαιτούμενη πειθαρχία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο μιας μεγάλης εφεύρεσης – Ο ήρωας κόμικ που «γέννησε» το κινητό τηλέφωνο

Η πολυτιμότερη πατέντα και ένας «πονηρός Σκωτσέζος» – Ποιος έκλεψε την ιδέα του τηλεφώνου;

Μία απαίσια ιδιοφυΐα – Η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου που γέννησε τη Silicon Valley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News