Σαν Σήμερα Δευτέρα 8/04/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Pablo Picasso, μια κατσίκα και απλά μαθήματα για το χρήμα – Πώς να παίρνετε αυτό που αξίζετε

Ο Pablo Picasso, μια κατσίκα και απλά μαθήματα για το χρήμα – Πώς να παίρνετε αυτό που αξίζετε

8 Απριλίου 1973

Πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών ο  Pablo Picasso, ο καλλιτέχνης που είχε ίσως τη μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο τον 20ο αιώνα.

Ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, άφησε πίσω του περισσότερους από 50.000 πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά και κεραμικά, καθώς και μεγάλη περιουσία.

Αυτό που δεν άφησε ήταν διαθήκη, με αποτέλεσμα η μοιρασιά της περιουσία του να εξελιχθεί σε ένα άσχημο οικογενειακό δράμα. Ο Picasso είχε στην κατοχή του πέντε σπίτια, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από μετοχές και ομόλογα, ενώ πιστεύεται πως όταν πέθανε, άφησε 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 1,3 εκατ. δολάρια σε χρυσό.

Οι ορκωτοί λογιστές που ορίστηκαν από το δικαστήριο για να εκτιμήσουν την περιουσία του μετά τον θάνατό του, υπολόγισαν την αξία της στα 100-250 εκατ. δολάρια, δηλαδή από 530 εκατ. έως 1,3 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Ο Pablo Picasso, μια κατσίκα και απλά μαθήματα για το χρήμα – Πώς να παίρνετε αυτό που αξίζετε-1
φωτ.: AP

Ο καλλιτέχνης είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες (αλλά μόνο ένα εξ αυτών γεννήθηκε μέσα σε γάμο), με αποτέλεσμα η μοιρασιά της περιουσίας του να ολοκληρωθεί έπειτα από έξι χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ακόμα και μετά το τέλος της 6ετούς δικαστικής διαμάχης, η οποία κόστισε 30 εκατ. δολάρια σε νομικά έξοδα, η οικογένεια συνέχισε να τσακώνεται για τα δικαιώματα στην εικόνα και το όνομα του Picasso.

Η σχέση του με το χρήμα

Ο ίδιος ο Pablo Picasso, πάντως, έχει πει τη φημισμένη φράση: Θα ήθελα να ζω σαν ένας φτωχός με πολλά χρήματα.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως έγραφε πριν από μερικά χρόνια η στήλη MoneyWatch του CBS, όταν είσαι ένας φτωχός φοιτητής, η εμπειρία του να φας έξω είναι κάτι εξαιρετικό. Όμως όταν έχεις περισσότερα χρήματα, μια έξοδος σε ένα εστιατόριο γίνεται συνηθισμένη και έτσι αρχίζεις να παραπονιέσαι: Το σέρβις είναι πολύ αργό, το φαγητό είναι πολύ αλμυρό κτλ.

Σύμφωνα με τη λογική του Picasso, λοιπόν, κανείς θα έπρεπε να τρώει έξω όλη την ώρα, αλλά πάντα να το αντιμετωπίζει σαν κάτι εξαιρετικό.

 «Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να σκεφτούν με αυτό τον τρόπο. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε πάνω στο λεγόμενο ‘hedonic treadmill’ σε κάποιο βαθμό. Συνηθίζουμε τα πράγματα και χρειάζονται όλο και περισσότερα για να ενθουσιαστούμε», εξηγεί το CBS.

Πώς να διεκδικείτε αυτό που αξίζετε

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Picasso απολάμβανε κάποιο βράδυ το δείπνο του σε ένα εστιατόριο όταν κάποιος θαυμαστής που τον αναγνώρισε τον διέκοψε. «Μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι για εμένα; Θα σε πληρώσω. Πες μου πόσα θέλεις», του είπε, δίνοντάς του μία χαρτοπετσέτα.

Ο Picasso έβγαλε ένα μολύβι από την τσέπη του και στα γρήγορα σχεδίασε μία κατσίκα.

Όμως όταν ο άνδρας άπλωσε το χέρι του για να πάρει την χαρτοπετσέτα, ο Picasso την τράβηξε. «Μου χρωστάς 100.000 δολάρια», του είπε.

Ο άνδρας ξαφνιάστηκε. «100.000 δολάρια; Γιατί; Δεν σου πήρε πάνω από 30 δευτερόλεπτα να το ζωγραφίσεις!».

Τότε, ο καλλιτέχνης τσαλάκωσε την χαρτοπετσέτα και την έβαλε στην τσέπη του σακακιού του. «Κάνεις λάθος. Μου πήρε 40 χρόνια», του απάντησε, αναφερόμενος στα χρόνια  εμπειρίας, δουλειάς και προσπάθειας που του είχαν επιτρέψει να φτάσει ως εκεί.

Πραγματικά, ο Picasso γεννήθηκε το 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος σχεδίου και έτσι προόριζε τον γιο του για μια καριέρα στην ακαδημαϊκή τέχνη.

Ο Picasso πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση σε ηλικία 13 ετών και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σχολή καλών τεχνών για να πειραματιστεί με τα μοντέρνα στυλ της τέχνης.

Πήγε στο Παρίσι για πρώτη φορά το 1900 και έναν χρόνο αργότερα εξέθεσε τα έργα του στην rue Lafitte, έναν δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας γνωστό για τις γκαλερί του.

Ήταν μόλις 19 ετών και σχετικά άγνωστος έξω από τη Βαρκελώνη, αλλά είχε ήδη δημιουργήσει εκατοντάδες πίνακες. Αφότου κέρδισε καλές κριτικές, έμεινε στο Παρίσι για μερικούς μήνες ακόμα και αργότερα επέστρεψε, για να εγκατασταθεί μόνιμα.

Ο Picasso συνέχισε να δημιουργεί αδιάκοπα έως τον θάνατό του, το 1973, σε ηλικίας 91 ετών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο πρώτος influencer: Πώς ο Andy Warhol έβαλε τις business στην τέχνη

«Σκάψε για χρυσό» – Πώς ο Conrad Hilton μετέτρεψε 5.000 δολάρια σε μία αυτοκρατορία

Jean Paul Getty: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μια απαγωγή και ένα κομμένο αυτί 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News