Σαν Σήμερα Τρίτη 20/02/2024, 07:10
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε ψηφιακό νόμισμα – Ένα πείραμα που απέτυχε

Η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε ψηφιακό νόμισμα  – Ένα πείραμα που απέτυχε

20 Φεβρουαρίου 2018

Η Βενεζουέλα γίνεται η πρώτη χώρα που κυκλοφορεί ένα ψηφιακό νόμισμα. Στόχος του petro είναι να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να αντιμετωπίσει την χρηματοοικονομική κρίση της χώρας. Το πείραμα, όμως, θα στεφθεί από αποτυχία.

Έξι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2024, η Βενεζουέλα θα δώσει και επισήμως τέλος στο κρυπτονόμισμα petro, καθώς αυτό δεν «απογειώθηκε»  ποτέ, αλλά αντίθετα ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Όπως ενημερώθηκαν οι χρήστες της Patria Platform, της μοναδικής ιστοσελίδας όπου κανείς μπορούσε να κάνει συναλλαγές στο petro, όλα τα wallets θα έκλειναν στις 15 Ιανουαρίου, με τα petros που είχαν απομείνει να μετατρέπονται σε μπολιβάρ.

Το κρυπτονόμισμα είχε δημιουργηθεί με υψηλές προσδοκίες και μια λαμπερή τελετή τον Φεβρουάριο του 2018, την ώρα που το Καράκας ένιωθε ασφυκτικές τις πιέσεις από τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον. Κατά τη δημιουργία του petro, το οποίο υποστηριζόταν από τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βενεζουέλας και είχε τιμή 60 δολαρίων έκαστο,  ο  Nicolas Maduro είχε υποσχεθεί ότι αυτό θα «επέτρεπε νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης».

Όμως, όπως σημειώνει το Barron’s, οι πολίτες δυσκολεύονταν να καταλάβουν πώς να το χρησιμοποιήσουν, ενώ κάποιοι ανεξάρτητοι οργανισμοί εκτίμησης ρίσκου το χαρακτήρισαν «απάτη».

Το 2020, ο Maduro προσπάθησε να αναβιώσει το κρυπτονόμισμα, δίνοντας εντολή στις αεροπορικές που πετούν από το Καράκας να το χρησιμοποιούν για να πληρώνουν για τα καύσιμά τους, αλλά και κάνοντάς το υποχρεωτικό στην πληρωμή δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα κατά την έκδοση ενός νέου διαβατηρίου.

Τελικά, η χρήση του petro παρέμεινε περιορισμένη, κυρίως σε κάποιες  λειτουργίες του κράτους, όπως για παράδειγμα στην πληρωμή των φόρων. Τα πρόστιμα της τροχαίας εκδίδονταν σε petro, αλλά στην πράξη, ο πολίτης δεν μπορούσε να τα πληρώσει χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα.

Στην πλατφόρμα Patria, η οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως από την κυβέρνηση για να μοιράζει επιδόματα στους πολίτες, οι χρήστες μπορούσαν μόνο να ανταλλάξουν petros για μπολιβάρ, μέσω ενός συστήματος δημοπρασιών.  

Η ταφόπλακα του κρυπτονομίσματος ήρθε το 2023, όταν ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, γύρω από την διαχείριση  πετρελαϊκών εσόδων, που είχε γίνει με petros. Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Πετρελαίου Tareck El Aissami και τη σύλληψη δεκάδων  κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κρυπτονομισμάτων Sunacrip.

Η υπόθεση αυτή οδήγησε επίσης στην πάταξη των δραστηριοτήτων mining bitcoin στη χώρα, την ώρα που το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αντιμετωπιζόταν σαν μια δημοφιλής ασπίδα προστασίας έναντι του υπερπληθωρισμού και της πτώσης του μπολιβάρ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πριν δύο χρόνια το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ – Πέτυχε το πείραμα;

Έχεις ρέστα από 100 τρισεκατομμύρια; Μια σακούλα χαρτονομίσματα για μία φραντζόλα ψωμί

Ένα απίστευτο οικονομικό πείραμα: Η χώρα που κατάργησε το χρήμα μέσα σε ένα βράδυ – Τι έγινε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News