Σαν Σήμερα Πέμπτη 7/09/2023, 07:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν δύο χρόνια το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ – Πέτυχε το πείραμα;

Πριν δύο χρόνια το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ – Πέτυχε το πείραμα;

7 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα.

Ξαφνικά, αυτή η μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιού Τύπου. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο καταφτάνουν για να καταγράψουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα των 6,3 εκατ. κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ.

Δύο χρόνια μετά, το ενδιαφέρον μπορεί να έχει ξεφουσκώσει, όμως το πείραμα συνεχίζεται.  Όπως γράφει η El Pais, είναι δύσκολο να πει κανείς εάν το πείραμα πέτυχε ή όχι. Και αυτό γιατί στη χώρα του προέδρου Nayib Bukele, τίποτα δεν είναι απλό.

Η απόφαση να κάνει το Bitcoin επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, άλλωστε, εξυπηρετούσε μερικούς πολύ διαφορετικούς σκοπούς: Από την οικονομική συμπερίληψη και την αύξηση των δημοσίων εσόδων έως την ενίσχυση της φήμης του ίδιου του Bukele.

Κοιτάζοντας την αυστηρή εικόνα των αριθμών, φαίνεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει βγει χαμένο. Το πείραμα ξεκίνησε με την κυβέρνηση Bukele να κάνει αρκετές αγορές Bitcoin. Το ακριβές ποσό των Bitcoin που διατηρεί το Ελ Σαλβαδόρ στα συναλλαγματικά αποθεματικά του δεν είναι γνωστό, καθώς η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα στοιχεία αυτά. Οι μοναδικές πληροφορίες προέρχονται μερικά σύντομα posts του Bukele στα social media.

Η ιστοσελίδα nayibtracker.com υπολογίζει ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει χάσει τα 37% της αξίας της επένδυσης που έκανε στο Bitcoin, καθώς το κρυπτονόμισμα άρχισε να πέφτει το 2021. Πρακτικά, υπολογίζεται ότι χάθηκαν 45 εκατ. δολάρια, με τη χώρα να κατέχει σήμερα Bitcoin αξίας 76,5 εκατ. δολαρίων. 

Πόσο χρησιμοποιείται, όμως, το κρυπτονόμισμα στις καθημερινές συναλλαγές; Όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το Bitcoin στον πληθυσμό, η βασική ιδέα ήταν ότι αυτό θα χρησιμοποιούνταν για όλες τις συναλλαγές: Από το να πληρώσει κανείς το φαγητό του σε μία καντίνα μέχρι να αγοράσει ένα σπίτι. Με αυτό τον στόχο, η κυβέρνηση άνοιξε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (digital wallet) που ονομάζεται Chivo και έδωσε σε κάθε πολίτη Bitcoin αξίας 30 δολαρίων. Ωστόσο, εκατοντάδες λογαριασμοί Chivo έπεσαν στα χέρια των χάκερς, με αποτέλεσμα να κλαπούν τόσο τα χρήματα όσο και τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων τους.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να φοβηθεί τις συναλλαγές με Bitcoin. 

Περιορισμένη είναι η χρήση του Bitcoin και ανάμεσα στη μεγάλη κοινότητα της διασποράς του Ελ Σαλβαδόρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να αποστέλλονται τα εμβάσματα από το εξωτερικό, κάτι στο οποίο πόνταρε η κυβέρνηση του Bukele. Όμως από την αρχή του έτους, μόνο το 1,3% των εμβασμάτων μεταφέρθηκε μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα. Συγκριτικά, το 4% των εμβασμάτων προς το Μεξικό έγινε μέσω κρυπτονομισμάτων. 

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η επενδυτική εταιρεία Ark Invest προκάλεσε αίσθηση στα social media όταν δημοσίευσε μια έρευνα που ισχυριζόταν ότι η υιοθέτηση του Bitcoin στην Αργεντινή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το Ελ Σαλβαδόρ. «Είναι κατανοητό ότι οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ προτιμούν να κάνουν συναλλαγές με το δολάριο, το οποίο έγινε επίσημο νόμισμα της χώρας το 2001 και έχει προστατεύσει την αγοραστική δύναμη από τον πληθωρισμό και τις υποτιμήσεις που έπληξαν άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε η μελέτη.  

Υπάρχει, όμως, ένας τομέας στον οποίο το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ εμφανίζει μεγάλη επιτυχία: Έχει καταφέρει να γράψει το όνομα του Bukele στις εφημερίδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το ασήμι της Βοημίας και ένας πεθαμένος Κόμης: Πώς πήρε το όνομά του το δολάριο

Έχεις ρέστα από 100 τρισεκατομμύρια; Μια σακούλα χαρτονομίσματα για μία φραντζόλα ψωμί

Ένα απίστευτο οικονομικό πείραμα: Η χώρα που κατάργησε το χρήμα μέσα σε ένα βράδυ – Τι έγινε

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News