Σαν Σήμερα Παρασκευή 16/02/2024, 07:10
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η εκεχειρία των νηπίων – Όταν οι μπόμπιρες διαμορφώνουν επιχειρηματικά μοντέλα

Η εκεχειρία των νηπίων – Όταν οι μπόμπιρες διαμορφώνουν επιχειρηματικά μοντέλα

16 Φεβρουαρίου 1957

«Σπάει» η λεγόμενη «εκεχειρία των νηπίων», καθώς τόσο το BBC όσο και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV εγκαταλείπουν μία πολιτική που ακολουθούσαν στη Βρετανία μετά τον πόλεμο. Οι μπόμπιρες νίκησαν.

Όσοι έζησαν σαν παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1946 έως το 1957 θυμούνται ότι η τηλεόραση «σώπαινε» κάθε απόγευμα από τις 6 έως τις 7. Ήταν η λεγόμενη «εκεχειρία των νηπίων» και στόχο είχε να βοηθήσει τους γονείς να βάλουν τα μικρά παιδιά τους για ύπνο.

Το BBC, το μοναδικό τηλεοπτικό δίκτυο που λειτουργούσε στη Βρετανία την εποχή εκείνη, σταμάτησε να εκπέμπει την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, δύο ημέρες πριν η χώρα κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Το σκεπτικό του Λονδίνου ήταν ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν  να υποκλέψουν το τηλεοπτικό σήμα και να εξασφαλίσουν κάποιο πλεονέκτημα στο μέτωπο των πληροφοριών.

To δίκτυο επέστρεψε στον αέρα στις 7 Ιουνίου του 1946 και πλέον, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του ήταν αφιερωμένο σε εκπομπές για παιδιά. Σαν το μοναδικό δίκτυο την εποχή εκείνη, το BBC ένιωθε το βάρος της ευθύνης του απέναντι στην κοινωνία και έτσι εστίαζε σε προγράμματα που βοηθούσαν στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην αρμονία μέσα  στα σπίτια.

Αυτό είχε, βέβαια, και τα μειονεκτήματά του. Οι γονείς μπορεί να χαίρονταν με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του BBC κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως όταν ερχόταν η έτσι και αλλιώς δύσκολη ώρα για να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο, η τηλεόραση που έπαιζε διαρκώς παιδικά προγράμματα δεν βοηθούσε καθόλου.

Θεωρητικά, αυτό το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί εάν τα παιδικά προγράμματα τελείωναν στις 6 και αμέσως μετά άρχιζαν οι ειδήσεις. Όμως, οι αρμόδιοι φοβήθηκαν ότι με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά που θα βρίσκονταν ακόμα μπροστά από τις συσκευές θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ακατάλληλο για αυτά περιεχόμενο.

Έτσι, το BBC κατέληξε σε μια άλλη λύση: Από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα δεν θα έδειχνε τίποτα απολύτως. Η αλήθεια είναι πως επρόκειτο για μια βολική λύση για το δίκτυο, καθώς η παραγωγή προγραμμάτων ήταν ακριβή και έτσι εξοικονομούσε και πόρους.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι η «εκεχειρία των νηπίων» θα προκαλούσε αντιδράσεις ανάμεσα στους τηλεθεατές, τελικά  οι Βρετανοί δεν φάνηκε να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ήταν, άλλωστε, άλλες εποχές. Ο κόσμος είχε μόλις περάσει σχεδόν επτά χρόνια χωρίς τηλεόραση, ενώ δεν είχε συνηθίσει ακόμα στην 24ωρη λειτουργία των καναλιών.

Αυτή η συμφωνία ανάμεσα στο BBC και τους γονείς έμοιαζε να πηγαίνει καλά, μέχρι το 1955, όταν ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ήρθε να ταράξει τα νερά. Σε αντίθεση με το BBC, το ITV, που έκανε το ντεμπούτο του εκείνη τη χρονιά, έβγαζε τα χρήματά του από τις διαφημίσεις. Εφόσον για μία ολόκληρη ώρα κάθε απόγευμα δεν είχε πρόγραμμα και θεατές, δεν είχε και διαφημίσεις.

Για αυτό τον λόγο, το ITV ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην «εκεχειρία των νηπίων», κάτι που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 16 Φεβρουαρίου του 1957.

Όμως όπως φάνηκε, οι γονείς δεν πήραν αυτή την ήττα τους βαριά. Όπως είπε εκπρόσωπος του BBC την εποχή εκείνη, το δίκτυο δέχθηκε μόλις έξι τηλεφωνήματα για παράπονα. «Θεωρούμε ότι οι διαμαρτυρίες του κοινού ήταν αμελητέες», είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η πολυτιμότερη πατέντα και ένας «πονηρός Σκωτσέζος» – Ποιος έκλεψε την ιδέα του τηλεφώνου;

Το Αυτοκίνητο του Λαού – Βγήκε από τα κάτεργα, το αγάπησαν οι χίπις

Μία απαίσια ιδιοφυΐα – Η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου που γέννησε τη Silicon Valley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News