Σαν Σήμερα Τρίτη 1/08/2023, 07:25
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Κυρίες και κύριοι, rock and roll»: Η στιγμή που άλλαξε τη μουσική

«Κυρίες και κύριοι, rock and roll»: Η στιγμή που άλλαξε τη μουσική

1η Αυγούστου  1981

Ξεκινά τη λειτουργία του το MTV. Ο John Lack, ένας από τους δημιουργούς του μουσικού καναλιού, εγκαινιάζει το πρόγραμμά του λέγοντας: Κυρίες και κύριοι, rock and roll.

Το πρώτο μουσικό βίντεο που μεταδόθηκε από τον σταθμό ήταν το «Video Killed the Radio Star», των Buggles.

Αρχικά, το MTV ήταν προσβάσιμο μόνο σε μερικά μέρη του Νιου Τζέρσι. Όμως, ο σταθμός αυτός έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία και έγινε μία πηγή ποπ κουλτούρας και ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στις πρώτες μέρες του MTV, το πρόγραμμά του αποτελείτο από απλά μουσικά βίντεο που έφτιαχναν οι VJs (video jockeys) και παρέχονταν δωρεάν από τις δισκογραφικές εταιρείες. Καθώς η δισκογραφική βιομηχανία αναγνώρισε την αξία του MTV ως μέσου προώθησης, επενδύθηκαν χρήματα στη δημιουργία μουσικών βίντεο.

Μερικοί σκηνοθέτες, όπως ο Spike Jonze (Being John Malkovich, Three Kings) και ο Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), δούλευαν πάνω σε μουσικά βίντεο προτού μπουν στις ταινίες μεγάλου μήκους.

Στη δεκαετία του 1980, το MTV έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της καριέρας καλλιτεχνών όπως η Madonna, ο Michael Jackson, ο Prince και οι Duran Duran, των οποίων τα βίντεο παίζονταν διαρκώς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το MTV άρχισε να μεταδίδει και άλλα προγράμματα, που απευθύνονταν σε εφήβους και νέους ενήλικες. Η δημοφιλής ριάλιτι σειρά του The Real World κυκλοφόρησε το 1992 και ακολούθησαν εκπομπές με υψηλή τηλεθέαση, όπως οι The Osbournes, Newlyweds: Nick and Jessica, Laguna Beach, My Super Sweet 16 και The Hills.

Το MTV μετέδιδε επίσης σειρές κινουμένων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των Beavis and Butthead και Celebrity Deathmatch, καθώς και ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, εκπομπές παιχνιδιών και καμπάνιες για κοινωνικά θέματα, από τα δικαιώματα ψήφου έως το ασφαλές σεξ.

Το 1984, το κανάλι ξεκίνησε τα MTV Music Video Awards και ακολούθησαν το 1992 τα MTV Movie Awards.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News