Σαν Σήμερα Πέμπτη 27/07/2023, 07:25
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O Bugs Bunny και το marketing: Γιατί τρώει καρότα και όχι σέλερι

O Bugs Bunny και το marketing: Γιατί τρώει καρότα και όχι σέλερι

27 Ιουλίου 1940 

Η Warner Brothers κυκλοφορεί την μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «A Wild Hare», στην οποία κάνει το ντεμπούτο του ο Bugs Bunny.

Κάποιες εκδοχές του είχαν παρουσιαστεί και σε προηγούμενες ταινίες, όμως σε αυτήν πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε.

Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι οι δημιουργοί του Bugs Bunny εμπνεύστηκαν τη συνήθειά του να μασουλάει καρότα και να μιλά με το στόμα του γεμάτο από τον Clark Gable. Στην ταινία «It Happened One Night», ο Αμερικανός ηθοποιός στηρίζεται σε έναν φράχτη, τρώει καρότα και μιλά με το στόμα του γεμάτο.

Αλλά και ο Mel Blanc, ο ηθοποιός που έκανε για χρόνια τη φωνή του Bugs Bunny, συνήθιζε να μασάει καρότα κατά τη διάρκεια του σπικάζ. Όμως, καθώς τα καρότα δεν του άρεσαν και πολύ, η παραγωγή σταματούσε μετά από κάθε σκηνή, γιατί ο Blanc έφτυνε τα καρότα, αντί να τα καταπιεί.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μετά τον θάνατο του ηθοποιού ο γιος του, ο Bugs Bunny έσωσε τη ζωή του Blanc. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1961, όταν ο 52χρονος τότε Blanc ενεπλάκη σε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του. Ένας φοιτητής τον χτύπησε στην Sunset Boulevard του Λος Άντζελες, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα για δύο εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό, οι γιατροί του ηθοποιού έψαχναν για σημάδια ζωής. Φώναζαν το όνομά του αλλά δεν έπαιρναν καμία απάντηση. «Του είπα ‘μπαμπά, με ακούς;’. Τίποτα», θυμήθηκε ο γιος του.

Όμως, βλέποντας μια ταινία Looney Tunes να παίζει στην τηλεόραση, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, οι γιατροί σκέφτηκαν να ακολουθήσουν άλλη τακτική.

«Τότε ο γιατρός λέει ‘Bugs, με ακούς;’». Και ο Blanc απάντησε: «Ναι, τι τρέχει γιατρέ;» («what’s up doc» είναι η διάσημη ατάκα του Bugs Bunny).

Ο Bugs Bunny δεν ήταν μόνο το «αστέρι» της Warner Bros, αλλά και το μοναδικό ζώο, πέραν του τον Mickey Mouse, που απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Ήταν επίσης ο πρώτος χαρακτήρας καρτούν που εμφανίστηκε σε γραμματόσημο.

Και γνωρίζοντας ότι ο αγαπημένος ήρωας αποτελεί  μία «μηχανή» του marketing, διάφοροι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων προσπάθησαν να πείσουν την Warner Bros να διαφημίσει τα δικά τους προϊόντα, αντί για τα καρότα. Τη δεκαετία του 1940, η United Celery Company του Σολτ Λέικ Σίτι προσφέρθηκε να προμηθεύσει όλο το προσωπικό της Warner Bros με σέλερι για έναν ολόκληρο μήνα, εάν συμφωνούσαν να κάνουν τον Bugs Bunny να τρώει το δικό τους προϊόν. Όμως οι παραγωγοί του στούντιο αρνήθηκαν ευγενικά την προσφορά τους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος και η Disney έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο για αυτό

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο «κατεψυγμένος» Walt Disney θα επιστρέψει στη ζωή

Μίκυ Μάους: Πώς έσωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και ποιος θέλει σήμερα να τον κλέψει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News