Σαν Σήμερα Παρασκευή 9/06/2023, 07:05
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος και η Disney έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο για αυτό

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος και η Disney έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο για αυτό

9 Ιουνίου 1934

Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο καρτούν «The Wise Little Hen».

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, η διασημότερη πάπια του κόσμου έχει πάει στο φεγγάρι, έχει ταξιδέψει με την Κιβωτό του Νώε, έχει παλέψει με μεταφυσικά τέρατα και πλέον βρίσκεται παντού: Στις αίθουσες των κινηματογράφων, στην τηλεόραση, σε video games, σε θεματικά πάρκα και παιχνίδια.

Ο Ντόναλντ Ντακ τα κάνει όλα αυτά με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο: Ανώριμος, πάντα ενοχλημένος από τον κόσμο γύρω του –συχνά και από τον ίδιο του τον εαυτό- και έτοιμος να παραδοθεί σε μία θεαματική έκρηξη θυμού με το παραμικρό.

Αυτό που λίγοι συνειδητοποιούν είναι ότι ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική όταν έκανε τον Ντόναλντ Ντακ μια ευέξαπτη πάπια με καλή καρδιά.

Την εποχή εκείνη, ο Μίκυ Μάους ήταν ήδη ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες σε όλο τον κόσμο και το δημόσιο πρόσωπο της αυτοκρατορίας της Disney. Όμως, αυτή του η επιτυχία είχε αρχίσει να γίνεται κατάρα.

Ως το πρόσωπο της Disney, ο Μίκυ ήταν αναγκασμένος να… προσέχει τη συμπεριφορά του, καθώς ό,τι έκανε στη μεγάλη οθόνη αντανακλούσε στο προφίλ της εταιρείας. Και ενώ η καλή συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική στην πραγματική ζωή, στα καρτούν είναι μεγάλο πρόβλημα: Το «καλό παιδί» δύσκολα δίνει υλικό για μια αστεία ιστορία.

Έτσι, την ώρα που ο Μίκυ άρχιζε να γίνεται λιγότερο συναρπαστικός, ο Ντόναλντ έδωσε στην Disney την ευκαιρία να κινηθεί προς την αντίθεση κατεύθυνση, με έναν χαρακτήρα που στηρίζεται στην αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το κοινό ενθουσιάστηκε και έτσι, σύντομα, ο Ντόναλντ έγινε τακτικό μέλος του καστ, «παίζοντας»  πλάι στον Μίκυ και τον Γκούφι σε κλασικά καρτούν όπως τα «Clock Cleaners» και «Lonesome Ghosts». Έως το 1936, ο Ντόναλντ Ντακ είχε αποκτήσει τη δική του σειρά, με το «Donald and Pluto». Το 1944 έγινε ο πρωταγωνιστής στην πρώτη του ταινία, το «The Three Caballeros» και σύντομα ακολούθησαν άλλες τρεις: οι «Melody Time», «Fun and Fancy Free» και «Saludos Amigos».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;

Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια: Ποια εταιρεία έκανε τον Forrest Gump δισεκατομμυριούχο

Ο μεγαλύτερος πωλητής στην ιστορία του marketing: Διασημότερος και από τον Άγιο Βασίλη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News