Σαν Σήμερα Πέμπτη 8/06/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ασαφές αλλά συναρπαστικό: Οι τρεις λέξεις που άλλαξαν τη ζωή μας

Ασαφές αλλά συναρπαστικό: Οι τρεις λέξεις που άλλαξαν τη ζωή μας

8 Ιουνίου 1955 

Γεννιέται ο σερ Tim Berners-Lee, ο Βρετανός επιστήμονας πληροφορικής που θεωρείται ο «πατέρας» του διαδικτύου. 

Δουλεύοντας στο CERN, την ευρωπαϊκή υπηρεσία πυρηνικών ερευνών στην Ελβετία, ο Berners-Lee είχε στείλει από τον Μάρτιο του 1989 μία πρόταση στους συναδέλφους του, ελπίζοντας να λύσει το πρόβλημα των χαμένων πληροφοριών μέσα στον οργανισμό. Τα CERN παρήγαγε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως τα διαφορετικά τμήματά του χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς υπολογιστές, οι οποίοι «έτρεχαν» διαφορετικά προγράμματα και δεν μπορούσαν να «επικοινωνήσουν» μεταξύ τους. Εάν έβρισκες κάτι που χρειαζόσουν σε έναν υπολογιστή, πολλές φορές έπρεπε να σηκωθείς και να πας σε άλλον υπολογιστή για να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.

Ο Berners-Lee πρότεινε να μοιραστούν οι πληροφορίες ανάμεσα σε όλους τους υπολογιστές με τη χρήση της αναδυόμενης τότε τεχνολογίας του hypertext.

Και όμως, η αρχική του πρόταση δεν την επιτυχία που θα φανταζόμασταν σήμερα. Ο προϊστάμενός του τον καιρό εκείνο, Mike Sendall, έγραψε πάνω στο εξώφυλλό της: «Ασαφής αλλά συναρπαστική».

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο-1
φωτ.: webfoundation.org

Πάντως, τον Σεπτέμβριο του 1990 του έδωσε χρόνο για να το δουλέψει περαιτέρω. Ο Βρετανός επιστήμονας άρχισε να δουλεύει χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή NeXT, ένα από τα πρώτα προϊόντα του Steve Jobs.

Έως τον Οκτώβριο του 1990, είχε γράψει τις τρεις θεμελιώδεις τεχνολογίες που παραμένουν η βάση του ίντερνετ έως και σήμερα: HTML, URI (αυτό  που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως URL) και HTTP.

Έως τα τέλη του 1990, η πρώτη σελίδα του web εμφανίστηκε στο ανοικτό διαδίκτυο (αφορούσε το ίδιο το world wide web) και το 1991, άνθρωποι εκτός του CERN έγιναν δεκτοί σε αυτή τη νέα κοινότητα.

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο-2
Η πρώτη ιστοσελίδα.

Καθώς το ίντερνετ άρχισε να αναπτύσσεται, ο Berners-Lee συνειδητοποίησε ότι η πραγματική δυναμική του θα απελευθερωνόταν μόνο εάν ο καθένας μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, χωρίς να πληρώνει και χωρίς να χρειάζεται να ζητά άδεια.

Η απόφαση του CERN να κάνει τον κώδικα ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους, για πάντα, ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 1993, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο κύμα δημιουργικότητας, συνεργασίας και καινοτομίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ποια ήταν η πρώτη ιστοσελίδα: Εικόνες από το «πρωτόγονο» ίντερνετ

Ο άνδρας που πραγματικά έσπασε το ίντερνετ: Το τέλος της εποχής της αθωότητας

Gmail: Το χρησιμοποιούν 1,8 δισ. άτομα – Δεν ξέρουν όμως αυτό το μυστικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News