Σαν Σήμερα Πέμπτη 30/06/2022, 06:58
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;

30 Ιουνίου 1938

Ο Superman εμφανίζεται για πρώτη φορά στις σελίδες των κόμικς.

Είναι το δημιούργημα των Jerome Siegel και Joe Shuster. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα λύκειο του Κλίβελαντ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ήταν και οι δύο γιοι Εβραίων μεταναστών, που δούλευαν στα ραφεία.

Οι Siegel και Shuster δεν είχαν χρήματα για να πάνε στο κολλέγιο, αλλά δεν ήθελαν να γίνουν ράφτες. Έτσι, όταν ο Siegel διάβασε στο Fortune ότι «οι 20 κορυφαίοι δημιουργοί κόμικς κερδίζουν τουλάχιστον 1.000 δολάρια την εβδομάδα», ενθουσιάστηκαν. Μάλιστα ο Shuster πείστηκε, παρότι δεν ήξερε να ζωγραφίζει.

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;-1
O Joe Shuster (φωτ.: AP)

Οι δυο τους συνεργάστηκαν στη σχολική εφημερίδα, δημιουργώντας διάφορα κόμικς.

Όταν τελικά έφτιαξαν τον Superman, ήταν μάλλον το alter ego που θα ήθελαν να έχουν: Όταν ο Superman ήταν ο Clark Kent, φορούσε γυαλιά, δεν ήταν αθλητικός, τον κορόιδευαν και ντρεπόταν τα κορίτσια.  Σύμφωνα με το New Yorker, ο ίδιος ο Shuster δεν έβλεπε καλά και είχε συνεχώς τον καρπό του σε νάρθηκα, ενώ ο Siegel έγραφε ανώνυμα ερωτικά ποιήματα σε μία συμμαθήτριά του, την Lois, η οποία δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει.

Όταν οι δυο τους αποφοίτησαν από το σχολείο, το 1933, ο Shuster άρχισε να παραδίδει τα ψώνια ενός σούπερ μάρκετ και ο Siegel έπιασε δουλειά σε τυπογραφείο. Συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στον Superman, όμως δεν κατάφεραν  να τον πουλήσουν σε κάποια εφημερίδα.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια ώσπου οι διευθυντές της Detective Comics να ενδιαφερθούν για τον ήρωά τους. Τους πρόσφεραν 130 δολάρια για μία ιστορία 13 σελίδων με τον Superman. Εάν πήγαινε καλά, οι Shuster και Siegel θα συνέχιζαν να δουλεύουν για την εταιρεία, παίρνοντας και οι δυο μαζί 10 δολάρια τη σελίδα.  

Το συμβόλαιο έγραφε επίσης ότι με εκείνη την αρχική πληρωμή, τα δικαιώματα του Superman περνούσαν στην Detective Comics. Το δίδυμο των δημιουργών δεν είχε ποτέ ξανά στο παρελθόν την ευκαιρία να βγάλει τόσο πολλά χρήματα, και έτσι συμφώνησε.

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;-2

Κάπως έτσι, στις 30 Ιουνίου του 1938 κυκλοφορεί το Action Comics #1, με τον Superman να σηκώνει ένα αυτοκίνητο στο εξώφυλλό του. Το τεύχος αφιερώνει 13 σελίδες στην αρχική ιστορία του Superman, εξηγώντας πώς όταν ήταν μωρό ακόμα, τον έστειλε στη γη ο επιστήμονας πατέρας του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, από έναν «μακρινό πλανήτη». Όταν το διαστημόπλοιο προσγειώνεται στη γη, τον βρίσκει ένας περαστικός, ο οποίος τον παραδίδει σε ένα ορφανοτροφείο.

Εκεί, ο Superman ξαφνιάζει τους πάντες, σηκώνοντας μια μεγάλη καρέκλα πάνω από το κεφάλι του με ένα χέρι.

Το μωρό παίρνει το όνομα Clark Kent και λίγα χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι μπορεί να πηδήξει πάνω από 20όροφα κτίρια και να τρέξει γρηγορότερα από ένα τρένο.

Από το πρώτο του κιόλας τεύχος, ο Superman ξεπούλησε γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο κόμικς. Έπειτα από επτά μήνες έγινε μόνιμη στήλη σε εφημερίδα και μέσα σε 1-2 χρόνια και ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Όμως μετά τον πόλεμο, η Detective Comics, που πλέον είχε μετονομαστεί σε National Comics, δεν ήταν πια ευχαριστημένη με τη δουλειά των Siegel και Shuster. Σύντομα απέλυσε το δίδυμο και έβγαλε τα ονόματά τους από τα κόμικς του Superman.

Οι δυο τους κινήθηκαν νομικά για τα δικαιώματά τους, αλλά χωρίς επιτυχία.

Όταν το 1975, τα περιοδικά έγραψαν ότι η πρώτη ταινία του Superman ήταν στα σκαριά, οι εφημερίδες σε ολόκληρη την Αμερική έλαβαν μία επιστολή 10 σελίδων. «Εγώ, ο Jerry Siegel, συν-δημιουργός του Superman, καταριέμαι την ταινία του Superman! Ελπίζω να αποτύχει. Ελπίζω οι πιστοί θαυμαστές του Superman να μείνουν μακριάς της», έγραφε.

Πριν η ταινία να κάνει την πρεμιέρα της στις αίθουσες, η Warner Communications έδωσε στους Siegel και Shuster από μία μικρή σύνταξη, ελπίζοντας να σταματήσει την κακή δημοσιότητα. Και η DC Comics (όπως είχε μετονομαστεί η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του Superman), αποκατέστησε τα ονόματα των δύο δημιουργών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα μυστικά της Disney αποκαλύπτονται: Γιατί ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος

Μίκυ Μάους: Πώς έσωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και ποιος θέλει σήμερα να τον κλέψει

Πώς γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους: Το ποντίκι από το οποίο ξεκίνησαν όλα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News