Σαν Σήμερα Δευτέρα 16/10/2023, 07:18
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο παρ’ ολίγον Mortimer Mouse και πώς ο Walt Disney κατέκτησε τον κόσμο

Ο παρ’ ολίγον Mortimer Mouse και πώς ο Walt Disney κατέκτησε τον κόσμο

16 Οκτωβρίου 1923

Ιδρύεται η Walt Disney Company. 

Για την ακρίβεια, εκείνη την ημέρα, ο Walt Disney και ο αδερφός του, Roy, ίδρυσαν την Disney Brothers Cartoon Studio στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια.

Αυτό το στούντιο, που σήμερα είναι γνωστό ως Walt Disney Company, είχε τεράστια επιρροή στην παγκόσμια βιομηχανία της ψυχαγωγίας και έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες media του κόσμου.

Ο Walt Disney ήταν ένας απρόσεκτος μαθητής, που διαρκώς ζωγράφιζε. Παράτησε το σχολείο στα 16 του και εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραποίησε το πιστοποιητικό γέννησής του πιάσει το όριο ηλικίας και να υπηρετήσει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος τον έστειλε στη Γαλλία.

Κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, μετακόμισε στο Κάνσας Σίτι, ελπίζοντας να βρει δουλειά ως σκιτσογράφος σε εφημερίδα. Αντ΄ αυτού, άρχισε να φτιάχνει διαφημίσεις για περιοδικά και κινηματογράφους και έτσι, ασχολήθηκε με το animation.

Το 1922 άνοιξε ένα κινηματογραφικό στούντιο που λεγόταν Laugh-O-Gram αλλά έως το 1923 είχε χρεοκοπήσει.

Την εποχή εκείνη μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ο αδερφός του, Roy, ανάρρωνε από τη φυματίωση.  

Το στούντιο που ίδρυσαν μαζί κυκλοφόρησε διάφορα καρτούν και το 1927 άρχισε να φτιάχνει μια σειρά γύρω από έναν ήρωα που είχε δημιουργήσει ο Walt, τον Oswald the Lucky Rabbit. Όμως, ο Disney υπέστη ένα μεγάλο χτύπημα όταν έχασε τα δικαιώματα του Oswald από έναν ανταγωνιστή και μαζί, ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων του.

Ο Mickey Mouse θα ήταν αυτός που θα τον έσωζε.

Το 1928, o Disney κυκλοφόρησε την ταινία Steamboat Willie, η οποία σύστησε στον κόσμο τον Mickey Mouse. Μάλιστα, αρχικά, ο Disney τον είχε ονομάσει Mortimer Mouse, αλλά αυτό το όνομα δεν άρεσε καθόλου στην σύζυγό του, και έτσι, αποφάσισε τελικά να προτιμήσει το Mickey.

Το ποντίκι δεν άργησε να γίνει ένας σταρ και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα καρτούν όλων των εποχών.

Η δημοτικότητα του Mickey Mouse έπεισε τον Disney να μπει και στις ταινίες μεγάλου μήκους, κάτι το οποίο ξεκίνησε το 1934.

Το διασημότερο ποντίκι του κόσμου εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες, μεταξύ των οποίων και η θρυλική Fantasia του 1940. Και βέβαια, σε άπειρα επεισόδια σειρών και βιβλία κόμικ.

Δέκα καρτούν του Mickey Mouse προτάθηκαν για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρής Διάρκειας. Το Lend a Paw κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι το 1941. Το 1978, ο Mickey έγινε ο πρώτος ήρωας καρτούν με το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Από το 1955, η Disney άρχισε να ανοίγει θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, ενώ τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εξαγόρασε δεκάδες εταιρείες. Σήμερα, έχει υπό την ομπρέλα της τις ABC, ESPN, Pixar, Marvel Studios και Lucasfilm.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο «κατεψυγμένος» Walt Disney θα επιστρέψει στη ζωή

Μίκυ Μάους: Πώς έσωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και ποιος θέλει σήμερα να τον κλέψει

Ο μεγαλύτερος πωλητής στην ιστορία του marketing: Διασημότερος και από τον Άγιο Βασίλη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News