Σαν Σήμερα Κυριακή 15/10/2023, 10:07
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Paul Allen: Ένα μάθημα ζωής από τον «άγνωστο» Mr Microsoft

Paul Allen: Ένα μάθημα ζωής από τον «άγνωστο» Mr Microsoft

15 Οκτωβρίου 2018

Πεθαίνει ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Paul Allen, σε ηλικία 65 ετών.

Ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε την Microsoft μαζί με τον παιδικό του φίλο, Bill Gates.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο σχολείο, όταν ο Gates ήταν 12 ετών και ο Allen 14. Όπως θα έγραφε αργότερα στο βιβλίο του «Idea Man» ο Allen, o Gates ήταν παιδί ακόμα όταν έβαλε στόχο να στήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Προερχόμενος από μια εύπορη οικογένεια, διάβαζε με θρησκευτική ευλάβεια το περιοδικό Fortune, στο οποίο οι γονείς του είχαν συνδρομή. «Μία μέρα μου έδειξε το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού και με ρώτησε ‘Πώς πιστεύεις ότι είναι να τρέχεις μια εταιρεία του Fortune 500;’. Δεν είχα ιδέα. Και ο Bill είπε ‘Ίσως να έχουμε τη δική μας εταιρεία μια μέρα’.  Ήταν 13 ετών και ήδη, ήταν ένας εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας», έγραφε ο Allen.

Το 1975, όταν οι δυο τους ίδρυσαν την Micro-Soft (όπως ονομαζόταν τότε, από τις λέξεις microprocessors και software), ξεκίνησαν να φτιάχνουν λογισμικό για υπολογιστές σε μία εποχή που οι περισσότεροι Αμερικανοί ακόμα χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές.

Paul Allen: Ένα μάθημα ζωής από τον «άγνωστο» Mr Microsoft-1
φωτ.: AP

Ο Allen παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Βοστώνη και ο Gates εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να εστιάσουν στην εταιρεία τους. Αρχικά, η Microsoft έφτιαχνε λογισμικό για την MITS, την εταιρεία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Altair 8800, για αυτό και διάλεξε για έδρα της το Αλμπουκέρκι στο Νιού Μέξικο.

Τον καιρό εκείνο, ο Bill Gates έτρεχε τόσο πολύ με την Porsche του στην έρημο του Νιού Μέξικο ώστε μια φορά, ο Paul Allen χρειάστηκε να τον βγάλει από τη φυλακή, όπου είχε καταλήξει έπειτα από τη σύλληψή του για παραβίαση του κ.ο.κ.

Τελικά, η Microsoft μετακόμισε στο Σιάτλ το 1979 και έγινε πολυεθνική (σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο), ενώ ο Bill Gates έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου στα 31 του χρόνια, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.  

Ο Allen αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, αφότου διεγνώσθη με λέμφωμα Hodgkin. Την εποχή εκείνη υποβαλλόταν σε ακτινοβολίες, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του στην εταιρεία να έχει μειωθεί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Bill Gates και τον τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

«Ένα απόγευμα προς τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1982, άκουσα τον Bill και τον Steve να μιλάνε έντονα στο γραφείο του Bill και σταμάτησα απ΄έξω για να ακούσω. Ήταν εύκολο να καταλάβω το νόημα της συζήτησης. Διαμαρτύρονταν για την έλλειψη παραγωγής εκ μέρους μου και συζητούσαν το πώς μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό μου στην Microsoft εκδίδοντας options για τους εαυτούς τους και τους άλλους μετόχους. Ήταν σαφές ότι το σκέφτονταν αυτό για καιρό», έγραφε ο Allen στο βιβλίο του.

Ήταν πια αποφασισμένος να αποχωρήσει, παρότι τόσο ο Gates όσο και ο Ballmer του ζήτησαν συγνώμη. Όμως, ο παιδικός του φίλος θα προσπαθούσε και πάλι να τον «ρίξει». Του πρότεινε να αγοράσει το ποσοστό του μόλις για 5 δολάρια ανά μετοχή. «Δεν  είμαι σίγουρος ότι είμαι διατεθειμένος να πουλήσω, αλλά δεν θα συζητούσα τίποτα λιγότερο από 10 δολάρια ανά μετοχή»,  ήταν η απάντηση του Allen. Ο Bill Gates αρνήθηκε και όπως αποδείχθηκε, του έκανε μεγάλη χάρη.

Κρατώντας το ποσοστό του στην Microsoft αφότου είχε παραιτηθεί από την εταιρεία, ο Allen μπόρεσε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο ο Allen προσεγγίζει το γεγονός της αποχώρησής του από τη Microsoft στο βιβλίο του, αποτελεί ένα μάθημα ζωής.

«Εάν ο καρκίνος επέστρεφε θα ήταν ανώφελο -εάν όχι επικίνδυνο- να επιστρέψω στα άγχη της Microsoft. Εάν συνέχιζα να αναρρώνω, πλέον καταλάβαινα ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την περνάς δυστυχισμένος».

Ο Paul Allen πέθανε το 2018, σε ηλικία 65 ετών, έπειτα από την επανεμφάνιση του καρκίνου του. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, την εποχή του θανάτου του είχε περιουσία 26,1 δισ. δολαρίων. Μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft, ασχολήθηκε με τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία.

«Ο Paul ήταν ένας πραγματικός συνέταιρος και αγαπημένος φίλος. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτόν», είπε ο Bill Gates μετά τον θάνατό του.

 «Με τον δικό του ήσυχο και επίμονο τρόπο, δημιουργούσε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς και κάνοντάς το, άλλαξε τον κόσμο», είπε ο σημερινός CEO της Microsoft, Satya Nadella.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bill Gates: Η κακή συνήθεια την οποία χρειάστηκε να αποβάλει για να επιτύχει

H Unlimited Ltd, οι κουβάδες από M&Ms και τα χιλιάδες κουνέλια: Όσα δεν γνωρίζατε για την Microsoft

Ο «θησαυρός» του Paul Allen δεν ήταν η Microsoft: Τα έργα τέχνης του έσπασαν όλα τα ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News