Σαν Σήμερα Τρίτη 20/06/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Jack Kilby: Αλλαξε τα πάντα, γέννησε μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων και μετά… έφτιαξε καφέ

Jack Kilby: Αλλαξε τα πάντα, γέννησε μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων και μετά… έφτιαξε καφέ

20 Ιουνίου 2005

Πεθαίνει στο Ντάλλας, σε ηλικία 81 ετών, ο Jack S. Kilby, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα, ουσιαστικά γεννώντας την εποχή της πληροφορικής και οδηγώντας στην έκρηξη της αγοράς καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, από τους υπολογιστές έως τα κινητά.

Ο Kilby σχεδίασε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα λίγο αφότου έπιασε δουλειά στην Texas Instruments, όπου και παρέμεινε για 25 χρόνια.

Ήταν το 1958 και η εφεύρεσή του δεν ήταν άλλη από ένα λεπτό κομμάτι γυαλιού το οποίο συνέδεε εξαρτήματα που ήταν έως τότε ξεχωριστά, όπως τρανζίστορ, αντιστάσεις και πυκνωτές σε μία μόνο συσκευή. Για αυτή την εφεύρεση, που ονομάζεται ευρέως μικροτσίπ, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής το 2000. Πάντα αισιόδοξος αλλά και προσγειωμένος, όταν κάποτε τον ρώτησαν τι έκανε όταν πληροφορήθηκε ότι είχε κερδίσει το Νόμπελ, ο Kilby απάντησε απλά: «Έφτιαξα καφέ».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Texas Instruments, ο Kilby κατοχύρωσε περισσότερες από 60 πατέντες, καθώς μεταξύ άλλων ήταν ένας από τους εφευρέτες που έφτιαξαν το κομπιουτεράκι χειρός και τον θερμικό εκτυπωτή. Αλλά ήταν η εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος που έδωσε μορφή στην ηλεκτρονική εποχή.

Jack Kilby: Αλλαξε τα πάντα, γέννησε μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων και μετά… έφτιαξε καφέ-1
φωτ.: AP

«Είναι δύσκολο να βρεις ένα μέρος όπου το ολοκληρωμένο κύκλωμα να μην επηρεάζει τη ζωή σου σήμερα», είπε ο Richard K. Templeton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Texas Instruments, μιλώντας στους New York Times για τον θάνατο του Kilby. «Τόσο ευρεία είναι η επίδρασή του».

Η τεχνολογία του Kilby επέτρεψε την μεταμόρφωση της βιομηχανίας των μικροτσίπ, καθώς σήμερα, δισεκατομμύρια μικροσκοπικοί διακόπτες μπορούν να χωρέσουν πάνω σε μια επιφάνεια όσο το νύχι ενός δακτύλου μας.

Όμως ακόμα και ο ίδιος είχε υποτιμήσει την εφεύρεσή του. «Περιμέναμε να μειώσουμε το κόστος των ηλεκτρονικών, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς σκεφτόταν με συντελεστές ενός εκατομμυρίου», είπε σε κάποια συνέντευξή του.

Έξι μήνες μετά την εφεύρεση του Kilby, ο Robert Noyce της Fairchild Semiconductor παρουσίασε μία συσκευή με την ίδια λειτουργία, αλλά ανώτερης κατασκευής. Ο Noyce κέρδισε την κούρσα της πατέντας, αλλά και ο ίδιος θεωρούσε ως πατέρα του μικροτσίπ τον Kilby.

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, η Fairchild και η Texas Instruments αποφάσισαν να μοιραστούν τις τεχνολογίες τους, δημιουργώντας τελικά μια παγκόσμια αγορά πληροφοριών αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων ετησίως. Ο Noyce πέθανε το 1990.

Σήμερα, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τις εταιρείες που παράγουν μικροτσίπ στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, πυροδοτώντας μάλιστα και ένα τεράστιο ράλι που εκτοξεύει τις αποτιμήσεις τους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Χωρίς τα τσιπ, τα πλυντήρια ρούχων δεν πλένουν, τα αυτοκίνητα δεν παίρνουν μπροστά, τα drones δεν πετούν, ενώ οι υπολογιστές και τα κινητά δεν ανοίγουν καν. Τα τσιπ βρίσκονται παντού γύρω μας, ενώ η αγορά τους είναι ένα σύμπαν που αλλάζει διαρκώς, καθώς ο ανταγωνισμός κρίνεται σε νανόμετρα, μεγέθη μικρότερα από έναν ιό, αφού όσο πιο μικρά είναι τα τσιπ, τόσο πιο προηγμένα.

Για δεκαετίες, η Δύση έφτιαχνε τα τσιπ της στην Ασία, εκμεταλλευόμενη την όλο και καλύτερη αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, για να τα αγοράζει φθηνά.

Αλλά η πανδημία, που έφερε το κλείσιμο εργοστασίων και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ταϊβάν, την πρώτη δύναμη του κλάδου, οδήγησαν σε αλλαγή της προσέγγισης: Πλέον, οι εταιρείες θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ασία και να φέρουν έστω ένα μέρος της παραγωγικής διαδικασίας πιο κοντά στην πατρίδα τους, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όσο ακριβό και εάν είναι αυτό.

Όσο για τη μεγαλύτερη εταιρεία μικροτσίπ του κόσμου σήμερα, είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, γνωστή με τα αρχικά TSMC, η οποία κατασκευάζει μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται σήμερα στον πλανήτη και διαθέτει μερίδιο αγοράς περίπου 56%. Έχει κεφαλαιοποίηση 537,7 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι είναι η 10η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του πλανήτη. Ο ιδρυτής της, Morris Chang, έχει σπουδάσει στην ελίτ των αμερικανικών πανεπιστημίων, στο Harvard, το MIT και το Stanford.

Ο Chang κατάφερε να φέρει την Ταϊβάν στο κέντρο της βιομηχανίας των ημιαγωγών, εν μέρει γιατί η κυβέρνησή της είχε τη διορατικότητα να την στηρίξει με σημαντικές φοροαπαλλαγές πριν καν φανεί ότι τα τσιπ θα γίνονταν μεγάλες business. Στη συνέχεια, τα τσιπ προηγμένης τεχνολογίας έγιναν κάτι σαν εθνικό project για την Ταϊβάν, με τη βιομηχανία στη χώρα να «εκτοξεύεται» τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Chip War», του Αμερικανού ιστορικού Chris Miller, ένας μόνο κινεζικός πύραυλος που θα έπληττε το πιο προηγμένο εργοστάσιο της TSMC θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή κινητών, data centers, αυτοκινήτων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι σχέση έχει η γαλοπούλα με το λέιζερ στα μάτια – Η εταιρεία πίσω από εφευρέσεις που όλοι χρησιμοποιούμε

Apple: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου συνιδρυτή που κλώτσησε δισεκατομμύρια

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News